BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 14:17 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Kune napisał(a):
Mysle ze to nie potrzebne bicie piany, bo ja za chinszczyzna nie przepadam i nie kupuje, ale wez najpierw zobacz ile w aucie masz rzeczy made in china a potem dopiero wybrzydzaj, ze nie chcesz, nie masz, nie bierzesz...

Ok, rozszyfruję Ci skrót myślowy kryjący się pod "chiński shit" - produkty od niewiadomego producenta, z niewiadomej fabryki.
Cytuj:
PS. Widzisz, nawet nie wiedzialem ze magnetyzery maja jakas rekomendacje czegos, widocznie musiales sie kiedys interesowac - wiec nie wrzucaj wszystkich/wszystkiego do jednego worka. Bo podobno APAP działa na wszystko, moze na dziurawa opone tez.

Jasne, czasami zdarza mi się otworzyć aukcję na allegro z tym cudownym urządzeniem i tam jest to niby podane - poczytaj, a sam sie przekonasz, co to za rekomendacje są :-D
Pruuszek, te pierwsze felgi ładniejsze (wg mnie, oczywiście).

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 15:21 
Pierwsze kroki

a Co Wy na to jakby w coś takiego bardziej uderzyć http://allegro.pl/item714993935_nowosc_ ... aguar.html
z białym powinno sie to ładnie komponowac. Jak mozesz kolezko to spróbuj to wstawić

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 15:28 
Przyjaciel forum

Kune napisał(a):
I uwazasz ze cena tego w europie i w chinach jest identyczna, oraz ze zaklad ktory kupuje to pewnie w tysiacach ton podlega standardowym cena ktore mozesz sobie poczytac na internecie? Chyba nigdy nie uczestniczyles/posredniczyles w negocjacjach z duza firma - czesto mozna sie zdziwic jakie otrzymują ceny.

Nie wiem czy zauwazyles, ale zobacz w jakiej firmie pracuje i czym sie zajmujemy, naprawde jezeli chodzi o felgi, ich produkcje, dopasowanie do samochodu wiem wiele ;)
Znam hurtowe ceny aluminium (tego, o ktorym pisalem), cena w Europie czy Chinach jest podobna...bo to aluminium wydobywa sie w Rosji, jedyna roznica jest w kosztach transportu, ale jest pomijalna przy wiekszych ilosciach. To samo dotyczy maszyn, sprzet, ktory pozwala wyprodukowac cos wysokiej jakosci to kilka milionow dolarow.

Kune napisał(a):
Jesli te same felgi sa sprzedawane w Niemczech to chyba logiczne ze musza miec TUV? Pozatym to mozna przeciez sprawdzic.

W Niemczech jest cala masa felg bez TUV. A jezeli maja to sprawdzales czego dotyczy ten TUV, bo w 99% jest to TUV na zarzadzanie jakoscia produkcji w fabryce, a nie na jakosc samego produktu (ktora zreszta nie jest juz sprawdzana). TUV na konkretny model felgi i samochodu jest w tej chwili jedynie potwierdzeniem, ze dana felga bedzie pasowala do danego samochodu, nie ma tam nic o jej jakosci.

Testy jakosciowe to np. japonski JWL i JWL-R, poczytaj sobie jak rygorystyczny jest ten test.

Kune napisał(a):
Felgi dla duzy koncernow sa produkowane na calkowicie innych zakladach i w calkowicie innych cenach niz moze sie wydawac (znowu te cudowne negocjacje). Po czesci jest to tez renoma i jakby historia firmy, ze felgi do takiego i takiego auta dostarcza ta a nie inna firma.

Felgi, o ktorych pisalem czyli BBSy dla BMW, Mitsubishi czy Subaru, Borbety dla VW sa produkowane dokladnie na tej samej linii produkcyjnej co pozostale felgi tych firm. Oczywiscie ceny sa tez inne, bo na nie wplywa skala produkcji, glownym czynnikiem jest tutaj szybki zwrot kosztow wdrozenia do produkcji danego modelu felgi (ze wzgledu na olbrzymie zamowione ilosci). Renoma i historia firmy? Jasne, bo chodzi przeciez o powtarzalna jakosc...

Kune napisał(a):
Nie wiem tylko jak ty postrzegasz Chiny? Moze nigdy nie probowales sie zaglebic bardzie w handel z tymi przedsiebiorstwami, ale obstawiam ze 80% felg Chinskich ktore sa na allegro pochodzi z JEDNEJ i TEJ SAMEJ fabryki. Wcala nie zdziwilbym sie ze fabryka firmy ENKEI, TSW i NO NAME z allegro to ta sama fabryka.

Mylisz sie, fabryk felg w Chinach jest cale mnostwo (dziesiatki), wiem doskonale bo nasz japonski producent od lat walczy z kopiami/podrobkami swoich felg tam produkowanych, BBS zreszta tez.

Zdziwie Cie, ENKEI, TSW maja wlasne zaklady

Enkei Aluminum Products (China) Co., Ltd.
Location: 118 Yuan Quig Rd. Economic & Technical Development Zone of Kunsan City, Jiangsu, China
Phone: 86-512-57702066
Foundation October 21, 1992
Operation Manufacturing and sales of aluminum wheels for automobiles.
Maunufacturing of various aluminum parts.

czy

TSW

Yhi Manufacturing (Shanghai) Co., Ltd.
No.611, Shenfu Road, Shenzhuang Indu
China
Tel: 2164896655

jakos adres jest troche inny, nie uwazasz?

Kune napisał(a):
To samo jest z felgami, jakie zamowisz takie Ci zrobia, dekielek dostaniesz nawet ze swoim imieniem! Oczywiscie u nich napewno tez jest opcja: najtansze, drozsze, drogie, najdrozsze, ale skoro wszystkim sie oplaca kupowac w Chinach to cos musi w tym byc.
Dla nich nie ma problemu dzis robia NO NAME ala BBS, jutro Ci robia NAME NO ala OZ i jest git.

Ok wspieraj podrobki BBS, OZ....zobaczymy jak dlugo te firmy utrzymaja sie na rynku...a jak upadna to ciekawe z kogo chinczycy beda kopiowac :rotfl:

Kune napisał(a):
Z felgami, jak z chinskimi oponami. Przeciez wiekszosc tych opon ma bieznik jak POPULARNE Europejskie modele. Niby sa gorsze (a sa napewno), wygladaja podobnie, a jakos duzo osob jezdzi i zyje. Ciezko je wywazyc ale sobie radza.

Jakie znaczenie ma bieznik skoro opona jest produkowana z innej mieszanki gumowej i innymi metodami? Taki wynalazek nie spelnia swojej roli. Chinczycy przejechali sie w ten sposob na podrabianiu kutych felg....cieniutkie odlewane ramiona poprostu nie maja takie wytrzymalosci jak kute...i felgi sie lamaly.

Kune napisał(a):
Zobacz ile chinskich felg i opon sprzedaje sie w UK na ebay? wiekszosc to chinska tandeta...
wiec to chyba daje do myslenia.

I to ma byc wyznacznik tego, ze anglicy lubia produkty wysokiej jakosci? Przykro mi, ale w UK panuje uwielbienie dla dziadostwa...

A moze zapytam Cie ile chinskich felg i opon sprzedaje sie w Japonii? Nawet w USA sprzedaz chinskich opon jest minimalna, dla nich budzetowym rozwiazaniem jest kupno koreanskich... :rotfl:

Chinczycy swietnie wstrzelili sie z oferta na biedne rynki krajow rozwijajacych sie (takich jak Polska), gdzie spoleczna wiedza o jakosci produktow jest nikla, gdzie klient kupi wszystko byleby sie swiecilo i bylo tanie. A Ty to poprostu potwierdzasz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 18:31 
Forumowicz

Moje BMW: E46, F30, F25, E70
DaaN, czemu uwazasz ze niezasluguja? A ja z tym chromem tak bo mi sie podoba a poza tym uwazam ze do granatowego tylko chrom pasuje :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 18:57 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Pruuszek napisał(a):
a Co Wy na to jakby w coś takiego bardziej uderzyć http://allegro.pl/item714...bmw_jaguar.html

Paskudne...

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 09:00 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
bania88, takie mam zdanie, poza tym przez te liczne odbicia nie będą realistycznie wyglądać na aucie...

jak auto ma zostać seryjne to np. poszukaj tutaj czegoś http://felgenkatalog.auto-treff.com/

maaaad napisał(a):
Pruuszek napisał/a:
a Co Wy na to jakby w coś takiego bardziej uderzyć http://allegro.pl/item714...bmw_jaguar.html

Paskudne...

x2 :]

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46, F30, F25, E70
DaaN, ja tam lubie felgi jak to moja babcia nazywa "fikuśne" jakies poprostu inne, wyrozniajace sie, ze jak jakis znajomy bedzie siedzial to od razu bedzie wiedzial czy jade ja czy jakis podobny samochod :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 09:18 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
bania88, jest mnóstwo takich felg o których piszesz, pooglądaj sobie zagraniczne fora...

koniec ot

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1