Cytuj:
jak masz szersze opony to opone nie przylega całą powierzchnią tylko częścię, co powoduje nierówne ścieranie.
A co ma do tego szerokość ?
Ben_sage, Szersze opony mają lepszą przyczepność na suchym asfalcie co oznacza że trudniej zerwać przyczepność i zainicjować poślizg, ale za to samochód też się łatwiej prowadzi w poślizgu i łatwiej go z niego wyprowadzić. Natomiast na mokrym asfalcie czy śniegu szersza opona trzyma gorzej gdyż ma słabsze odprowadzanie wody (a na śniegu to nie wiem dlaczego

)
Co do ścieranie się opon, opony się ścierają nierówno jak jest złe ciśnienie albo geometria. Oczywiście geometrie powinno się ustawiać pod dany tor. Inna jest geometria na ulicę gdzie głównie jeździmy po prostej inna będzie na torze poznań a jeszcze inna w lublinie. Mi się opony ścierają z tyłu równo (i węższe i szersze) raz mi się tylko zdarły bardziej od wewnętrznej, ale to wynikało głównie z tego że je spaliłem bardzo często stojąc w miejscu.
Ben_sage, zauważ też że zimówki powyżej 0 stopni są gorsze od opon letnich, a do tego jak jechałeś na suchym asfalcie to na pewno będzie gorzej trzymać niż szersza letnia.
Ben_sage napisał(a):
Slyszalem teorie że przy szerszych oponach niema takiego nacisku bo rozklad masy idzie na szer kól i przez to latwiej zerwać boczka niż na wąskich ?
Nie wiem o co chodzi, ale mi osobiście ciężej wprowadzić samochód w poślizg na 255 z tyłu niż 225.