BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] ciemne szyby
PostNapisane: 23 listopada 2008, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
Witam!
Już jakiś czas zbieram sie do przyciemnienia szyb w turasie, ale mam kilka dylematów. Pierwsze jak bardzo przyciemnić żeby to wyglądało dobrze? Drugie zakładam że jeśli przyciemnie to tylko wraz z przednimi bocznymi szybami, więc od razu nasuwa sie pytanie jak z przeglądem technicznm. Trzecie czy jeszcze jest sens przyciemniać folią? Czwarte jaka jest różnica w kosztach pomiędzy folią a piecem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 13:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: czasem e61 ;)
Kod silnika: n52b30
Przyciemnij wszystkie szyby jednakowo, ew tylne troszeczkę bardziej. Jednolite szyby będą się ładnie komponowały z twoim turasem. O piecach i wymogach technicznych niech ci inni napiszą bo jestem w tym zielony :]

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 13:58 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
piec 2razy drozszy od folii... problem z utrzymaniem czystosci (dotkniesz palcem i juz widac) mycie najlepiej octem poniewaz wiekszosc plynow ma taki sklad chem. ze sciera powloke... folia dobra np. (foliatec) nie blaknie nie rysuje sie gwarancja 5lat. oczywiscie ze cale boki a nie 1/2 bo to brzydko wyglada... polecam folie CHROMOLUX LIGHT 3 oczywiscie firmy j/w po calosci. nie powinno byc problemow z przegladem... swoja funkcje spelnia a nie jest to smola...pozdrawiam
p.s. nie polecam folii z tzw cpn po 30-40zl. jest to zwykla folia do strojenia kwiatow z zabarwionym klejem.
przednia czolowa 75% przepuszczalnosci swiatla
przednie boczne 70% -----------//----------------
tyle musza miec wedlug pl prawa

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 14:21 
Uzależniony od forum :)

eagle napisał(a):
piec 2razy drozszy od folii... problem z utrzymaniem czystosci (dotkniesz palcem i juz widac) mycie najlepiej octem poniewaz wiekszosc plynow ma taki sklad chem. ze sciera powloke...

Czy masz jakies doswiadczenie z piecowymi szybami czy teoretyzujesz?

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 14:24 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
spider napisał(a):
Czy masz jakies doswiadczenie z piecowymi szybami czy teoretyzujesz?

oczywiscie ze mam... 2 piecuchy mialem :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 14:26 
Częsty bywalec

Ja we czesniejszej mialem przyiemnione i juz wiecej tego nie zrobie.Po pierwsze stres ze policja sie przyczepi a po drugie w razie wypadku i trafienia na osobe ktora sie zna problemy prawne.Bo samochod nie jest przystosowany do ruchu ulicznego.

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 15:00 
Pierwsze kroki

Moga byc przyciemnione ale niezaduzo jak bedzieszmial lekko przyciemnione to na 100 % policja sie nie przyczepi

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 17:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B30
Garaż: e36 325i alpinweiss http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=154980 e38 740i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145154 moje byłe e36 w Dakarze http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=114724 e39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103364 moje byłe e36 GT http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=34223
ja wtrące tylko tyle że na przednich bocznych szybach nie można mieć żadnej foli nawet 100%przejżystości bo prze wypadku strażak ma problem z wybiciem szyby w sytuacji zagrożenia i dlatego to jest zabronione.Osobiście ja mam już dwa lata przyciemnione a na przeglądy jade z otwartymi szybami. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:30 

bmw_e36.pawel napisał(a):
wypadku strażak ma problem z wybiciem szyby

Nie no co ty takie bajki piszesz,jak z toporka walnie albo mlotka to zadna folia tego nie wytrzyma.A tak wogole to powinienes sie cieszys,ze w razie wypadku odlamki szkla ci twarzy nie potna ;) Co w razie wypadku auta z pancernymi szybami?to tez nielegalne?bo strazak jej nie zbije

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:37 

do e61 nawet przez chwile by mi nie przeszła myśl zeby jaies tam folie zakładać :wstyd:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 19:00 
Przyjaciel forum

skopiowane ze strony firmy która ie tym zajmuje :

"Wyższość technologii "piecowego" przyciemniania szyb nad innymi to trwałość, możliwość wyboru indywidualnego przyciemnienia. Niemniej jednak, przyciemnienie w tej technologii wymaga bezwzględnego demontażu szyb przeznaczonych do metalizacji. Czas trwania takiej usługi w naszej firmie to okres około 7 godzin. Koszt przyciemnienia szyb w samochodach osobowych to wydatek około 1000 zł. W zamian gwarantujemy 100% satysfakcji, całkowitą bezproblemowość użytkowania, niepowtażalny wygląd Państwa samochodu z efektem refleksu."

najbardziej chodzi mi o ten fragment: przyciemnienie w tej technologii wymaga bezwzględnego demontażu szyb przeznaczonych do metalizacji. w z wiązku z tym pytanie kolejne sie nasuwa co z tylnimi "trójkątami" w drzwiach oraz tylnimi czybami znajdującymi sie za drzwiami, jak z ich wklejeniem późniejszym? W jednej z tych szyb jest antena, czy wyciągając tą szybe nie przerwie sie tej anteny?

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 19:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
mój Tato miał przyciemnione piecowo szyby w Seacie Alhambrze. Przód 30 % tył bodajże 60 % - wyglądało to przepięknie i nic się nie rysowało. Policja się nie czepiała - oczywiście widać było różnicę, ale przyjemnie to wyglądało. Usługę wykonywało ASO, my już odebraliśmy samochód z salonu z takimi szybami. Mam tylko takie fotki:

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 22:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
eagle napisał(a):
gwarancja 5lat
ja mam napewno nie foliatec i mam 7 lat gwarancje,
BMW2004 napisał(a):
Po pierwsze stres ze policja sie przyczepi
stres taki ze wydasz 30zł na przegląd :hyhy:
bmw_e36.pawel napisał(a):
nawet 100%przejżystości bo prze wypadku strażak ma problem z wybiciem szyby w sytuacji zagrożenia i dlatego to jest zabronione.
:cisza: wręcz przeciwnie, wielu specjalistów w dziedzinie motoryzacji poleca oklejanie szyb przezroczysta folią.
spider napisał(a):
Co w razie wypadku auta z pancernymi szybami?to tez nielegalne?bo strazak jej nie zbije
:rotfl: wtedy wołaja Wojsko Polskie :mur: :ok: albo przyjeżdża RUDY i wali z rury :rotfl:
///ESIU napisał(a):
do e61 nawet przez chwile by mi nie przeszła myśl zeby jaies tam folie zakładać :wstyd:
a dlaczego nie? gwarancja 7 lat , a mało kto trzyma samochód 7 lat! :hyhy:
Przemek napisał(a):
w z wiązku z tym pytanie kolejne sie nasuwa co z tylnimi "trójkątami" w drzwiach oraz tylnimi czybami znajdującymi sie za drzwiami, jak z ich wklejeniem późniejszym? W jednej z tych szyb jest antena, czy wyciągając tą szybe nie przerwie sie tej anteny?
no niestety to jest najwiekszy minus przyciemienia szyb, obojetnie jak chcesz przyciemnic to szyby trzeba wyjąc, co wiąże sie z niekiedy mało profesjonalnym rozbieraniem tapicerki :znudzony: a jesli piecowo to trzeba wyciac szybki, w tym przypadku wolal bym folie :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 00:01 

AC_SCHNITZER napisał(a):
a dlaczego nie? gwarancja 7 lat , a mało kto trzyma samochód 7 lat! :hyhy:

a miałes kiedys zarysowna folie?

tu juz nie chodzi o gwarancje na folie niech ma i 20 lat ale niczym nie zabezpieczysz jej przed mechanicznymi urazami

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 00:36 

A co wy z tym rysowaniem,czyscicie szyby szczotka druciana czy jak? :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 09:34 

kiedyś w golfie miałem, cos tam przewoziłem chyba długi wydech i boczną szybe miałem zdrapaną, innym razem podobna sytuacja, też folia sie zadrapała.

poza tym fure za 70 czy 80 tys obklejać folia to dla mnie smiech na sali

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 18:03 
Przyjaciel forum

///ESIU, ale jednak z drugiej strony z pieca juz sie człowie nie wycofa, a z folii można zawsze

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 18:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
///ESIU napisał(a):
długi wydech i boczną szybe miałem zdrapaną,
a czy furą za
///ESIU napisał(a):
70 czy 80 tys
będziesz przewoził złom? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 18:50 
Częsty bywalec

Przemek napisał(a):
ale jednak z drugiej strony z pieca juz sie człowie nie wycofa, a z folii można zawsze

Dobrze gadasz, mój znajomy passiata przyciemnił piecem...tak naprawde fabryczna przepuszczalność przednich szyb jest na granicy polskiego prawa a więc te 70-75% nie wdając się w szczegóły; tak więc według polskiego prawa przednich szyb tak naprawde nie można tykać...kolega zrobił piecem przednie szyby,miśki się przyczepili,nikt nie chciał dać przeglądu (mimo że wcale nie przesadził z przyciemnieniem)...skończyło się na wymianie przednich szyb ;) Więc dla mnie DOBRA FOLIA :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 24 listopada 2008, 18:59 

CoX, bo piece na przednich szybach tez sa nie zgodne z prawem, w naszym prawie przednie boszne mają byc całkowicie przezroczyste i żadne tam 70% czy coś ma byc przezroczyste koniec kropka

CoX napisał(a):
miśki się przyczepili,nikt nie chciał dać przeglądu (mimo że wcale nie przesadził z przyciemnieniem)...skończyło się na wymianie przednich szyb

słabo to ogarnoł na przegladzie no ale taka prawda ze piece tez sa niedozwolone ale miski sie ich nie czepiaja a Twój kolega musiał trafic na wyjatkowo wrednego sku..a

ja powiem tak do e36 tylko folia do e60 tylko piece
takie mam zdanie PEACE

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1