BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 15:14 
Forumowicz

Moje BMW: M5 E34
Kod silnika: S38B38
matti21sk napisał(a):
GŁADKI napisał(a):
Co do prędkości max to po zmianie dyfra z 2.93 na 3.15 zauwazylem ze odcinka na 4-tym biegu pojawia sie tuz po przekroczeniu 190 km/h czyli auto zwolinilo o jakies 10-12 km/h, a z tego co zauwazylem na kazdym biegu spadek jest identyczny, tylko na 5-tce nie testowalem

takich róznic, jak miedzy 3.15 a 4.10 nie testowalem, ale jeśli spadek prędkości max idzie liniowo to wg fabrycznych danych na moście 4.10 pojedziesz ok 180, ponoć 325 dochodzilo do 250 wiec mozliwe ze pojedziesz 200 na 4.10

osiagi 325 - most 2,91 - 245
3,15 - 233 - wg wypowiedzi Gładkiego
3,45 - 225-230 - zamontowany w moim sedanie

morcine napisał(a):
kupiłem dyfer z przełożeniem 3.45 bez flansz na półosie

Zrobilem odwrotnie - do 320ki wsadzilem silnik z wiazka od 325, a most, polosie i wal zostawilem stare ;)

Panowie z tymi przelozeniami przekladni glownej to bardzo proste rachunki. Cos wystarczy pomnozyc a cos podzielic... aby uzyskac wynik predkosci maksymalnych na kazdym biegu... Proporcje chyba byly w podstawowce :) bez urazy :D

A co do tematu to szpera napewno poprawi przyspiesznie a wyzsze przelozenie przekladni glownej zwiekszy moment przenoszony na kola... Pytanie tylko czy roznica bedzie na tyle odczuwalna aby urawac chocby 0,5 sec.... Moim zdaniem 0,5 s to miesci sie w granicach bledu pomiaru :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 20:52 
Forumowicz

Venom napisał(a):
Panowie z tymi przelozeniami przekladni glownej to bardzo proste rachunki. Cos wystarczy pomnozyc a cos podzielic... aby uzyskac wynik predkosci maksymalnych na kazdym biegu...

W pelni sie z Toba zgadzam - ale tylko teoretycznie. Bo jak wsadzisz dlugi most 2,91 od 325 do 320ki to teoretycznie 320ką osuiagniesz takie samo Vmax jak 325ką.
Praktyka podpowiada że jednak tak nie jest.

pzdr :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 00:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
matti21sk napisał(a):
Venom napisał(a):
Panowie z tymi przelozeniami przekladni glownej to bardzo proste rachunki. Cos wystarczy pomnozyc a cos podzielic... aby uzyskac wynik predkosci maksymalnych na kazdym biegu...

W pelni sie z Toba zgadzam - ale tylko teoretycznie. Bo jak wsadzisz dlugi most 2,91 od 325 do 320ki to teoretycznie 320ką osuiagniesz takie samo Vmax jak 325ką.

tak dokladnie tak, prędkość obrotowa jest ta sama i teoretycznie vmax byłby ten sam ( przy id skrzyniach begów )

zauwazyc trzeba jednak ze to moc pomaga osiagnac wysokie predkości a 320 i most 2.93 to oznacza słabe przyspieszenie

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 13:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: 1uz
mam 328 z dyfrem 2.93 i przyspiesza ok.
założyłem szpere 3.45 i przyspieszał zdecydowanie lepiej ale biegi strasznie krótkie, ale ok bez tragedii.

teraz znowu 2.93 bo szpera po 2 tygodniach pękła

najlepsza opcja do 325, 328 wg mnie to szpera 3.15

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 15:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 M5; F10 520d LCI
Kod silnika: S85, B47
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=169226
Co to znaczy pękła?? Przestała łapać?? Czy rozpadł się kompletnie most??

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 16:57 
Częsty bywalec

ttomek napisał(a):
mam 328 z dyfrem 2.93 i przyspiesza ok.
założyłem szpere 3.45 i przyspieszał zdecydowanie lepiej ale biegi strasznie krótkie, ale ok bez tragedii.

teraz znowu 2.93 bo szpera po 2 tygodniach pękła

najlepsza opcja do 325, 328 wg mnie to szpera 3.15

szpera o przełozeniu 3.45 przeznaczona jest do 320 i nic dziwnego ze sie rozleciała, za dobra szpere trzeba dać trochę kasy, ja polecam szukac takiej jak moja, od 325 która pracowała pod automatem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 21:11 
Zacna persona forum

GŁADKI, a jaki masz u siebie silnik?? Pytam bo nie jestem pewnien czy do mojego 323 coupe podejdzie szpera od 325??

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 00:18 
Częsty bywalec

ryszard86 napisał(a):
GŁADKI, a jaki masz u siebie silnik?? Pytam bo nie jestem pewnien czy do mojego 323 coupe podejdzie szpera od 325??

podejdzie, 328 jak i 323 mają id most i połosie na tzw dużą głowę, czyli to samo co w 325, różnica jest tylko w przełożeniu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 14:08 
Zacna persona forum

Tak, o przełozeniach słyszałęm (2,93 vs 3,15) nie byłem tylko pewien tych głów, ale jeżeli jest tak jak mówisz to git :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 16:24 
Zacna persona forum

Widzę że tu temat głuwnie o e36 ,ale ja napisze o mojej e34.
Założyłem chipa ponad rok temu 18KM/35NM i z przesunietą odcinką z 6800RPM na 7200RPM.
Odcinka przesunęła mi prędkości na biegach następująco:
Bieg 2-107km/h
Bieg 3-160km/h
Bieg 4-210km/h
Bieg 5-215km/h przy 5500rpm i już musiałem hamować , pozatym jechałem na pokładzie z dzieckiem ,zoną i teściową
Moment się poprawił i to nie tylko teoretycznie , jednak na hamowni nie byłem .

Potem kupiłem szperę z przełożeniem 3,45 (orginał u mnie 3,23) tyle ze okazało się że mam inne rozstawy otworów na flanszach dyfra i piasty i musiałem założyć półosie i flansze piast z e34 535
Biegi mi się skruciły następująco:
2- 100
3-150
4-200
a co do 5 to niewiem ,ale ale mysle że jeśli będzie dośc mocy to powinna wykręcić te250km/h.
Reasumując chipem wydłużyłem biegi ,a szperą z innym przełożeniem je znów skruciłem.
Czasów nie mierzyłem bo niebardzo mam czym choć ostatnio mi się po głowie kołata pewien pomysł jednak mam mało czasu .
Jednak zapewniam ,że wrażenia bezcenne.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 17:02 
Częsty bywalec

to by potwierdzał teorie że 0.2 w przełozenu mostu to róznica 10 km/h

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, 22:44 
Forumowicz

witam,

cos sporo koledze wychodzilo te 8,5sek na gtechu.
ja po kupnie w pelni seryjnego auta krecilem 7,8, bez szpery.

obecnie przelozenie jest takie samo jak wczesniej 3.15 + szpera, barany, chip by reserved, pozbylem sie tez kataliztora (w jego miejsce jest poprostu rura), kolo 16" 205/55. czas poprawil sie znacznie, bo obecnie przy dobrym starcie wychodzi 6,7sek (gtech ten sam co wczesniej).

filmik krecony z reki, bez spinania sie na starcie. troche trzesie i brak trakcji na jedynce:
http://www.youtube.com/watch?v=-5UGYtw316A

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 12:32 
Forumowicz

Moje BMW: M5 E34
Kod silnika: S38B38
GŁADKI napisał(a):
matti21sk napisał(a):
Venom napisał(a):

tak dokladnie tak, prędkość obrotowa jest ta sama i teoretycznie vmax byłby ten sam ( przy id skrzyniach begów )

zauwazyc trzeba jednak ze to moc pomaga osiagnac wysokie predkości a 320 i most 2.93 to oznacza słabe przyspieszenie

No tak... Jesli chcesz cokolwiek porownywac to musisz wymienic tylko jeden element. Moc maksymalna silnika jest odpowiedzialna za Vmax, moment zas za przyspieszenie - zgadzam sie z przedmowca...

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 15:52 
Częsty bywalec

Pat-325 napisał(a):

(...) szpera, barany, chip by reserved, pozbylem sie tez kataliztora (w jego miejsce jest poprostu rura), kolo 16" 205/55. czas poprawil sie znacznie, bo obecnie przy dobrym starcie wychodzi 6,7sek (gtech ten sam co wczesniej). (...)

praiw jak M3 stary musisz opatentowac te zmiany... :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, 16:05 
Forumowicz

z tego co wiem to m3 jest duuuuzo szybsze ;)

Tytuł: Re: poprawa przyspieszenia
PostNapisane: 1 czerwca 2008, 09:04 
Forumowicz

morcine napisał(a):
ile można +/- urwać do setki, nie zależy mi na Vmax-ie, no powiedzmy 180-200km/h zeby wyciskało max
Nie wiem czy to jest też istotne ale na pokładzie jest ASC i szpera gdzie podobno obie mają jakieś powiązania poprzez wł/wył ASC

Witam

Wczorajszy wieczor uznaje za udany. Zdobylem G-Techa i chcialem osiagnac czas 8,0 s na silniku 2,5 24V(pierwotnie w Coupe, teraz w moim sedanie).

A wyszlo w najlepszym przypadku 7,0s !! W pozostalych 7,4, 8,2(spalony start i przeciagniecie do odcinki na 2ce). Na cwiartke mialem w najlepszym przypadku 15,02s.

Warto zaznaczyc, ze nie mam w silniku nic kombinowane, wklad powietrza standart, silnik niezchipowany. Jedyna rzecza, ktora zrobilem to przy okazji swapa z 2,0 na 2,5 to zostawilem most od starego silnika o przelozeniu 3,45 zamiast oryginalnego mostu do 2,5 o przelozeniu 2,91. Na pomiary zalozylem standartowe kola do e36 205/60 r15.

Jestem przekonany, ze po cwiczeniach moglbym urwac jeszcze te 0,2s-0,3s.

Nie mam ASC ani szpery
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1