dulu710 napisał(a):
i przy takich oponach bedzie ok?nie bedzie zbyt duzego przeswitu miedzy kolem a nadkolem?na tyl moze 245?
Co rozumiesz przez przeswit miedzy kolem, a nadkolem? Srednica calych kol nie ulegnie zmianie, wiec jezeli rozumiesz przez ten przeswit wysokosc samochodu, to nic tutaj sie nie zmieni, jezeli chcesz to zmienic to zaloz sprezyny obnizajace.
Rozmiary, ktore podalem to prawidlowe rozmiary fabryczne, nie kombinuj z innymi bo bedziesz mial problemy z DSC.
Co do przodu i ET18 nie daje gwarancji, ze bedzie ok, uwazam, ze moga byc problemy.
frrider napisał(a):
Witam
Mam pytanie do znawców tematu w sprawie felg:
- znalazłem felgi z oponami które mi się podobają ale są one z modelu E46 o nast. parametrach:
225/40/18 8,5J zmierzone ET przez sprzedającego 42
255/35/18 9,5J zmierzone ET przez sprzedającego 49
Chciałbym te koła założyć do E39
Rozmiary opon sa do zmiany, potrzebujesz 235/40R18 przod, indeks nosnosci min. 91 i 265/35R18 indeks nosnosci min. 93
frrider napisał(a):
Z informacji które znalazłem na forum wiem już że felgi do E39 mają większy otwór centrujący tj. 74,1 te z E46 mają pewnie 72.6 więc wystarczy roztoczyć ten otwór i powinny pasować tak ?
Pozostaje teraz kwestia tego ET na czym się już nie znam E46 ma podobno ET w przedziale 35 – 45 a E39 w przedziale 15 – 25 i teraz pytanie czy po roztoczeniu tych otworów centrujących będą te koła pasować do E39 ?
Nie trzeba roztaczac otworow, trzeba kupic odpowiedni dystans 20-25mm (4 szt.) z konwersja z 74.1mm na 72.6, H&R ma takie w swojej ofercie. W ten sposob bedziesz mial zalatwione oba problemy, i innej srednicy kolnierza centrujacego piasty, i zbyt wysokiego ET.
frrider napisał(a):
Dodam że w tej chwili mam założone 17 o takich samych J i takich samych oponach przód bez dystansu a tył z dystansem chyba 2 cm nie wiem jakie jest ET na moich 17 ale na takim setupie jest wszystko ok. Auto jest obniżone nie wiem o ile ale max 6 cm w każdym bądź razie ma takie standardowe obniżenie jakie montuje Ac Schnitzer w E39.
Szerokosc felgi jest podawana w calach, nie w J-otach

Co to jest J, zobacz strone wczesniej, pisalem o tym.
Z dystansami nie bedzie problemu z obnizeniem.
frrider napisał(a):
Więc czy po roztoczeniu tych otworów i wykorzystaniu moich obecnych dystansów tylnych i ewentualnie dodaniu jakichś na przód te felgi będą pasować, nie będą obcierać bądź powodować innych negatywnych skutków ?
Dzięki za wszelkie przydatne informacje…
Negatywny skutek bedzie taki, ze dystanse sa ciezkie, laczac to z ich kosztem stwierdzisz, ze bardziej oplaca Ci sie poszukac dedykowanych kol.