BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [felgi po 2-3 tys za nowy komplet] PRZESTROGA
PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:30 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
80% rzeczy które cię otaczają była wyprodukowana w Chinach. Kupujesz wypasiony telewizor toshiba, myślisz dobry sprzęt a tu zonk z Chin, grasz na ps3, oglądasz obudowę a tam made in china, nakładasz wspomniane buty i też chiny. Moim zdaniem, to że coś jest wyprodukowane w chinach nie znaczy że jest złe - dla większości firm nie opłaca się produkować u siebie. Poprostu tak się przyjeło parę lat temu, że chińczycy wszystko podrabiają i jest to g...j jakości a mało kto zauważa że te czasy już dawno mineły.

Vermilion nie ukazuj Chin jako zacofanego kraju, gdyż już parę lat temu zaczeły chować w buty cały świat. Chińczycy bardzo szybko się uczą tak jak kiedyś Japończycy.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:37 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
80% rzeczy które cię otaczają była wyprodukowana w Chinach. Kupujesz wypasiony telewizor toshiba, myślisz dobry sprzęt a tu zonk z Chin, grasz na ps3, oglądasz obudowę a tam made in china, nakładasz wspomniane buty i też chiny. Moim zdaniem, to że coś jest wyprodukowane w chinach nie znaczy że jest złe - dla większości firm nie opłaca się produkować u siebie. Poprostu tak się przyjeło parę lat temu, że chińczycy wszystko podrabiają i jest to g...j jakości a mało kto zauważa że te czasy już dawno mineły.

Tyle, ze znowu mylisz dwie rzeczy, zobacz jaka jest roznica w produktach produkowanych dla duzych firm z zachodu (chocby te przyklady, ktore podales), a jak wygladaja produkty firm chinskich albo noname'y. Dostrzegasz roznice?

Druga kwestia jest taka - poruszyles temat konsol, pamietasz o problemach xbox'a 360 wynikajacego wlasnie z niskiej jakosci wykonania i podzespolow? Gdzie jest produkowany? W tej samej fabryce Foxconn co produkty Apple, gdzie ludzie skacza z dachu, bo nie chca juz pracowac za glodowe stawki, to normalne dla Ciebie?

Poza tym jak sam zauwazyles 20% nadal jest wyprodukowane gdzies indziej, to trzecia kwestia. Nadal istenieje zapotrzebowanie na dobre produkty i nadal sa ludzie gotowi zaplacic wiecej, ale w wielu branzach Chinczycy wybili juz konkurencje z reszty swiata i kupisz tylko produkty pochodzace od nich. Doskonale zdaje sobie z tego sprawe, ze wielu produktow nie ma juz gdzie kupic poza Chinami i coraz czesciej sie z tym spotykam.

Czwarta kwestia jest taka, dlaczego nie oplaca sie produkowac u siebie? Glownie dlatego, ze klient koncowy chce duzo, za male pieniadze, a tym samym jakosc odeszla gdzies na trzeci plan.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
Mój teściu już pracuje u żółtka :wstyd:
A niedługo będziemy wpieprzać tylko ryż :mur:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:43 
Przyjaciel forum

Hubson napisał(a):

W Polsce juz jest wiele duzych chinskich firm, nawet nie zdajecie sobie z tego sprawy. Z doswiadczenia, ktore ja mam z takimi firmami, moge Wam powiedziec, ze czesto obstawiaja tanie produkty dostarczane do hipermarketow (te produkowane pod marka sieci). Oni moga nie znac polskiego rynku, nie rozumiec zasad tutaj panujacych, ale potrafia powiedziec sobie, ze maja 5-10 lat na nauczenie sie tego, a majac tak potezne finansowanie wogole w to nie watpie.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b25
A czy w takim razie chińczyk za jakiś czas powie adidasowi, że odbiera mu wszystkie przywileje, oni się zabierają stamtąd ale zostawiają technologię i chinczyk zaczyna produkować buty tej samej jakości ale w lepszej cenie? analogicznie, jeśli np. Audi produkuje tam auta, na zasadach o których mówisz, za jakiś , kończą im się umowy i chińczycy już bez ich pomocy zaczną produkować auta tej klasy?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:49 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Hubson napisał(a):

W Polsce juz jest wiele duzych chinskich firm, nawet nie zdajecie sobie z tego sprawy. Z doswiadczenia, ktore ja mam z takimi firmami, moge Wam powiedziec, ze czesto obstawiaja tanie produkty dostarczane do hipermarketow (te produkowane pod marka sieci). Oni moga nie znac polskiego rynku, nie rozumiec zasad tutaj panujacych, ale potrafia powiedziec sobie, ze maja 5-10 lat na nauczenie sie tego, a majac tak potezne finansowanie wogole w to nie watpie.
Jego firma robi podsufitki (wiem, że szła też seria bodajże do X5)...

Najgorsze jest właśnie to ich potężne finansowanie. Jakiś temat był niedawno, że mogą "pożyczyć" pieniądze europejczykom w zamian za wybudowanie tu swoich firm? :mad: BARDZO mi się to nie podoba, ale w końcu rasa żółta zaleje świat :suchy:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 00:49 
Przyjaciel forum

MichaL napisał(a):
A czy w takim razie chińczyk za jakiś czas powie adidasowi, że odbiera mu wszystkie przywileje, oni się zabierają stamtąd ale zostawiają technologię i chinczyk zaczyna produkować buty tej samej jakości ale w lepszej cenie? analogicznie, jeśli np. Audi produkuje tam auta, na zasadach o których mówisz, za jakiś , kończą im się umowy i chińczycy już bez ich pomocy zaczną produkować auta tej klasy?

I dokladnie tak jest, jest juz potezna chinska firma produkujaca sprzet sportowy, powoli kupuja juz zawodnikow w roznych dziedzinach jako sponsor i klada potezna gotowke ;) Kwestia czasu, az zobaczycie ja w Polsce.

Hubson napisał(a):
Najgorsze jest właśnie to ich potężne finansowanie. Jakiś temat był niedawno, że mogą "pożyczyć" pieniądze europejczykom w zamian za wybudowanie tu swoich firm? :mad: BARDZO mi się to nie podoba, ale w końcu rasa żółta zaleje świat :suchy:

Przesadzasz moim zdaniem w druga strone. Obawiam sie troche innego scenariusza, w tej chwili Europa staje sie swiatu coraz mniej potrzebna, a politycy (i to ci lokalni i ci w UE), nie maja pomyslu co z tym zrobic. A Europa jest potrzebna Chinczykom dopoki sa tutaj dwie wartosci, ktore moga pozyskac - technologia/wiedza lub pieniadze, zloz w to nie mieszam bo od tego maja Afryke. Gdy te rzeczy sie skoncza, to skonczy sie ich zainteresowanie, ciekaw jestem tylko co wtedy my zrobimy?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 01:06 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Vermilion napisał(a):
Przesadzasz moim zdaniem w druga strone. Obawiam sie troche innego scenariusza, w tej chwili Europa staje sie swiatu coraz mniej potrzebna, a politycy (i to ci lokalni i ci w UE), nie maja pomyslu co z tym zrobic. A Europa jest potrzebna Chinczykom dopoki sa tutaj dwie wartosci, ktore moga pozyskac - technologia/wiedza lub pieniadze, zloz w to nie mieszam bo od tego maja Afryke. Gdy te rzeczy sie skoncza, to skonczy sie ich zainteresowanie, ciekaw jestem tylko co wtedy my zrobimy?

Jak skończą się te 2 rzeczy, to i Chiny się skończą, bo tych piórników nie będą przecież produkować tylko na swój lokalny rynek. Być może wjadą z produkcją do Europy, paliwa tak drożeją, że taniej będzie przenieś raz fabrykę, niż milion piórników tygodniowo eksportować.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 3 lutego 2012, 01:10 
Przyjaciel forum

mroova81 napisał(a):
Jak skończą się te 2 rzeczy, to i Chiny się skończą, bo tych piórników nie będą przecież produkować tylko na swój lokalny rynek. Być może wjadą z produkcją do Europy, paliwa tak drożeją, że taniej będzie przenieś raz fabrykę, niż milion piórników tygodniowo eksportować.

Moze, ale wydaje mi sie, ze niekoniecznie. Nadal bedzie USA z poteznym rynkiem zbytu (i zasobem techonologii i wiedzy, ktory sie szybko nie skonczy), nadal bedzie tez Afryka, gdzie za glupie milion piornikow (dorzucajac kilka szkol i troche km drog) mozna w zamian wywiezc rope, diamenty, zloto, czy metale ziem rzadkich i rozwinie sie dalej popyt wewnetrzny. Juz dzis Chinczycy smieja sie w twarz Francuzom, Grekom, Hiszpanom, nazywajac ich leniami.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 01:14 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Obym ja miał racje.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 3 lutego 2012, 08:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Czy był już poruszany temat felg XXR? Wzory mają bardzo ciekawe i interesuje mnie jak z jakością?
Co do butów Adidas Made in China i Made in Germany to miałem z 15 lat temu niemieckie adidasy, jeszcze z kwiatkiem, które już wtedy miały z kilka lat ( nie wiem czy nie były z jakieś wystawki z Niemiec :) ) Pamiętam że były to buty na zimę, biało- czarne z takimi specjalnymi wkładkami termicznymi i nie przepuszczającymi wody. Chodziłem w nich ze dwa lata, noga mi wyrosła a buty dalej nadawały się do chodzenia. Dzisiejsze adidasy, nike, reeboki itp. nosiłem kilka miesięcy i się po prostu rozpadały. Dla mnie obecne buty, czy to podróby czy oryginały, w wykonaniu nie różnią się niczym, oryginał potrafi się zacząć rozklejać po tygodniu. Jedynie co jest lepsze w oryginałach to jakość materiałów ale to i tak jest syf w porównaniu z tym co było kiedyś.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:04 
Przyjaciel forum

Rafał525 napisał(a):
Czy był już poruszany temat felg XXR? Wzory mają bardzo ciekawe i interesuje mnie jak z jakością?

4 strona tego tematu.

Rafał525 napisał(a):
Dla mnie obecne buty, czy to podróby czy oryginały, w wykonaniu nie różnią się niczym, oryginał potrafi się zacząć rozklejać po tygodniu. Jedynie co jest lepsze w oryginałach to jakość materiałów ale to i tak jest syf w porównaniu z tym co było kiedyś.

Jak rozkleja Ci sie oryginaly to zawsze masz gwarancje, czyli cien szansy na naprawa lub wymiane.

Prawde mowiac do butow akurat nie mam zastrzezen, moze mam wiecej szczescia?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:08 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Jak rozkleja Ci sie oryginaly to zawsze masz gwarancje, czyli cien szansy na naprawa lub wymiane.

Tak, zazwyczaj na gwarancji wymieniają ale to nie o to chodzi. Większość butów stojących już na ekspozycji różni się wykonaniem (w jednym kleju mniej, w innym więcej, wykonanie szwu itd.)

PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:16 
Przyjaciel forum

Rafał525 napisał(a):
Vermilion napisał(a):

Tak, zazwyczaj na gwarancji wymieniają ale to nie o to chodzi. Większość butów stojących już na ekspozycji różni się wykonaniem (w jednym kleju mniej, w innym więcej, wykonanie szwu itd.)

Z tym masz racje, tez to zauwazylem. Ale to wynik tego, ze przy produkcji siedza przypadkowi ludzie.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:30 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Z tym masz racje, tez to zauwazylem. Ale to wynik tego, ze przy produkcji siedza przypadkowi ludzie.

Dlatego też wolałbym zapłacić 1000 zł za porządne adidasy zrobione w Herzogenaurach gdzie były pierwsze fabryki adidasa, przez człowieka co się na tym zna i chodziłbym sobie w nich spokojnie 3-4 lata.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Rafał525 napisał(a):
Dzisiejsze adidasy, nike, reeboki itp. nosiłem kilka miesięcy i się po prostu rozpadały.

Dokładnie, aczkolwiek wykluczył bym z tej listy nike, a wpisał pumę. Buty pumy za 400zł przy normalnym chodzeniu nie wytrzymują całego lata ( 4 miesięcy ). Ogólnie nie wiem jak z gwarancją, bo nie chciało by mi się z butami chodzić i wkur... :/

Bo buty nike , to albo mam farta, albo po prostu są dobre. Zwłaszcza te kupione w niketown... Z badziewnych butów dopisałbym jeszcze lacoste, zero jakości.

No ale to temat o felgach, tak ? :niepewny:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ja bym z tej listy z kolei wypisał adidasa bo czego bym nie robił to prędzej do szafy trafiają z nudów niż zużycia (zużycia, bo nieprogramowego niszczenia nieuświadczyłem). Lacoste z kolei to jedne mi się szybko przetarły ale to szmaciane sufiksy były tylko. Skórzane trzymają się zdrowo, też się pewnie prędzej znudzą niż zepsują ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:49 
Przyjaciel forum

deejeys napisał(a):
Dokładnie, aczkolwiek wykluczył bym z tej listy nike, a wpisał pumę. Buty pumy za 400zł przy normalnym chodzeniu nie wytrzymują całego lata ( 4 miesięcy ). Ogólnie nie wiem jak z gwarancją, bo nie chciało by mi się z butami chodzić i wkur... :/
Mi chińskie Pumy wytrzymują średnio 1,5 roku (w tym jedna zima) później się rozklejają bądź przetarta podeszwa. Ostatnio kupiłem ori Adidasy, zobaczymy ile wytrzymają... bo na oko nie różnią się od tych chińskich :/

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
deejeys, bo Ty za szybko operujesz nogami za kierownicą, a Hubson po prostu za szybko i za dużo chodzi :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

ALE TO NIE TEMAT O BUTACH ;)

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Tomek napisał(a):
Lacoste z kolei to jedne mi się szybko przetarły ale to szmaciane sufiksy były tylko. Skórzane trzymają się zdrowo, też się pewnie prędzej znudzą niż zepsują

Mi w jednych się podeszwa odkleiła w sumie po chwili, w drugich zaczął kolor schodzić... Szału nie ma.

MaTiMa, taa... :rotfl: Widziałeś zresztą jak wyglądają moje bardzo stare nike poza tym że brudne jak cholera, bo robiłem w nich same najgorsze rzeczy to jak by je umyć to były by jak bmw po przebiegu 500.000tyś - czyli jak by wczoraj ze sklepu wyszły :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1