Witam Ponownie wszystkich. odswieżam temat jeśli chodzi o montaz kompressora do silnika m42. Co do poprzedniego projektu niestety sie nie udal ze wzgledu na tulejowanie bloku oraz ogromnych jego kosztach. Cały czas pracuje nad projektem założenia kompresora do tego silnika. na rynku europejskim oraz w USA znalazlem takie komplety gotowe do montazu lec zniestety kosztują od 3000$ nawet do 6000$ co każdego zniechęci do kupna w przeliczeniu na nasze PLN plus clo itp itd. Przeglądając gotowe komplety niestety każdy oferujacy taki produkt nie byly pokazane szczegoly podlaczenia wszystkich elementow oraz pewnych przerobek. Cena oraz pomysl na cos takiego zmotywowaly mnie do pracy na takim projektem nad ktorym pracuje od pol roku jesli chodzi o sama teorie zbieranie informacji dokumentow ilustracji itp itd.
Zestawienie części do takiego gotowego zestawu:
-kompressor slk 2.3
-zawór regulujacy cisnieniem doładowania
-wieksze wtryski
-przepustnice od silnika s50 BMW
-wtryski od m44 ti 1.9
oraz troche pojecia o mechanice oraz ceirpliwosci w realizacji
Oto naswietlenie mojego projektu ktory wykonalem w kilkanascie minut
Jesli chodzi o szczególy rzedstawie to na innej ilustracji.
A oto kilka zdjęc z podobnymi projektami
A oto praktycznie całość tylko mój projekt obejmuje jeszcze kompressor:
Zastanawiam się jeszcze nad zamontowaniem IC w celu uzyskania lepszych osiagów lecz moje pytanie jest takie czy zda egzamin taki patent. Oraz gdzie zamieścic przeplywomierz by mieszanka paliwa byla odpowiednia. Pozdrawiam