BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, 21:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: m42b18
fajnie, cieszy mnie to ze niesiecie pomoc i doradzacie.

jesli chodzi o mts i venom to bylem tam zanim kupilem weitec'ki 50/20 i b4. chcialem kupic wlasnie mts-a 60/40. ostatecznie uznalem ze drozszy sprzet bedzie lepszy.

co do weiteckow to jest MEGA zadowolony - swietne sprezyny - nie zamienilbym ich.
ale te b4 to byl blad

takze dziekuje za namiary na venom - jesli zdecyduje sie na mts to kupie wlasnie tam bo mapet i venom to oficialni dystrybutorzy wiec nie ma roznicy w jakosci czy kupie tu czy tam

co do skracania amorow to rezygnuje z tego pomyslu - sadze ze skrocenie moze spowoduje ze amortyzator bedzie w "odpowiedniejszej" pozycji pracowal, ale nie zmienia to jego twardosci - a wydaje mi sie ze jesli krotszy to powinien byc twardszy by ruchy byly mniejsze.

do do odboji to poszukam tych sasch do m-techniki bo nie chcialbym jezdzac myslec czy auto mi podskoczylo wlasnie jak pileczka dlatego ze mam twarde zawieszenie czy moze dlatego ze amor o skroconym uskoku odbija sie od za dlugich odboji.

pozostaje tylko pytanie ta-technix z allegro czy mts z venomu
i czy zostawiac tyl b4? czy moze lepiej isc juz za ciosem i wszedzie wsadzic te amory pod obinizenie - w koncu przy duzych przeciazeniach (dynamiczna jazda +obciazenie +dziury) tyl bedzie siadac tez mocno.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 11:04 
Uzależniony od forum :)

radek-bmw napisał(a):
pozostaje tylko pytanie ta-technix z allegro czy mts z venomu
i czy zostawiac tyl b4? czy moze lepiej isc juz za ciosem i wszedzie wsadzic te amory pod obinizenie - w koncu przy duzych przeciazeniach (dynamiczna jazda +obciazenie +dziury) tyl bedzie siadac tez mocno.

TaT i MTS to to samo, różnią sie tylko okresem gwarancji. Ludzie, którzy tym handlują tak mi mówili.

Z tyłu mozesz zostawić B4, żeby w dodatkowe koszta się nie pchać. A -40 seryjne amorki jeszcze wytrzymują

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, 16:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325 Coupe
Kod silnika: M50TU25
a z ciekawości to ile gwarancji jest na ta-technix? Na MTSa jest 2 lata

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 07:26 

Starwarrior1981 napisał(a):
a z ciekawości to ile gwarancji jest na ta-technix? Na MTSa jest 2 lata

Na TaT jest rok, stąd tylko różnica w cenie ;)

Tytuł: Re: [e36] mam weitec 50/20 i problem z amortyzatorami
PostNapisane: 14 listopada 2009, 23:15 
Pierwsze kroki

Witam po dlugiej przerwie :) w koncu problem rozstrzygniety. :562:

zdecydowalem sie na tanie rozwiazanie. licze sie z tym ze pewnie dlugo te amrtyzatory nie wytrzymaja, ale panowie... jest o niebo lepiej niz na bilsteinach b4. zalozylem 4 amory MTS (maja kolor zolty, sa srednio utwardzone i maja skrocony uskok o 25%) dokladnie wybralem model pod moja e36. slyszalem duzo dobrego o nich, ze w tej cenie to najlepszy wybor. Prosilem tez mechanika by skrocil mi o 1/3 seryjne odboje od tych bilsteinow -jednak mial w dobrym stanie z m-technik na przod wiec mi zalozyl a z tylu skrocil.

wrazenia:
pierwsze co widac to auto minimalnie bardziej siadlo z przodu -co mnie bardzo cieszy. przypominam ze mam weitec'ki 50/20.
juz po ruszeniu z miejsca wyczulem zupelnie inny charakter. Maska jeszcze pewniej stoi w miejscu przy gwaltownym ruszaniu i ta piekna sztywnosc. Przod lepiej wyrabia wszelkie dziury. Po wyjsciu z dziury auto wraca do poziomu bez odbijania sie. Co prawda odczuwam dziury mocniej niz na bilsteinach ale panowie - to nie jest beton, na b4 bylo ciut za miekko, teaz mam wrazenie ze to swietny kompromis. przy duzej predkosci na prawie plaskiej drodze auto nie wpada w rezonans bujania przodem (jak to bylo na bilsteinach). jak sie rozpedze na ekspresowce to mam wrazenie ze jade czolgiem hehe i przy kazdym zakrecie w ktory w chodze dziwie sie ze przy takiej predkosci dupa siedzi na miejscu. przepiekna sprawa, jak sie wchodzi w zakret. auto nie skacze juz jak jak szalone, jak durna pileczka pimpongowa (co mialo miejsce na tych sprezynach i bilsteinach b4) tak jak mowilem - niebo a ziemia.

a najlepsze jest to ze bilsteiny kosztowaly mnie wtedy 950zl a za mts zaplacilem 560 +2lata gwaracji (w razie awarii wymieniaja na nowy) jesli ktos z was ma dosc obnizone sprezyny + bilsteiny b4 to nie ma nawet chwili co sie zastanawiac. kupic mts, sprzedac b4 i jeszcze powinno zostac :)

p.s.
no i ta linia teraz... jak ja lubie kiedy przod jest nieco nizej niz tyl. polecam tez te sprezyny zielone weitec -50/-20. mam felgi 17 i opony 225/45/17 i nic nie trze. jest na styk.

wrzucilbym fotki ale nie mam teraz mozliwosci.
ciesze sie ze przelamalem sie i zmeinilem te b4 po 3ch tygodniach. znajomi mi mowili ze jestem szurniety - ze to glupota nowe amortyzatory zmeinic na nastepne nowe. a teraz przyznaja racje ze jest lepiej.

ok, raz jeszcze dzieki za rady, temat zakonczony :)

E36 318is coupe, amory: BiLSTEiN B8, springi: EiBACH -30/-15, ringi+hid-y na soczewkach DEPO (nie oslepiam innych) Wydech Ulter dedykowany pod is-a + koncowka owal. biale felgi 17" i skóry, zegary Indiglo (jak w VW-ach bo niestety tak lubie)

PostNapisane: 15 listopada 2009, 01:07 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
ludzie stary post ale może jeszcze aktualny.kolego jak zakładasz niskie sprężyny do seryjnych amorów to co możesz zrobić tanim kosztem żeby ci autko nie podskakiwało????? :/ skrócić na maxa odboje,.inaczej autko zamiast stać na sprężynie to stoi na odboju i skacze.przerabiałem to 10 lat tem w E38 740.

PostNapisane: 15 listopada 2009, 02:42 
Forumowicz

Moje BMW: e36 328 Sport
Kod silnika: M52B28
sory ze się wetnę w temat ,ale- mam Bilstein B6(mtechnic) i chcę zapodać sprężyny 60/40, tylne amorki idą do zerkpolu na regenerację i zrobię je na B8. Pytanie co do przodu, czy będzie to dobrze chodzić z obniżeniem -60 ?

PostNapisane: 15 listopada 2009, 11:52 
Forumowicz

myśke że tak.mam teraz bilsteiny z Uczniowskiej i stroiłem je pare razy aż spałniły moje oczekiwania.zrób tył twardszy od przodu to wtedy zarąbiście sie lata.załóż jeszcze drążki stabilizatora od M3 sa napewno grubsze od innych.

PostNapisane: 15 listopada 2009, 13:07 
Forumowicz

Drążki mam grubsze niż seryjne bo mam cały pakiet m technic- łącznie z zawieszeniem. W M3 są jeszcze grubsze? No tył na bank będzie twardszy- B8 ma też krótszy skok. Tylko obawiam się co do przodu. B6 nie są robione pod obniżenie 60mm. Seryjnie mam -20

PostNapisane: 15 listopada 2009, 14:48 
Forumowicz

zrób sobie najpierw tył na glanc i zobaczysz.mysle że powinno być ok.pamiętaj o odbojach.ja mam u siebie glebe i amorki b.twarde.musiałem odboje skracać.jesteś z warszawki to masz niedaleko do dziadka.najlepiej amorki w garsć to będzie taniej i szybciej.

PostNapisane: 15 listopada 2009, 15:36 
Forumowicz

Rozjaśnij mi z tymi odbojami- nie rozbierałem jeszcze zawieszenia w e36. Jak coś to na PW ,zeby bajzlu nie robić na forum.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=45 - u mnie są te elementy zaznaczone jako RAMA MOTORSPORT. Podejrzewam że do wiosny będę jeździł na konfiguracji B6 przod i B8 tył na sprezynach mtech. Co do tego wyjmowania i zawiezienia to byłoby najlepiej, ale w Wawie nie mam gdzie tego zrobić sam. w Zerkpolu 80zł za jeden- demontaż i montaż.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 13:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
wie może ktoś, czym się różnią amortyzatory mts o ta-technic? gwarancja w obu przypadkach 24 miesięczna.

PostNapisane: 21 listopada 2009, 23:46 
Forumowicz

technicznie to jest to samo, bierz tansze

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 20:50 
Pierwsze kroki

Panowie, obiecana fota przed i po:

3 tysiace km zrobione i dalej jest cacy. jest sztywnosc przy dobrym komforcie. za nic nie wrocilbym do serii.

a i droga wyjasnien trze mi tylko na parkingu przy max skreconej kiero w lewo. lekkie tarcie wtedy jest,
a poza tym to cisza :)

Obrazek

E36 318is coupe, amory: BiLSTEiN B8, springi: EiBACH -30/-15, ringi+hid-y na soczewkach DEPO (nie oslepiam innych) Wydech Ulter dedykowany pod is-a + koncowka owal. biale felgi 17" i skóry, zegary Indiglo (jak w VW-ach bo niestety tak lubie)

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 23:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16 :]
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=27899
No i git :ok: Świetna gleba, niżej nie potrzeba ;)

Obrazek

PostNapisane: 7 maja 2011, 11:54 
Pierwsze kroki

witam Panowie po długiej przerwie, odgrzewamy kotlety :)

po 1,5 roku moj zestaw weitec -50/-20 +mts-technik ze skroconym uskokiem, usiadl za bardzo. Przestalo mi sie to podobac.

Chce teraz lekko podniesc auto i zastosowac lepsze jakosciowo amory. Gwint nie wchodzi w gre.

Kupilem juz Eibachy -30/-15 ktore leza w piwnicy, bo mam problem z amorami.
Postawilem na Bilstein-y, ale potrzebuje rady.

b6 czy b8?
wiem, ze oba sa sportowe i jedyna roznica miedzy nimi to taka, ze b8 ma skrocony uskok, a b6 jest wysoki jak seryjne b4

mam dylemat bo obawiam sie ze po wlozeniu eibach-ow -30/-15 i
-b6 przod auta stanie jak koza, podczas gdy tyl będzie wygladal dobrze z powodu malego obizenia (-15)

-a przy b8 z kolei przod auta przy -30 będzie wyglądał dobrze, ale tyl siądzie zybt nisko, bo skrocony amor spowoduje ze spezyna obizy sie bardziej i w efekcie bedzei wiecej niz -15mm.

nie wiem czy dobrze mysle - ale obawiam sie tych dwoch przypadkow - dlatego mam dylemat co wybrac. cos kiedys obilo mi sie o uszy ze skrocone amory stosuje sie tylko od -30mm w dol, a kiedy ma sie obnizenie od 00 do -30 to stosuje sie nieskrócone amortyzatory.

wiec pytam czy tyl z tym -15mm to nie bedzie za male obnizenie dla bilsteina b8?
jak i czy przod z tym -30mm nie stanie jak koza na b6?

jesli mam wydac tyle kasy na amory, to chcialbym poradzic sie was

CO ZROBIC?
ma ktos foty w takim setupie?

PostNapisane: 7 maja 2011, 23:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
a zanim doczytałem do końca chciałem napisać ze tat zwykłe amory nawet po roku siadają,
znajomy ma pro kit -30 z przodu i ma b4 i zero problemów, bo auto usiadło te 30 nie więcej.
proponuje Sachs awangard czy jakoś tak do m technik, to w tedy osiądzie tyle ile powinno a i nie będzie za nisko, a i one maja normalną długość

PostNapisane: 7 maja 2011, 23:27 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Dejmon napisał(a):
sprzedaj i amortyzatory i spręzyny i kup gwint ta technix i tyle..

10x ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 8 maja 2011, 09:48 
Pierwsze kroki

to teraz już zgłupiałem.

wyszperałem w katalogu bilsteina takie cos:

Obrazek

z czego wynika ze:

BILSTEIN - B6 SPORT - Gas Pressure, for vehicles with standard chassis;
BILSTEIN - B8 SPRINT - Gas Pressure, for vehicles with M-technics;

a przeciez M-technik ma obnizenie -20/-20, wiec to prawie tyle samo co -30/-15

gdzies tez na forum wyczytalem ze ktos mial wlasnie eibachy -30/-15 w touring-u i wsadzil tam bilsteiny b6 i mu sie 2 wysraly po 30tys km.

i teraz dopiero mam mętlik :zabawa:

Ostatnio edytowano 8 maja 2011, 13:39 przez radek-bmw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 maja 2011, 10:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97228 Aktualne foty str 5.. ;)
Ja miałem podobny problem.. Amory miałem do wymiany, nie chciałem za bardzo podnosić a B8 były jak dla mnie zbyt drogie i zbyt twarde jak na polskie drogi.. Też miałem mętlik w głowie bo już nie wiedziałem jak to wszystko pogodzić a nie chciałem aby kupione B4 za szybko się wykończyły na obniżonych sprężynach. Zakupiłem wiec sprężyny standardowej długości firmy GH.. Założyłem na B4 i zamontowałem do wozu.. :)

Przed wymianą miałem takie coś:
Obrazek

Po wymianie mam:
Obrazek

Może i przód stoi za wysoko ale jeszcze opadnie i WRESZCIE komfort i łatwość w poruszaniu się po krawężnikach, spowalniaczach i dziurach jest tak fajna że raczej nie chciałbym już wracać do obniżenia. Odszedłem na glebową emeryturę. :P
Ostatnio mogłem wjechać nawet bez najmniejszych problemów do lasu co wcześniej nie wchodziło w grę..
Co do prowadzenia to jest tak jak chciałem.. Jest komfortowo ale i odpowiednio sztywno. Nie wygina się na boki (a tego sie troche obawiałem), jeździ się wzorowo. Zniknęła charakterystyka taczki, każda poprzeczna nierówność jest ładnie tłumiona..
I przez brak zwalniania do 1szego biegu przed spowalniaczami (jak to było przy starej zawieszce) oszczędzam sprzęgło.. :ok: Jak teraz przejeżdżam przez próg to robi cichutko "plum/psst" a ja na dwójce robię 20km/h. :cwaniak: Bajka.. :P
I co najważniejsze PRZESTAŁEM W KOŃCU RYSOWAĆ SPODEM.. :P ;)
Ale wiadomo CO KTO LUBI ;)

Moja B-U-M-A.: viewtopic.php?f=6&t=97228
Nowe foty str 5..

Ostatnio edytowano 10 maja 2011, 21:26 przez Yaro, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1