BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Zderzak M-Pakiet z ABS
PostNapisane: 4 marca 2011, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
Witam witam.. Mam parę pytań dotyczących owych zamienników z abs-u. Pojawiła sie masa sprzedawców mających te zderzaki na sklepie, a ja mając dość ludzi którzy chcieli mnie wykorzystać analnie... mówiąc delikatnie.. sprzedających "oryginały" nie klejone idealne itp zderzaki :oczami: wiec zastanawiam sie nad kupnem zderzaka z ABS jak wiemy allegro żyje swoim życiem i ma swoje zdanie na temat idealnego spasowania.. to chyba każdy wie i tu sie martwię czy owy zderzak będzie pasował? może ktoś się spotkał z takimi cudami? kupił i jest zadowolony? chciałbym jakieś opinie zaczerpnąć.. czytając inne tematy ludzie mieli podzielone opinie ale większość to posiadacze golfa 2 wiec co oni tam wiedza.. Gdzieś wyczytałem ze super marka jest firma JOM z niemiec cena jest atrakcyjna bo niecałe 400zł za wszystko ( http://moto.allegro.pl/bmw-e36-90-98-pr ... 00851.html ) natomiast oglądając dalsze aukcje napotykamy sie od tego samego sprzedawcy zderzak za 500zł.. niby też super jakość bomba tromba ale czemu cena o 100zl większa? :D ( http://moto.allegro.pl/bmw-e36-90-98-pr ... 75537.html ) ale co ciekawsze znalazłem jeszcze jedna aukcja która, oferuje zderzak zrobiony z plastiku najbardziej podobnego do oryginału (PP) ( http://moto.allegro.pl/zderzak-nowy-bmw ... 03982.html )

Sam osobiście kupiłem atrapę 100% super zamiennik pasujący idealnie.. po czym stwierdziłem ze została wycięta z blaszki nożyczkami przez małego chińczyka a drugi chińczyk wyginał ja młotkiem...
Naprawdę polecam :cenzura: :super:

sprostowanie:

Mailem bliskie spotkanie z hakiem holowniczym, koleś próbował wsadzić go w usta mojej buni. Cofał francuzem wiec to wiele wyjaśnia (Peugeot)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Zderzak M-Pakiet z ABS
PostNapisane: 4 marca 2011, 12:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 coupe,e46 coupe
Slyszalem pochlebne i nie pochlebne opinie.ale az tak zle nie jest jak dobrze spasujesz bedzie :super: lepsze to to niz ori ladnie klejone z trzech roznych :rotfl:

PostNapisane: 4 marca 2011, 12:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Ja mam taki. Kupiłem okazyjnie, nie jako nowy. Ze spasowaniem lakiernik nie miał problemów, więcej kłopotów sprawił mu tylny zderzak oryginalny bmw m pakiet. Co do wytrzymałości nie jest źle. Miałem bliski kontakt z zaspą, która była bardzo zmarznięta i niestety (może to przez halogen) odpadł kawałek właśnie z boku halogenu. Myślałem, że jak wyjdę z samochodu po tej sytuacji to zobaczę go całego w kawałkach ale byłem mile zaskoczony. Auto mam obiżone i byłem w szoku że ta listwa pod zderzakiem nie popękała.

Co do linków to w jednym jest listwa pod zderzak odlewana w całości ze zderzakiem, a w drugim samemu ją sobie dokręcasz lub nie.

PostNapisane: 4 marca 2011, 13:19 
Forumowicz

barteke36 napisał(a):
Ja mam taki. Kupiłem okazyjnie, nie jako nowy. Ze spasowaniem lakiernik nie miał problemów, więcej kłopotów sprawił mu tylny zderzak oryginalny bmw m pakiet. Co do wytrzymałości nie jest źle. Miałem bliski kontakt z zaspą, która była bardzo zmarznięta i niestety (może to przez halogen) odpadł kawałek właśnie z boku halogenu. Myślałem, że jak wyjdę z samochodu po tej sytuacji to zobaczę go całego w kawałkach ale byłem mile zaskoczony. Auto mam obiżone i byłem w szoku że ta listwa pod zderzakiem nie popękała.

Co do linków to w jednym jest listwa pod zderzak odlewana w całości ze zderzakiem, a w drugim samemu ją sobie dokręcasz lub nie.

O i taka wypowiedz mi chodziło. powiedz mi jak wygląda spasowanie w miejscu zaznaczonym na czerwono (wykorzystałem Twoje zdjęcie)

Obrazek

Rozumiem ze kupiłeś z ABS-U z dokładka przykręcana czy zespoloną?

PostNapisane: 4 marca 2011, 16:14 
Częsty bywalec

Hej. Troche w tym miejscu się lakiernik nie popisał, ale miał większy problem, bo jak już wcześniej mówiłem kupiłem go jako używkę okazyjnie. Po przysłaniu okazało się, że zaczepy do mocowania są pourywane i musiał je mechanior od starego założyć. Wydaje mi się, że i tak to nieźle wyszło. Z drugiej strony jest wszystko ok. Jakbym się może uparł to bym i to miał lepiej spasowane.

PostNapisane: 4 marca 2011, 16:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Ja też mam takowy zamiennik z ABS-u i złego słowa nie mogę powiedzieć. Kilka razy zahaczyłem o to i owo i nic się nie urwało, a też kupiłem używkę. Spasowanie? Trochę posiedziałem przy tym i da się wszystko ładnie ustawić. Najgorszym minusem jest mocowanie kratko środkowej. Mi odpadła po wjechaniu w zaspę i nie wiem jak ją teraz przyczepić :cenzura: . A jest mocowana na takich "dzyndzlach" i jakieś zaciski które nie wiem jak się nazywają, i nawet nie wiem gdzie je dokupić.

PostNapisane: 4 marca 2011, 16:40 
Częsty bywalec

Kris86 napisał(a):
Najgorszym minusem jest mocowanie kratko środkowej. Mi odpadła po wjechaniu w zaspę i nie wiem jak ją teraz przyczepić :cenzura: . A jest mocowana na takich "dzyndzlach" i jakieś zaciski które nie wiem jak się nazywają, i nawet nie wiem gdzie je dokupić.

Mam dokładnie ten sam problem. Powiem, że na zimę tą kratkę zdjąłem bo się bałem, że dopadnie, a koszt dokupienia jak kiedyś patrzyłem to 150zł.(może to cena oryginalnego plastra miodu). Przykręciłem to na wkręty z podkładkami i trzyma się dobrze (z zewnątrz tych wkrętów i podkładek absolutnie nie widać). Zrobiłem to bo mi odpadła na zwykłej drodze.(bez śniegu).

PostNapisane: 4 marca 2011, 16:48 
Zacna persona forum

Ja też miałem na wkręty przykręcić ale tam nie ma do czego. Masz może z 1 podkładkę żebyś mógł zrobić fotkę jak to wygląda? Mi ta kratka trzymała się dobrze ale zaspa była twardsza:) A kratka leżała na osłonie silnika.

PostNapisane: 4 marca 2011, 18:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
to i ja podpowiem :] tez mam z derzam M-pak z ABS juz przeszlo pol roku i jest :ok: co do spasowania to po bokach slizgi mozna tez regulowac gora dol i przerwa albo jej brak z boku jest idealna .

Kris86 moge pomoc w mocowaniu tej kratki , ja tez bylem zajeb...cie zdziwiony ze nie ma tam zadnych mocowan na nia ,, wystaja tylko 4 (2 gora ,2 dol) male ''koleczki'' plastikowe a w siatce sa otwory na nie . za nic sie ona ich nie trzyma wiec ja po spasowaniu kratki ze zderzakiem podgrzalem te kolki i przytopilem kazdy z nich do kratki , do tego wziolem kawalek innego plastiku i w naroznikach ''przylalem'' nim kratke do zderzaka i trzyma sie wszystko bardzo dobrze :]

innego sposobu nie znalazlem (wkrety odpadaja ) bo nawet od wewnatrz wkrecajac je do przebijesz sie na wylot zderzaka

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 4 marca 2011, 18:40 
Forumowicz

dzięki koledzy, to juz jestem spokojny. Jeszcze tylko chciałbym wiedzieć gdzie kopiliście te plastikowe rury do chłodzenia tarcz? na allegro widziałem sztukę po 120zł :mur: lekko przesadzona cena :D i w jakim przedziale cenowym kupiliście zderzak?

PostNapisane: 4 marca 2011, 18:50 
Zacna persona forum

JELO napisał(a):
plastikowe rury do chłodzenia tarcz?

tunele do chlodzenia tarcz hamulcowych :]
120 lekka przesada . pojezdzij po szrotach moze uda ci sie znalesc obie za grosze

kupowalem nowy ABS i placilem sporo 130e :zawstydzony: ale chcec zmiany na M-pak byla silniejsza odemnie :rotfl:

PostNapisane: 4 marca 2011, 18:51 
Zacna persona forum

Ja nie mam tych kanałów do chłodzenia tarcz :dobani: swój kupiłem od kolesia z otwocka za 420 zł pomalowany pod kolor :oczami: Ja od siebie radził bym odrazu usztywnić mocowania zderzaka bo są kiepskie.
DaRo25,
Myślałem tak właśnie zrobić jak ty radzisz, tylko się boje że jak odpadnie kiedyś w przyszłości to będzie amen w pacierzu bo wtedy nie będę miał nawet kołeczków do mocowania :rotfl: . Ale to chyba jedyne rozwiązanie.

PostNapisane: 4 marca 2011, 18:57 
Uzależniony od forum :)

Zadnych podrobek tylko ORI sie liczy

Moze byc klejony z 3 innych ale ma byc ORI no i pomaranczki do tego.

PostNapisane: 4 marca 2011, 19:00 
Zacna persona forum

Kris86 napisał(a):
Ja nie mam tych kanałów do chłodzenia tarcz

ale otwory w zderzaku masz na tunele? ja tez jeszcze nie znalazlem tych tuneli jakos chwilowa niechec do szukania :rotfl:

tuneli nie masz ale za to masz ladne fele :ok: :rotfl:

Kris86 napisał(a):
tylko się boje że jak odpadnie kiedyś w przyszłości to będzie amen w pacierzu bo wtedy nie będę miał nawet kołeczków do mocowania

to wtedy bedziesz myslal jak je zastapic :hyhy: a po przytopieniu bedziesz pewny ze jej nie zgubisz jadac 200km/h ;)

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:54 
Forumowicz

spider napisał(a):
Zadnych podrobek tylko ORI sie liczy

Moze byc klejony z 3 innych ale ma byc ORI no i pomaranczki do tego.

No proszę Cie bardzo:D z 3 klejony to juz przesada ;) i ogólnie mówiąc na allegro nie wiesz co kupujesz może być to ori albo zamiennik z abs sprzedawany i zatwierdzany jako ori. sam jestem zwolennikiem oryginałów ale jak wspomniałem juz mnie tyłek boli od angażowania sie w aukcje nawet po 700zł.. a okazywały sie totalnym szrotem

PostNapisane: 4 marca 2011, 23:07 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323ti
Kod silnika: M52B25
Garaż: compact:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=90963
touring:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=109222
JELO napisał(a):
dzięki koledzy, to juz jestem spokojny. Jeszcze tylko chciałbym wiedzieć gdzie kopiliście te plastikowe rury do chłodzenia tarcz? na allegro widziałem sztukę po 120zł :mur: lekko przesadzona cena :D i w jakim przedziale cenowym kupiliście zderzak?

I to jest właśnie przykład żerowania sprzedawców z Allegro na niewiedzy kupujących - nówki ori tunele w sklepie BMW kosztują 61 zł/szt, właśnie zamówiłem i we wtorek przychodzą. A też chciałem kupować na Allegro, ale sprawdziłem sobię cenę w dolcach na realoem i idpuściłem. Teraz każdy zakup poprzedzam sprawdzeniem w realoem.

PostNapisane: 2 lipca 2011, 17:42 
Pierwsze kroki

A powiedzcie mi Koledzy czy nadkola od zwyklej wersji pasuja do tych zderzkow z abs'u

PostNapisane: 3 lipca 2011, 13:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: m52b28
Kod silnika: 227km 289nm
Killer89 napisał(a):
A powiedzcie mi Koledzy czy nadkola od zwyklej wersji pasuja do tych zderzkow z abs'u

Jak najbardziej pasuje.

Ale jeszcze rozwijając myśl ABS jest prawie idealną kopią ORI zderzaka ( osobiście nie polecam ) dla czego ???

Prosty wniosek ABS nowy kosztuje załóżmy 400 zł ale goły :wstyd: a do polski sprowadza się mnóstwo Angoli gdzie w zestawie mamy z belką ,halogenami kratką i najczęściej hokejką i za 450 już znajdziemy więc warto przemyśleć ile zaoszczędzimy czy warto .

Były-e36 320- e36 323-e36 323 Sz 25%-e39 523-e39 528 -e39 540 -e46 330ci - e46 323 -e46 330ci -e36 328 - e36 328 sz 25% - e36 328- e36 328-e36 328 sz25%-e39 528-e36 328 -e46 323-e46 330ci-(e46 323ci i e36 320 Kompresor )
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek-

PostNapisane: 3 lipca 2011, 18:31 
Zacna persona forum

Łaciaty-s4 napisał(a):
Prosty wniosek ABS nowy kosztuje załóżmy 400 zł ale goły

nie wiem gdzie kupuje sie abs goly ale ja kupilem caly kompletny nowy abs

PostNapisane: 3 lipca 2011, 19:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Kris86 napisał(a):
Najgorszym minusem jest mocowanie kratko środkowej. Mi odpadła po wjechaniu w zaspę i nie wiem jak ją teraz przyczepić :cenzura: .

Ja zgubiłem ta kratkę po wjeździe na uliczkę osiedlową po pierwszym śniegu i przymocowałem ją na klej do szyb dokładnie taki http://allegro.pl/klej-do-szyb-wurth-re ... 88539.html
Auto było obniżone -80/-60 i do końca zimy jej nie zgubiłem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1