Lukezz napisał(a):
tak to wiem ale raczej chodziło mi o jakąś firme co sie zajmuje takimi rzeczami i ręczy za taki element, to są jednak hamulce tak że raczej bałbym sie jezdzić na adapterze wykonanym ze zwykłej stali konstrukcyjnej
Jezeli chcesz, zeby Ci ktos reczyl, za taki element, to kup caly zestaw hamulcowy, jakiejs porzadnej firmy. Wtedy bedziesz mial pewnosc, ze wszystko jest zaprojektowane poprawnie.
Lukezz napisał(a):
no ale dlaczego w wersjach silnikowych e38 728-735 były 4 tłoczkowe (niby tańcza wersja silnikowa) a 750 2 tłoczkowe po jednej stronie
Sadze, ze jeden z podwykonawcow (w tym wypadku ATE), mialo gotowy uklad hamulcowy, ktory byl wystarczajacy dla E38, wiec go poprostu wykorzystano. Nie wiem czy wiesz, ale zaciski hamulcowe czesto sa wspolne w wielu modelach roznych producentow (pochodza od tego samego podwykonawcy), poprostu tak jest taniej. Roznia sie detalami, np. srednica tloczka.
Lukezz napisał(a):
idąc dalej e46 m3, e39 m5, e60 m5 nie zostały zastosowane 4 tłoczkowye zaciski? m-ki raczej nikt nie konstruował patrząc na koszty i prostote wykonania
Mylisz sie, M-ki sa tak samo konstruowane z mysla glownie o kosztach.
Lukezz napisał(a):
natomiast mercedes amg, stosuje zaciski 4 tłoczkowe, ferrari, porshe? A czemu BMW nie, miało tylko w e38 w słabszych wersjach i chyba jeszcze e32 750. dziwi mnie to.
Bo nie oszczedzaja na hamulcach. Zauwaz, ze dopiero teraz w M5 pojawily sie hamulce ceramiczne (jako opcja, od kiedy byly dostepne w modelach marek, ktore wymieniles?) i zaciski 4 tloczkowe, tak samo bedzie w przypadku nowego M3.