BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46 325ci szpera gdzie kupic
PostNapisane: 26 lutego 2011, 13:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
ja pytalem osobicie równiez tego goscia spodd Łodzi, co grzebiwe w BMW, regeneruj i zacienia dyfry, SWAP etc, to dostalem odpowiedz ze e46 nie robi ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 lutego 2011, 21:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
forest napisał(a):
Drugie pytanie czy bedzie dzialac dsc po zamontowaniu tej szpery?

DSC nie ma nic do tego i musi działać, tylko nie bardzo sobie wyobrażam współpracę tych dwóch elementów, bo przecież szpery nie "podłączysz do systemu" samochodu w którym właśnie z niej zrezygnowano na rzecz kompleksowego rozwiązania jakim jest DSC.
Jednym z elementów DSC jest program przyhamowujący koło mające znacznie większe obroty (np. lód/asfalt) - w efekcie, poprzez mechanizm różnicowy, większa moc jest przenoszona na drugie koło, czyli efekt ten sam który dawała szpera...
Pozostaje pytanie, który z tych systemów zadziała szybciej i co się stanie jeśli zadziałają oba jednocześnie?
A w ogóle, to do czego Ci ta szpera potrzebna?

PostNapisane: 26 lutego 2011, 23:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
Mariusz325 napisał(a):
forest napisał(a):
Drugie pytanie czy bedzie dzialac dsc po zamontowaniu tej szpery?

DSC nie ma nic do tego i musi działać, tylko nie bardzo sobie wyobrażam współpracę tych dwóch elementów, bo przecież szpery nie "podłączysz do systemu" samochodu w którym właśnie z niej zrezygnowano na rzecz kompleksowego rozwiązania jakim jest DSC.
Jednym z elementów DSC jest program przyhamowujący koło mające znacznie większe obroty (np. lód/asfalt) - w efekcie, poprzez mechanizm różnicowy, większa moc jest przenoszona na drugie koło, czyli efekt ten sam który dawała szpera...
Pozostaje pytanie, który z tych systemów zadziała szybciej i co się stanie jeśli zadziałają oba jednocześnie?

do przeniesienia mocy niespelna 300 koni i frajdy z jazdy :D

PostNapisane: 27 lutego 2011, 00:12 
Przyjaciel forum

Mariusz325 napisał(a):

DSC to system stabilizacji toru jazdy, on nie powinien zastepowac szpery, poprostu czesc dzialan systemu pokrywa sie z efektem pracy szpery.

Mariusz325 napisał(a):

Szpera jako rozwiazanie mechaniczne bedzie znacznie szybsza i nie bedzie zadnego konfliktu z DSC (bo poprostu warunki potrzebne do przyhamowywania kola sie nie pojawia, oczywiscie gdy chodzi o trakcje).

PostNapisane: 27 lutego 2011, 09:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Santino napisał(a):
premier napisał(a):
z tego co ja wiem to wlasnie bebechy od m3 e36 wkladaja..ale to nie jest 100% info

no to Ci powiem ze nie wkladaja :) jak robilem badania to w BMW przewaznie wystepowaly 2 "rozmiarówki" (gdzies zapodzialem oznaczenia) a tylko e46 ma inne wymiary i mechanizm roznicowy od e34 czy e36, starszych nowszych nie wazne poprostu nie pasuje pod wymiar :)
jesli by sie dalo to by pelno aut latało czy to w EU czy w USA czy w PL, a nie spotkalem zadnego e46 ktore mialo by szpere inna niz aftermarket lub szczep wózka od M3

Z tego co mi wiadomo to wkladaja/przerabiaja z evo, bo wlasnie takie rozwiazanie mi zaproponowano i to w miejscu z ktorego wyjechalo juz kilka szalonych projektow (przewaznie compacty lub e30 s50 i s52, no i ostatni projekt e30 s54. To ze nie kazdy o tym wie, nie znaczy ze sie nie da. Jeszcze jakis czas temu jak komus mowilem/pisalem o swapie kolektora w m52tu i m54b22, b25 na kolektor z b30 to kazdy pukal sie w czolo a teraz wszyscy szukaja adapterow za grosze ;)

PostNapisane: 27 lutego 2011, 09:02 
Częsty bywalec

forest napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):

do przeniesienia mocy niespelna 300 koni i frajdy z jazdy :D

Good man :cwaniak: :super:

PostNapisane: 27 lutego 2011, 20:42 
Częsty bywalec

Vermilion napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):

DSC to system stabilizacji toru jazdy, on nie powinien zastepowac szpery, poprostu czesc dzialan systemu pokrywa sie z efektem pracy szpery.
(...)

Nie powinien a jak widzisz zastąpił - może inżynierowie BMW mylili się, nie mnie to osądzać, bo sam nie miałem okazji używać auta ze szperą żeby mieć co porównywać.
Ale ciekaw jestem co się będzie działo w sytuacji bocznego poślizgu, kiedy DSC będzie walczyło przyhamowywaniem kóła i dławieniem silnika a szpera będzie blokowała tylny most. Za mało informacji o DSC żeby mieć pewność jak to pojedzie.

PostNapisane: 27 lutego 2011, 22:34 
Przyjaciel forum

Mariusz325 napisał(a):
Nie powinien a jak widzisz zastąpił - może inżynierowie BMW mylili się, nie mnie to osądzać, bo sam nie miałem okazji używać auta ze szperą żeby mieć co porównywać.

Szpery nie ma w E46 (nie-M3), tak jak nie ma w E9x (nie-M3) bo tak jest taniej, do drogie rozwiazanie, dlatego z niego zrezygnowano, nie dlatego, ze DSC jest lepszym rozwiazaniem.

Mariusz325 napisał(a):
Ale ciekaw jestem co się będzie działo w sytuacji bocznego poślizgu, kiedy DSC będzie walczyło przyhamowywaniem kóła i dławieniem silnika a szpera będzie blokowała tylny most. Za mało informacji o DSC żeby mieć pewność jak to pojedzie.

Jakiego bocznego poslizgu, chodzi Ci o poslizg nadsterowny czy podsterowny?

Nie masz sie o co martwic, troche szper zostalo juz zamontowanych do E46 w USA i wiadomo jak to dziala, problemow z DSC nie ma, takze nie ma co siac paniki. DSC dziala normalnie, poprostu ma mniej okazji do interwencji.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 00:07 
Przyjaciel forum

http://www.metricmechanic.com/pdfs/metr ... ooklet.pdf
cos do poczytania ;)

PostNapisane: 28 lutego 2011, 07:38 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i coupe
Kod silnika: M52b20
e46 wogole nie wychodzily ze szpera z tego co czytalem poza wersja m3 oczywiscie da sie pewnie jakos zalozyc dyfer ze szpera ale to dosc skomplikowanje bedzie i kosztowne zarazem hehe drugie wyjscie to migomat i zaspawac dyfer na stale ;] tyle odemnie ;p

PostNapisane: 28 lutego 2011, 13:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
http://www.turnermotorsport.com/BMW-E46/c-37-bmw-differential.aspx
Tu maja szperki różne

PostNapisane: 28 lutego 2011, 18:54 
Częsty bywalec

Vermilion napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):
Jakiego bocznego poslizgu, chodzi Ci o poslizg nadsterowny czy podsterowny?
Nie masz sie o co martwic, troche szper zostalo juz zamontowanych do E46 w USA i wiadomo jak to dziala, problemow z DSC nie ma, takze nie ma co siac paniki. DSC dziala normalnie, poprostu ma mniej okazji do interwencji.

Chodzi o to, że DSC bardzo często posługuje się ujmowaniem mocy/momentu silnika, dlatego jeśli założę szperę żeby się zabawiać chodzeniem bokiem, to DSC musiałbym chyba wyłączać żeby nie ujmowało mi mocy kiedy akurat kręcę bączka czy jakieś rondo biorę właśnie bokiem...

PostNapisane: 28 lutego 2011, 19:40 
No to jak chcesz poszalec to naciskasz przycisk i wylaczasz jarasz laka a jak ci sie znudzi to wlaczasz. w czym problem bo nie jestem w stanie zrozumiec twoich obaw?

PostNapisane: 28 lutego 2011, 20:07 
Częsty bywalec

LeSiO napisał(a):
No to jak chcesz poszalec to naciskasz przycisk i wylaczasz jarasz laka a jak ci sie znudzi to wlaczasz. w czym problem bo nie jestem w stanie zrozumiec twoich obaw?

No w tym, że aby włączyć DSC, musisz najpierw wyłączyć zapłon a ja mam automat
i w czasie jazdy to niezdrowe jest dla niego...
A poważnie, to teoretyzujemy tylko jak to będzie chodzić, nic więcej.

PostNapisane: 28 lutego 2011, 20:13 
Przyjaciel forum

Mariusz325 napisał(a):
Chodzi o to, że DSC bardzo często posługuje się ujmowaniem mocy/momentu silnika, dlatego jeśli założę szperę żeby się zabawiać chodzeniem bokiem, to DSC musiałbym chyba wyłączać żeby nie ujmowało mi mocy kiedy akurat kręcę bączka czy jakieś rondo biorę właśnie bokiem...

Chodzi Ci o ASR nie o DSC, dlawienie silnika nie bedzie mialo miejsca, bo pojawia sie tylko w momencie zbyt duzej roznicy predkosci obrotowych kol, czyli w momencie gdy samochod nie ma trakcji na osi napedzanej, szpera wyeliminuje ten problem.

PostNapisane: 1 marca 2011, 01:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: 330iT
Kod silnika: M52tub30
Garaż: Triumph 675,
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=122941
A powie Mi ktoś czy niektóre E36 (nie M3) miały oryginalnie szpere i od czego to zależało jak co?

to klasa, to elegancja, to styl i szyk bycia mego,

droga koleżanko i kolego... :wink:

Bo Możesz Więcej

PostNapisane: 1 marca 2011, 09:07 
Przyjaciel forum

kusy6 napisał(a):
A powie Mi ktoś czy niektóre E36 (nie M3) miały oryginalnie szpere i od czego to zależało jak co?

miały i zależało to od tego czy wlasciciel przy zamawianiu auta sobie szpere zażyczył

PostNapisane: 1 marca 2011, 20:46 
Częsty bywalec

Vermilion napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):

Chodzi Ci o ASR nie o DSC, dlawienie silnika nie bedzie mialo miejsca, bo pojawia sie tylko w momencie zbyt duzej roznicy predkosci obrotowych kol, czyli w momencie gdy samochod nie ma trakcji na osi napedzanej, szpera wyeliminuje ten problem.

OK, weźmy pod uwagę ASC+T, bo tutaj akurat idzie o różnicę obrotów kół.
Wrzuć w google "E46 Traction and Stability Control Systems",
jest tam wyraźnie napisane, że interwencja następuje już powyżej 5% uślizgu kół
- zarówno silnikiem jak i hamulcami, więc pytanie czy szpera zadziała zanim dojdzie do przekroczenia tych 5%?
A kolejna wątpliwość to zadziałanie DSC, czyli czujnik obrotu samochodu wykrywa że idziemy bokiem i dławi silnik,
i może jeszcze przyhamowuje koła.
Mam wątpliwość czy ingerencja elektroniki nie zamuli auta ze szperą wtedy, kiedy będziemy chcieli ją akurat wykorzystać.

PostNapisane: 2 marca 2011, 13:13 
Częsty bywalec

Szpera zamowiona. Wybralem tansza opcje - seryjne 25% na przelozeniu 3.15 i nowymi plytkami. Za wszystko powyzej 25% - dodatkowe 100€. Do codziennej jazdy 25% w zupelnosci wystarczy. Zobaczymy za jakies 2-3 tygodnie czy to prawda ze mozna zbudowac szpere do e46 tanim sposobem, czy kolejny mit ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1