BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] spolerowany rant...
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:03 
Pierwsze kroki

na wstepie chcialem sie przywitac. jestem nowy na tym forum wiec witam wszystkich milosnikow smigiełek :) mam maly problemik a w sumie pytanko do was. w zeszlym sezonie spolerowalem rant w koleczkach i niestety z biegiem czasu aluminium sie utlenilo (nie zabezpieczylem niczym spolerowanego rantu). rancik przeistoczyl sie w czarne paskudztwo. oczywiste jest to ze nie mozna bylo niczym tego domyc wiec znow papierek wodny pasta polerska filc i kilka dni pracy... znow jest tak jak byc powinno ale.... zabezpiecza sie lakierem bezbarwnym taka powierzchnie czy nie?????? co polecacie zrobic z tym problemem aby znow nie zrobily sie czarne?????

Ostatnio edytowano 9 marca 2009, 08:52 przez loku_zrw, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:15 
Forumowicz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M60B40
najlepiej daj do polerowania ładnie ci wypolerują i zabezpieczą :)

Ale lakier bezbarwny też można psiknąc ..Można dostać różne preparaty na fele które dają ochrone feldze by się nie utleniały itd :) Najgorzej po Zimie..Sół bardzo niszczy Felgi każde

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:27 
Pierwsze kroki

po pierwsze to efekt jaki uzyskalem mnie zadawala a po drugie to cieszy mnie to ze jest to zrobione wlasnymi rekoma :D polerowalem je juz po raz drugi i nie chcialbym robic tego po raz trzeci i wlasnie dlatego zglosilem sie do was. tak chyba zrobie ze prysne bezbarwnym tylko czy bede je mogl wtedy normalnie myc jakas chemia czy nie bardzo???? MAX twierdzisz ze sa jakies preparaty ktore chronia aluminium przed utlenieniem?? np jakie?? podaj jakas nazwe. ciekawy jestem czy to dziala

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:36 
Forumowicz

Wcześniej miałem Honde Crxa wiesz i miałem coś Ala szprychy i też czyściłem ja takim mleczkiem do Felg ale to było z dobry rok temu.A kupiłem to na giełdzie u Mnie we Wrocku za 29zł ..Na allegro trzeba by poszukać bo chemi pełno jest
A co do lakieru to nie chemia raczej nie powinna być zła na Lakier ..Auto też myjesz różna chemią i co jest OK :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:45 
Pierwsze kroki

ja również dołączam się do tego pytania czym zabezpiecza się spolerowane aluminium, ponieważ sam zabieram się powoli za polerkę moich rantów (już nawet kupiłem papierki:D) ale malowanie lakierem bezbarwnym trochę mija się z celem bo zniszczy to chyba efekt lustra...
loku_zrw po jakim czasie aż tak utleniło się aluminium na twojej feldze??

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:49 
Pierwsze kroki

zaraz poszukam na allegro preparacików.... :) kupie jakis lakier bezbarwny do felg i sie pobawie..... ;) rancik malutki ale zawsze to jakis rancik... a wyglada to tak
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

dokladnie Ci nie powiem bo szczerze to nie pamietam kiedy polerowalem je pierwszy raz. okolo pol roku. zima jezdzilem na tych kolkach i wiadomo... sól niszczy wszystko. po zimie wygladalo tak :kwasny: nie zbyt ciekawie prawda??????
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 22:03 
Pierwsze kroki

no rzeczywiście brzydko to wygląda ale nie ma się co dziwić, ale myślę że nie ma innej opcji jak regularne przeczyszczanie rantów pastą polerska i niedopuszczanie ich przez to do takiego stanu, bo na prawdę lakier bezbarwny zniszczy cały efekt. Mój znajomy polerował ranty w zakładzie który się tym zajmuje i tak mu się utleniły i nie ma już takiego efektu...

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 22:08 
Pierwsze kroki

znalazlem identyczny temat na forum http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... =aluminium i juz nie wiem co mam robic. chyba nie bede jednak malowal bo jak ma mi odpasc ten lakier za jakis czas to wole po kazdym myciu chyba przetrzec tylko do sucha.... :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 22:19 
Forumowicz

No w zasadzie może i tak.Czyli najlepsza opcja Pasta i jechana i jak zacznie matowieć to tylko dbac o Nie odpowiednio :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 22:33 
Pierwsze kroki

a myslalem ze unikne jakos polerowania po raz trzeci za pol roku:/:/:/ nie dobrze :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 22:55 
Forumowicz

loku_zrw, znalazłem to coś

http://allegro.pl/item566830786_tania_p ... chrom.html

Ja kupiłem to do felg :) tylko wiekszą tubkę

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 23:03 
Pierwsze kroki

bede musial sie zaopatrzyc chyba w taka paste... widze ze nie zbyt duzo osob ma cos do powiedzenia na ten temat. mam nadzieje ze z kadzym dniem temat bedzie sie rozwijal....pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 23:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
loku_zrw napisał(a):
zima jezdzilem na tych kolkach
zima niszczy normalne felgi a co dopiero polerke ja moge ci osobiscie doradzic ze nie warto kombinowac raz na jakis czas trzeba je przepolerowac i tyle no i bardziej o nie dbac czeste mycie itp paru znajomych bawilo sie w lakierowanie bezbarwnym mleczka it i efekt byl zaden

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1