BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [exx] Felgi Double Spoke 207M
PostNapisane: 5 października 2010, 19:16 
Mam pytanie, użytkował ktoś z Was oryginalne felgi BMW DS 207M 7j17 i 7.5j17 ? Jak wygląda sprawa w ich przypadku z wagą i wytrzymałością?
Podobno BMW miało jakąś wpadkę z felgami jak sprawdzić czy w/w są w tej grupie?

Tytuł: Re: [exx] Felgi Double Spoke 207M
PostNapisane: 5 października 2010, 21:35 
Przyjaciel forum

BMWCoupe napisał(a):
Mam pytanie, użytkował ktoś z Was oryginalne felgi BMW DS 207M 7j17 i 7.5j17 ? Jak wygląda sprawa w ich przypadku z wagą i wytrzymałością?

Przod wazy 10,13 kg
Tyl wazy 10,16 kg

dane z http://felgenkatalog.auto-treff.com

BMWCoupe napisał(a):
Podobno BMW miało jakąś wpadkę z felgami jak sprawdzić czy w/w są w tej grupie?

Jaka wade masz na mysli? Wieksze felgi BMW z nowych modeli - 18", 19", 20" maja tendencje do pekania (szczegolnie szersze tylne felgi), ale nigdy nie slyszalem, aby zdarzylo sie to 17"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 października 2010, 15:56 
Dzięki za info. Właśnie o pękanie mi chodziło i byłem ciekaw czy te felgi są w "zagrożonej" grupie. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy waga dla tego rozmiaru jest ok? Mi się wydaje że 10 kg dla 17" to całkiem nieźle ale mogę się mylić bo nie mam odniesienia.

PostNapisane: 6 października 2010, 16:07 
Przyjaciel forum

BMWCoupe napisał(a):
Dzięki za info. Właśnie o pękanie mi chodziło i byłem ciekaw czy te felgi są w "zagrożonej" grupie.

Nie wiem, moze tak, moze nie, zakladalbym, ze raczej tak i jedynie profil opon je ratuje.

BMWCoupe napisał(a):
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć czy waga dla tego rozmiaru jest ok? Mi się wydaje że 10 kg dla 17" to całkiem nieźle ale mogę się mylić bo nie mam odniesienia.

To duzo, jak kazde felgi fabryczne. Dobre felgi aftermarketowe, ktore waza podobnie maja rozmiar 18x8.0 czy 18x9.0 i sporo nizsze offsety. Jezeli szukasz felg do 1er coupe, to mamy 3 ciekawe modele do tego samochodu w rozmiarze 18" (Sentio, Divinus, Virtus), zajrzyj na nasza strone www.vermilion.pl

PostNapisane: 6 października 2010, 16:21 
Z Waszych felg najbardziej podobają mi się Consilium. Virtus też jest ładny jednak czy jest to felga skręcana czy śruby są imitacją? Poza tym obawiam się że możecie nie mieć felg w szerokości zaledwie 7 na przód i 7.5 cala na tył a nie chce do troszkę ponad 200 konnego auta wkładać szerszego ogumienia niż przewidziane fabrycznie ( 205 i 225 ). Co do Waszych felg to już jakiś czas temu mi się spodobały, znajomy ma je w ofercie ale z tego co pamiętam właśnie szerokości do E82 której szukam nie było. Bo 205 i 225 na 8" feldze mogą już wyglądać mało interesująco - ja np nie znoszę "naciągów" i wygląda to dla mnie mega tandetnie psując cały efekt.

PostNapisane: 6 października 2010, 16:30 
Forumowy terrorysta

BMWCoupe napisał(a):
7 na przód i 7.5 cala na tył a nie chce do troszkę ponad 200 konnego auta wkładać szerszego ogumienia niż przewidziane fabrycznie ( 205 i 225 ).

W tym rozmiarze są także Star Spoke 142.

PostNapisane: 6 października 2010, 16:36 
Przyjaciel forum

BMWCoupe napisał(a):
Virtus też jest ładny jednak czy jest to felga skręcana czy śruby są imitacją?

Imitacja, rynek europejski nie pozwala w tej chwili na oferowanie felg skrecanych, ktore bylyby duzo drozsze od jednoczesciowych (zreszta kazdy liczacy sie producent ma ten problem).

BMWCoupe napisał(a):
Poza tym obawiam się że możecie nie mieć felg w szerokości zaledwie 7 na przód i 7.5 cala na tył a nie chce do troszkę ponad 200 konnego auta wkładać szerszego ogumienia niż przewidziane fabrycznie ( 205 i 225 ). Co do Waszych felg to już jakiś czas temu mi się spodobały, znajomy ma je w ofercie ale z tego co pamiętam właśnie szerokości do E82 której szukam nie było. Bo 205 i 225 na 8" feldze mogą już wyglądać mało interesująco - ja np nie znoszę "naciągów" i wygląda to dla mnie mega tandetnie psując cały efekt.

Nie, nasze felgi do E82 maja szerokosci 8.0" i 9.0" lub 8.5" i 9.5", ET jest dobrane dla 1er. Co do opon to nie tyle ich szerokosc wplywa na osiagi, co waga. Zreszta w 123d nie masz sie czego obawiac, powiedzialbym nawet, ze opony 225 sa dla niego troche nie wystarczajace. Co do naciagu, dla felg 18" wystepujacych w rozmiarach 18x8.0 i 18x9.0 poprawne rozmiary opon to 215/40R18 i 245/35R18, dla 19" beda to 225/35R19 i 235/35R19 lub lepiej 255/30R19.

PostNapisane: 6 października 2010, 17:10 
No to mam teraz mały mętlik w głowie. Tak czy inaczej auto zostanie dostarczone na 17" 207M bo były standardem przy M-Paku. Jednak po tym co napisałeś odnośnie ich możliwych problemów z wytrzymałością zaczynam brać 18" pod uwagę bo waga to jednak nie problem w jeśli felga miała by być "pancerna". Zwłaszcza że kilka osób mi mówiło że Wasze felgi mimo niższej ceny jakościowo mogą konkurować np z BBS CH delikatnie mówiąc "bez wstydu". Z drugiej jednak strony obawiam się trochę o komfort jazdy i o zawieszenie przy 18" feldze, a na dodatek 207M mi się po prostu b.podobają jeśli chodzi o estetykę a poza tym obiecywałem sobie zamawiając auto że wszystko będzie OEM. Ewentualnie np zarówno na przód jak i tył założyć Waszą 8" felgę bo opona 245 mimo wszystko przy tej mocy myślę że może być jednak zbyt szeroka. Masz może jakieś przykładowe zdjęcia E82 które są zaopatrzone w kupione u Was koła? :)

PostNapisane: 6 października 2010, 17:23 
Przyjaciel forum

BMWCoupe napisał(a):
No to mam teraz mały mętlik w głowie. Tak czy inaczej auto zostanie dostarczone na 17" 207M bo były standardem przy M-Paku. Jednak po tym co napisałeś odnośnie ich możliwych problemów z wytrzymałością zaczynam brać 18" pod uwagę bo waga to jednak nie problem w jeśli felga miała by być "pancerna". Zwłaszcza że kilka osób mi mówiło że Wasze felgi mimo niższej ceny jakościowo mogą konkurować np z BBS CH delikatnie mówiąc "bez wstydu".

Tak, z BBS CH mozemy smialo konkurowac, a na konkurencje w wyzszych liniach modelowych (felg skrecanych i kutych) przyjdzie czas gdy na rynku nastapia zmiany :)

BMWCoupe napisał(a):
Z drugiej jednak strony obawiam się trochę o komfort jazdy i o zawieszenie przy 18" feldze, a na dodatek 207M mi się po prostu b.podobają jeśli chodzi o estetykę a poza tym obiecywałem sobie zamawiając auto że wszystko będzie OEM.

Jezeli zdecydujesz sie na tradycyjne opony, to nie masz czym sie martwic, 18" beda nadal komfortowe. Co do OEM to jak sam zauwazyles na podstawie felg, nie zawsze to co fabryczne jest dobre, z felgami BMW z nowych modeli jest spory problem, jezeli poszukasz na amerykanskich forach np. e90post to znajdziesz sporo zdjec peknietych felg, w UK BBC zajelo sie juz tym tematem. Ostatnio widzialem tez foty F10 rozbitego na autostradzie z powodu defektu felg.

BMWCoupe napisał(a):
Ewentualnie np zarówno na przód jak i tył założyć Waszą 8" felgę bo opona 245 mimo wszystko przy tej mocy myślę że może być jednak zbyt szeroka.

BMW wyposazalo tez fabrycznie 1er w felgi 18" np. Styling 261 czy 264, lub akcesoryjny 269, rozmiary opon byly dokladnie takie same jak te, ktore Ci podalem. Pamietaj o tym, co napisalem wczesniej, to waga, a nie szerokosc ma najwiekszy wplyw na osiagi.

BMWCoupe napisał(a):
Masz może jakieś przykładowe zdjęcia E82 które są zaopatrzone w kupione u Was koła? :)

Niestety w tej chwili nie mam zdjec, zadnego E82 na naszych felgach, takze tutaj tez widze przewage dla Ciebie, zawsze gdy potrzebujemy zdjec danego samochodu, klient decydujacy sie na dane felgi moze liczyc na naprawde solidny rabat w zamian za mozliwosc zrobienia sesji :).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1