BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e60] D-Chip firmy Zemotex do 525d
PostNapisane: 2 stycznia 2010, 23:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 525d 196KM CR
Kod silnika: m57d25
Witam serdecznie,
Mam kilka pytan do WAS!!!
dostalem od znajomego dodatkowy komputer tzw. D-Chip niemieckiej firmy Zemotex (jeden ze sponsorow off road rajdu Drezno - Wroclaw), pasujacego do mej Buumy, nie chcialem tego od razu do siebie zakladac bo nie wiedzialem czy to jest ok czy nie.
Wiec odeslalem to do tej firmy z prosba o diagnoze i ev. wgranie aktualnego oprogramowania.
Kosztowalo mnie to pare eurosow ale wszystko zostalo sprawdzone, zaktualizowane i jest w najlepszym porzadku.
Zastanawiam sie tylko, moze mamobawy czy to zamontowac do mego auta. nie chodzi mi juz tak o te 35 KM i 75Nm wiecej lecz o spalanie, podobno nawet do 15% mniej. Wydaje sie duzo.
W opisie podane jest ze samochod w 80% jezdzi na danych orginalnych BMW tylko w "extremalnych" sytuacjach sterownik pobiera dane z komputera dodatkowedo.
Nie jest to tani tuning bo ze wstystkimi wiazkami kablowami i tym komputerem dodatkowam (nowym) kosztuje to 800 eurosow.
Pytania!
Moje autko majuz 235 tysiaczkow na karku, w prawdzie nigdy nie mialem zadnych problemow ale czy to nie jest dla niego przyslowiowy gwozdz do trumny?
I czy ktos moze ma juz jakies doswiadczenia z ta firma
http://www.d-chip.de

dzieki z gora za Wasze informacje!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: D-Chip firmy Zemotex do 525d
PostNapisane: 3 stycznia 2010, 02:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
według mnie skoro do tej pory było wszystko ok z silniczkiem to przy takim przebiegu dałbym sobie spokój

na taki optymistyczny spadek spalania bym nie liczył, co najwyżej 0,3-0,5 l przy zamulaniu eco

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 11:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 525d 196KM CR
Kod silnika: m57d25
Zastanawiam sie jeszcze, montaz nie jest czyms wielkim, poprostu wyciagasz wtyczki i wkladasz miedzywtyczki.
Nie trzeba nic lutowac lub programowac i co najwazniejsze mozliwe jest bezproblemowe wyciagniecie tego gdyby sie odwidzialo. Zobacze.
Ale dzieki za wypowiedz!!

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 12:11 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
Było pisane juz setki razy. W sieci jest też sporo informacji na ten temat. Ten Twój nowy wypasiony komputerek to box. Ja bym go do auta nie włożył. Nie wiesz jakie są w nim mapy, jakie dawki i ograniczniki. Kiedyś był bum na boxy, teraz to archaiczna konstrukcja. Poza tym albo auto ma zmodyfikowane ECU, albo nie. Tutaj taka bajeczka 80% serii a 20 tjuningu tak :rotfl: ?? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. No chyba, że podtsawione parametry są tylko przy bucie w podłodze, ale to i więcej bajerków można zrobić nowym programem.
Lepiej te kaske przeznacz na diagnostyke silnika, bo nie wiadomo jaką ma kondycje i program u dobrego tunera z wykresami przed i po modzie. Wtedy bedziesz jeździł długo, bezproblemowo i cieszył się nową mocą i niutkami.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1