BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] Wydech a'la M czyli drut mode
PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 16:06 
Przyjaciel forum

morsik napisał(a):
a poza tym dziękuję za docenienie naszej wiedzy bo Vermilion miał zawsze ugruntowana pozycje na forum, a ja byłem zawsze ten zły od proexa

Wydaje mi sie, ze zle to wszystko rozumiesz. Probujesz wmawiac komus, ze produkty proex sa niewiem jak dobre, wrecz idealne, a to nieprawda, pod katem designu i wykonania naprawde daleko im nawet do srodkowej polki wydechow produkowanych masowo, tak naprawde przewaga jest tutaj poprostu niska cena i tego mozesz sie trzymac. Zebys nie odniosl blednego wrazenia, jest w Europie manufaktura, z tego co pamietam 2 osobowa, produkujaca uklady wydechowe do Porsche http://www.europipe.be/ , wszystko spawane jest recznie, wiekszosc element powstaje na miejscu, kazdy element designu jest doglebnie przemyslany (i nie wynika z obliczen na kartce). Popatrz nawet zewnetrznie jak wygladaja produkty Proex, a jak Europipe.

morsik napisał(a):
widzisz i tak i nie z tymi maszynami - maszyna sama z siebie jest głupia jeśli nie ma dobrego operatora to nic nie zrobi, jeśli dostanie parametry spoza programu to zgłosi błąd a człowiek pomysli i pójdzie dalej. Zauważ że maszyny zastępują nas w trzech przypadkach : dokładność , cięzkie warunki, proste prace.

Dziwne porownanie, maszyna wykona prace jaka zlecil jej czlowiek, bez przemyslanego projektu nic sie nie wydarzy. Z prostymi pracami tez bylbym ostrozny, bo jest to dziedzina rozwijajaca sie bardzo dynamicznie, wydaje mi sie, ze nie za bardzo zdajesz sobie sprawe z tego jak kompleksowe prace mozna wykonac dzis na CNC. Czlowiek jest w tym wypadku potrzebny jedynie do kompletacji poszczegolnych elementow calego produktu.

Popatrz jak wyglada fabryka Akrapovica

http://www.youtube.com/watch?v=G84P_CGCgLs

to nie jest marketingowa bajka, ta fabryka naprawde tak wyglada, zwiedzalismy ja. Film ma juz pare lat od tego czasu weszlo w zycie kilka innowacji.

morsik napisał(a):
a w ramach konkursu jak są spawane poszycia samolotów lub statków kosmicznych

Zalezy o co pytasz, nie wiem jak jest teraz, bo dawno sie tym nie interesowalem, ale przez wiele lat amerykanie nie spawali poszycia, tylko nitowali, spawali za to rosjanie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 16:25 
Forumowicz

słyszałem o tej fabryczce a teraz pooglądałem

nie próbuję wmówić że proex jest ok, stwierdzam fakt że jak na polskie realia (w których niestety zyjemy) poszli o krok dalej niż mali wykonawcy mam na myśli tutaj choćby zawijanie puszek i robienie ich na fabrycznych wymiarach do tego rozsądna cena, dźwięk czy jak to nazwałeś akustyka (niestety nie maja takiego zaplecza jak akropov) do wyboru. Pokaż mi firmę o podobnym profilu ale w PL.

Fabryka akropov robi wrażenie i wg mnie widac do czego trzeba dążyć.

a poszycia jeśli muszą być spawane to tylko przez pracowników którym spaw "rzuca" 1mm na 50m . Gdzieś czytałem (chyba na racing.pl) że tylko 100 osób ma taki certyfikat

wreszcie wydech na swoim miejscu
Obrazek

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 16:32 
Przyjaciel forum

morsik napisał(a):
słyszałem o tej fabryczce a teraz pooglądałem

nie próbuję wmówić że proex jest ok, stwierdzam fakt że jak na polskie realia (w których niestety zyjemy) poszli o krok dalej niż mali wykonawcy mam na myśli tutaj choćby zawijanie puszek i robienie ich na fabrycznych wymiarach do tego rozsądna cena, dźwięk czy jak to nazwałeś akustyka (niestety nie maja takiego zaplecza jak akropov) do wyboru. Pokaż mi firmę o podobnym profilu ale w PL.

Fabryka akropov robi wrażenie i wg mnie widac do czego trzeba dążyć.

Jak bogatym krajem jest Slowienia w porownaniu z Polska skoro mowisz juz o realiach i tak bardzo na nie narzekasz? Bogactwo nie lezy w finansach, ale w mentalnosci, w potrafieniu przelamania ograniczen i stworzeniu produktu, ktory osiagnie pozycje na swiecie.

morsik napisał(a):
a poszycia jeśli muszą być spawane to tylko przez pracowników którym spaw "rzuca" 1mm na 50m . Gdzieś czytałem (chyba na racing.pl) że tylko 100 osób ma taki certyfikat

W bajki z racingforum nie wierz, tak jak Ci pisalem wyzej amerykanie raczej nituja poszycie, do stealthow moga miec jakas technike zgrzewajaca, nigdy w to nie wnikalem. Doskonale widac to tutaj

Obrazek

PostNapisane: 10 kwietnia 2012, 22:03 
Forumowicz

masz rację jest nitowany

a co do mentalności - wydechy akropov są kierowane do określonej grupy klientów których stać na auto za minimum 50tys euro, czy on wpakuje dodatkowe 3-4tys to jest pikuś

Obrazek

PostNapisane: 10 kwietnia 2012, 22:16 
Przyjaciel forum

morsik napisał(a):
a co do mentalności - wydechy akropov są kierowane do określonej grupy klientów których stać na auto za minimum 50tys euro, czy on wpakuje dodatkowe 3-4tys to jest pikuś

Nie ma to znaczenia, mowiles, ze w Polsce sie nie da, pokazalem Ci, ze w kraju biedniejszym od Polski jednak sie da, ponadto mozna byc w tym najlepszym i posiadac swiatowa renome, to jest wlasnie kwestia mentalnosci. A to, w jaki segment celuja to ich sprawa (w ich przypadku rozpatrywalbym to w kwestii dosyc duzej odwagi), znalezli sobie nisze i ja skutecznie wypelniaja, powiem Ci tylko, ze duzo duzo duzo trudniej zadowolic takiego klienta, ktory kupuje auto za minimum 50 tys. euro i ma do wydania 3-4 tys. euro na wydech, niz takiego, ktory chce kupic cos za ponizej 1000 zl ;)

PostNapisane: 11 kwietnia 2012, 07:21 
Forumowicz

tutaj na pewno masz rację że ci co mają droższe auta to większe marudy

Obrazek

PostNapisane: 3 sierpnia 2012, 15:06 
Forumowicz

Moje BMW: było E39, jest E70
Kod silnika: było M52B20
Vermilion co z tymi tłumikami, aktualna sprawa?
Może mi ktoś podać średnicę rur w końcówkach tłumików M5 i jaki jest odstęp między końcówkami? Jakieś namiary na sklep internetowy gdzie kupię takie rury lub może już gotowe końcówki?

PostNapisane: 8 sierpnia 2012, 22:03 
Forumowicz

tlumiki.eu - tam uderzamy po nierdzewkę średnica 70 lub 76mm ; potem tniemy na końcówki, dajemy do planowania fronty, potem na polerkę. Prościej chyba uderzyć do firmy robiącej tłumiki

Obrazek

PostNapisane: 23 lipca 2013, 14:39 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Odgrzeje kotleta :)
Czy coś się wyjaśniło z tymi podwójnymi wydeszkami do e39?
Są dostępne gotowce? Bo ponoć miały być, a jakoś nawet wujek google nic nie chce pomóc. :/
Jeśli ktoś widział, jeśli ktoś wie, proszę o info ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1