BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Zawieszenie obniżające
PostNapisane: 21 października 2010, 18:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 518i
Witam.

Na przyszły sezon tj. kwiecień-maj planuje założyć zawias obniżający do mojej E34 518i !! Na allegro pełno jest sprężyn lub kity z amorami. Powiem krótko z przodu mam druciarstwo bo sprężyny obcięte (tak pojawi się teraz ogólne rozżalenie i obelgi w moją stronę) co dało jakieś 40mm niżej. Chce wymienić całość amorki i sprężyny od razu z tym że przód chciałbym niżej jakieś -45/-50 a tył -30/-35 coś takiego oczywiście inne opcje wchodzą w grę ale nie ma to być gleba do ziemi ale taka żeby swobodnie dało się przejechać autem, w miarę swobodnie :hyhy:
Pytanie brzmi jaki zestaw amory plus sprężyny polecacie? Trudno znaleźć gdziekolwiek jakieś sensowne rozwiązania poparte aukcjami lub linkami do sklepów internetowych. Co powiecie o kit'cie Ta-Technix (czy jakoś tak), na allegro po 800zł? Opłaca się czy lepiej kupić obniżające sprężynki plus Bilstein'y jakieś?

Proszę o radę, najlepiej osób które robiły coś takiego w E34. Jeśli mogę prosić to mile widziane fotki z efektami.

Bardzo dziękuję z góry. :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Zawieszenie obniżające
PostNapisane: 21 października 2010, 19:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
bartas89 napisał(a):
Co powiecie o kit'cie Ta-Technix (czy jakoś tak), na allegro po 800zł? Opłaca się czy lepiej kupić obniżające sprężynki plus Bilstein'y jakieś?

Ta-Technix moim zdaniem, jest w miarę dobrym, o wiele tańszym, pomysłem na obniżenie auta, nowymi częściami, w dobrej cenie. No i dostajesz dwuletnią gwarancję.
Chłopaki, od mnie z Klubu, mają takie gwinty. Najdłużej jeżdżący ma ok 1,5 roku na aucie i właściciel jak na razie się nie żalił :)

Druga opcja jest kosztowniejsza. Nawet jeśli kompletujesz z używanymi spręzynami to i tak wyjdzie Cię kilka razy drożej niż cały zestaw Ta-Technix.
U siebie mam spręzyny Voghtland i seryjne amorki (jeszcze), ale sam myslę o gwincie.Jeśli bym chciał dokupić amory np. Bilsteina B8 - to za jeden kupię cały gwint firmy Ta-Technix.

PostNapisane: 21 października 2010, 20:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Ja w swojej mam -80 tył -60 wyglonda kozacko wtlko musisz się uczyć jazdy od nowa :cwaniak:

PostNapisane: 21 października 2010, 20:19 
Częsty bywalec

Foty masz w galeri :D

PostNapisane: 21 października 2010, 21:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E34 518i
bawarczyk88i hmm muszę Ci przyznać, że glebunek robi wielkie wrażenie na tych fotach. Jaki alus 16,17? Jaki profil opony? Masz problemy na progach zwalniających? No i zasadnicze pytanie jak to osiągnąłeś tzn jakie sprężyny i amory?

U mnie tył siedzi nieco wyżej ale tak jest na oryginalnych amorach i springach, a chce sztywniej i odrobinkę niżej.

Doradzajcie Panowie :D

PostNapisane: 22 października 2010, 18:34 
Częsty bywalec

Amortyzatory koni -80 tył-60 felga 16 ,na porgach zwalniających jade jak żółw ale nie zawadzam opona 215/50.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1