BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] JAKI XENON ???
PostNapisane: 30 listopada 2009, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: E90
Kod silnika: N46b20
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=57583&start=0

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=148906
zdecydowanie zakładaj 6000K, mam takie i naprawdę bardzo dobrze to wygląda a co najważniejsze świeci:) a nie to co 8000K gdy popada a jest ciemno to zupełnie nic nie widać:/ a jeżeli chodzi o dowodzik to wystarczy jak masz soczewkę:) miałem przegląd ostatnio i bez problemu, ale diagnosta 2 razy mi powtarzał ze gdybym nie miał soczewki to była by d**A:D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 grudnia 2009, 20:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 530D
Kod silnika: m57d30
lukaszE36 napisał(a):
a jeżeli chodzi o dowodzik to wystarczy jak masz soczewkę:) miałem przegląd ostatnio i bez problemu, ale diagnosta 2 razy mi powtarzał ze gdybym nie miał soczewki to była by d**A:D

A to zależy od dobrego humory, stanu wiedzy i nie wiadomo czego jeszcze u diagnosty. Ja gdy byłem na przeglądzie pod koniec jesieni, to diagnosta podszedł popatrzył na reflektory (oryginalne soczewkowe od boscha z normalną, tzn. nie kolorową żarówką ;), ale fakt, że czysta lampa i ładnie to oświetla drogę) i zapytał się: Panie a nie ma tam xenonu? Bo był tu taki już jeden, włożył xenon do zwykłej lampy (może i był bez soczewki :-k ) i jakieś diody. Oczywiście gość pojechał bez pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Skoro w takim zapyziałym Chełmie diagności wiedzą już takie żeczy i zwracają na to uwagę, to różnie może być.
Pomijając obowiązkowy spryskiwacz i samopoziomowanie po pewnym roku produkcji aut z takim źródłem światłami, to mimo wszystko tradycyjna lampa jest z homologacją na tradycyjną żarówkę, czyli oświetlenie NIE xenonowe. I pomimo super wyregulowanych świateł, pomimo szczerych chęci i tak diagnosta ma problem, nazwę to moralny. :P :D

Nie jestem przeciwnikiem HIDów pod warunkiem, że są w reflektorze projekcyjnym i nie świecą po czubkach drzew. Sam swego czasu myślałem o hidzie i prawie go kupiłem, ale odpicowałem odbłyśniki, soczewki i szkła i póki co jestem zadowolony z normalnej żarówki.
Jeśli już ktoś decyduje się na HIDa, to niech wie, że różnie może być z legalnością takiego zestawu a dodatkowo, niech to później dobrze założy i obowiązkowo ustawi światła. Niestety takich wypalaczy oczu już za dużo jeździ.

A wracając do tematu. Jeśli już to 4300 K, 5000 K lub max. 6000 K. Jak już ktoś napisał, to są najlepsze barwy (te dwie niższe) i zapewniają najlepszą widoczność.
A zestawy 55 W. są dość ciekawe. Jest trochę porównań 35 W kontra 55 i sporo osób twierdzi, że są lepsze. Jak to technologia idzie do przodu. :zdziwko: ;)

PostNapisane: 8 lipca 2010, 23:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
witam

a co myslicie o takim rozwiazaniu dla tych ,ktorzy nie posiadaja projekcyjnych reflektorow????????

http://www.moto.allegro.pl/item10962284 ... ml#gallery

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 8 lipca 2010, 23:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
soczewki??
i ja swego czasu mialem zwykle zarowki i jak kupilem bunie to byly 2x100w a z tego co mi wiadomo to obecnie kupi sie max 55w hmm wiem ze na 100w ori lampy swiecili super

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 5 października 2010, 18:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: M62B44/M42B18
Nie mogłem znaleźć w szukajce, a nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam tutaj. Niedługo mam zamiar montować u siebie xenon. A moje pytanie tyczy się bezpieczników od świateł. Czy muszę je wymieniać na większe, mniejsze ? Pytam ponieważ później nie chciałbym mieć jakiś problem :)

PostNapisane: 5 października 2010, 18:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan '96
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 82&start=0
Z tego co zakładaliśmy xenon u kolegi w E36 to bezpieczniki pozostały bez zmian i wszystko jest ok (już ponad rok)

PostNapisane: 5 października 2010, 21:18 
Zacna persona forum

duchu0 napisał(a):
Nie mogłem znaleźć w szukajce, a nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam tutaj. Niedługo mam zamiar montować u siebie xenon. A moje pytanie tyczy się bezpieczników od świateł. Czy muszę je wymieniać na większe, mniejsze ? Pytam ponieważ później nie chciałbym mieć jakiś problem :)

nie musisz robic nic z bezpiecznikami tam wszystko zostaje ori.

PostNapisane: 5 października 2010, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Dokładnie o nic nie musisz się bać wystarczy zamontować i cieszyć się HID-ami. :hyhy:

PostNapisane: 5 października 2010, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
xenony nie wykazuja wiekszego poboru mocy niz halogenowe zarowki. nawet mniej z tego co pisza.

wiec bezpeiczniki zostaw w spokoju.

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 6 października 2010, 08:21 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: M62B44/M42B18
dzieki wam Panowie za info, to mi sie podoba szybko, krotko i na temat :)

PostNapisane: 7 października 2010, 22:00 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Powracając do zadanego już dawno pytania.......... moim zdaniem nie ma innej opcji niż 4300k
Albo 4300k i dobrze oświetlona droga ,przyjaznym dla oka światłem .
Albo 6000k w górę ,szare nie przyjazne światło. Zwykły lans dla patrzącego z zewnątrz zero praktyki.

O barwie tyle. ;)

Ponadto wkładanie palnika do zwykłej lampy posiadającej homologację:

HC - halogenowe światła mijania,
HR - halogenowe światła długie,

nie przystosowanej do prawidłowego rozpraszania światła uzyskanego w żarówce wyładowczej.....

Jest świadectwem bezmyślności, totalnego braku wyobraźni , niskiej kultury na drodze, egoizmu i w końcu wieśniactwa.

Często mijam niedowartościowanych prostych ludzi z ksenonem 8000k nie dość że sami nic nie widzą to oślepiają wszystkich w około.
Szkoda że zabierają tylko dowód rejestracyjny , powinni zabierać prawo jazdy.

Ludzie co się z wami dzieje ? Jesteście użytkownikami dróg .......tutaj dyskutujecie , "pomagacie sobie"a na drodze stwarzacie zagrożenie :wstyd: :wstyd:
I nie mam na celu obrazić nikogo z tubylców wychwalających ksenon w zwykłej lampie . Ja apeluję ............. pomyślcie proszę.

Homologacja lampy:

DC - xenon dla świateł mijania,
DR - xenon dla świateł długich,
a - pozycyjne,
DRL - światła dzienne...
spotkać też można napisy HCR i DCR wiadomo bi..

Upoważnia do stosowania hid i na tym koniec nie ma innej opcji.

Jestem w stanie zaakceptować mix lampy soczewkowej z ksenonem przy barwie 4300k i mądrym użytkowniku z wykorzystaniem ręcznej regulacji.
Po prawidłowej regulacji , bo nie tylko rozbija się o wysokość rozpraszanej wiązki światła ale również o kierunek.
Kij z spryskiwaczem bo jak nie mam wody w zbiorniczku to muszę sobie radzić inaczej i nie stanowi to podstawy do zabrania dowodu.Więc i bez spryskiwaczy można być bezpiecznym na drodze tak jak z spryskami niebezpiecznym nie używająć ich.

Pozdrawiam Krzysiek
Ale do zwykłej lampy 8000k :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: WIOCHA

PostNapisane: 7 października 2010, 22:38 
Zacna persona forum

ROGER-NYSA napisał(a):
Jestem w stanie zaakceptować mix lampy soczewkowej z ksenonem przy barwie 4300k i mądrym użytkowniku z wykorzystaniem ręcznej regulacji.
Po prawidłowej regulacji

no to mi sie podoba :ok: kolega obeznany .. a ja na kloszach mam CE co to znaczy?

PostNapisane: 7 października 2010, 23:16 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
DaRo25 napisał(a):
ja na kloszach mam CE co to znaczy?

To znaczy że albo chińczyk-producent albo importer nadał sobie certyfikat zgodności z normami EU.
Które w większości przypadków stanowią przepisy związane z bezpieczeństwem, zdrowiem i ochroną środowiska,
Dyrektywy harmonizacyjne zawierają tylko podstawowe wymagania, natomiast szczegóły techniczne zawarte są w odpowiednich, zharmonizowanych normach europejskich EN, których stosowanie jest dobrowolne,
Produkt, który spełnia wymagania dyrektyw i oznaczony jest znakiem CE ma prawo być wprowadzony na rynek dowolnego państwa członkowskiego Wspólnoty.

Możesz odlać z plastiku super spojler na dach m3 i sprzedawać go w EU .
Nikt nie będzie pytał o jego walory sportowe, w twoim mniemaniu i reklamie może dodawać on nawet 200 koni .
Ważne aby posiadał CE, był zgodny z większością norm . Ma być zdrowy dla człowieka i środowiska, on sam jak i proces jego wytwarzania.
To tak w telegraficznym skrócie......... w necie jest tyle informacji o CE że nie ogarniesz przez rok.

Więc mówiąc krótko CE na twojej lampie jest niczym istotnym z punktu widzenia prawa dotyczącego ruchu drogowego.

Obrazek

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 8 października 2010, 09:19 
Zacna persona forum

no lampy depo i na ori bosha zabrali dowod za ksenony a na tych policjant zerknal zobaczyl CE i zamknal temat :hyhy:

PostNapisane: 8 października 2010, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: E36 QP
Kod silnika: m42b18
starscream napisał(a):
xenony nie wykazuja wiekszego poboru mocy niz halogenowe zarowki. nawet mniej z tego co pisza.

wiec bezpeiczniki zostaw w spokoju.

w trakcie pracy pobieraja mniej, ale ich rozpalenie przekracza 15A, samo uruchomienie ksenonów bardzo obciąża instalację do tego nie przygotowaną

PostNapisane: 8 października 2010, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
Zgadza się. Rozpalanie najwięcej pobiera. Ja mam aktualnie bezpieczniki 15A lub 20A nie pamietam i jak mi zgasnie to wylaczam swiadla, dopiero odpalam samochod i dopiero swiatla. Jak na sa xenony wlaczony i przekrece kluczyk na pozycje zaplonu to sie zapalaja ale jak uruchomie jeszcze rozrusznik to bezpiecznik sie przepala.

PostNapisane: 9 października 2010, 11:06 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 530d
Kod silnika: m57d30
Ja mam 4300 w swojej e36 i wyglada to zajeb....ie!

PostNapisane: 12 października 2010, 12:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e92 330d
Kod silnika: N57
Tak tylko i wyłącznie 4300K.
Też mam pare swoich refleksji na ten temat.
Co do wkładania hidow do zwykłej lampy clear w przypadku założenia np palnika "H7" totalna masakra, jak już ktoś jest takim desperatem to przynajmniej "H7R" czyli H7 z przesłoną i wtedy jest już tylko masakra. lopatologicznie paintowo:

Palnik H7 w lampie clear swieci tak jakbysmy jezdzili na długich bo odbłysnik nie jest przygotowany do ukierunkowania takiej "ilości" światła:

Obrazek

Na allegro są chinskie palniki H7R z przyslonką która ma niwelować ten efekt (w oryginalnych xenonach na lampach clear też jest taka przyslonka np. wpalnikach D2R)
Obrazek

A jesli chodzi o lampy projektorowe "z soczewką" sprawa też nie jest do końca prosta bo w lampach soczewkowych halogenowych w wiekszości przypadkow soczewka jest prążkowana a w xenonach gładka co też wplywa na ilośc rozpraszanego światła w kosmos, co za tym idzie widoczną linie odcięcia światło-cień która powinna być cieńka i jednostajna. Dalej ultra ważne jest "odcięcie" które w wiekszosci soczewek made in czajna a także starych lamp bosch itp wygląda tak(1 lampa):

Obrazek

No i tu ten róg w czerwonym kółku w przypadku halogenu jeszcze jakoś ujdzie chociaż swieci na odległości tych 25-30m po drzewach ale w przypadku xenonu bedzie dawal po oczach tak że Ci z przeciwka przez chwilę i chwile potem nie widzą NIC.

W europejskich autach ma byc tak(1 lampa):

Obrazek

I tu np. jak jedziemy na zakręcie w prawo auto nadjjeżdzające z naprzeciwka w ostateczności zobaczy chwilowy błysk a nie permanentne oslepienie.

Kolejna sprawa: ustawienie światłem które w każdym zakladzi wyhodzi innaczej, nie wspominając o domowych ustawiaczach ktorzy zyja w przeświadczeniu że to lewa lampa ma być niżej aby nie razić tych z naprzeciwka a to jest G prawda bo to tylko pogarsza sprawe no i oczywiscie mniej widzimy.

Obrazek

Jest jeszcze kwestia samopoziomowania które działa jak dziala bo nic nie jest idealne i niech podniesie reke ten którego oryginalne xenony nigdy nie oslepiły....
Przyznam że przydaje sie to w 100% w momencie gdy jedziemy np. pod gorkę:
Obrazek

Co do sprysków to tak jak ktos tu napisal: jak mogą poprawiać bezpieczenstwo jeśli nikt ich nie uzywa, nie bez powodu uruchamiaja sie co 5 użycie sprysku na szybe. Co do samej ich skuteczności chyba nie ma co sie wypowiadać bo wiadomo że jest marna i szmatce nic nie dorówa.

REASUMUJĄC:Przyznam się, mozna bić, kiedyś chwile jezdzilem z hidami w lampie clear, jednak po kilku przemysleniach doszedlem do wniosku jakie konsekwencje może przynieść oslepianie. Owszem mozna jezdzić, na przegląd można zakladac halogenowe żarówki ale już w przypadku wypadku gdyby ktoś zczajił że mamy coś takiego w aucie leżymy i kwiczymy, nie wiadomo czy nie do końca zycia!

Thank you for flying with BMW airlines!

PostNapisane: 12 października 2010, 13:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 325i
Kod silnika: N52B25
Garaż: Było: E36 323i
Witam, kupiłem kilka dni temu zestaw HID 4300 i wydaje mi się jednak że mogą trochę ślepic gdyż światło jest dość mocne z nich nie wiem czy nie za mocne powiedzcie czy tak ma być? czy pomoże coś założenie markowych żarników?(np PHILIPS) czy dać sobie spokój? Dodam tylko ze lampy są orginalne ze soczewka i były ustawiane na stacji diagnostycznej.

PostNapisane: 15 października 2010, 22:00 
Forumowicz

Moje BMW: E36 COUPE 330i 6b
Kod silnika: E36 TOURING 344i 6b
Witam.
Popieram przedmówce ROGER-NYSA, dobrze mówi... lampa musi być dostosowana do xenonu. Niestety na rynku tylko Hella i Depo są przystosowane i mają oznaczenie D na reflektorze. Przyznam się szczerze że po lampach IN PRO zmieniłem na DEPO i jeśli komuś zależy na dobrym świeceniu i bez czepiania się niebieskich ulubieńców w 100% polecam... nie sądziłem że bedzie taka różnica, pozytywnie oczywiście:) Xenon z E39, spryskiwacze i samopoziomowanie narazie reczne ale nie długo też bedzie jakie być powinno. Coprawda kupno Depo zmusiła mnie sytuacja ale nie żałuje... Pamiętajcie jak traficie na policjanta desperata to żadna dobra gadka nie pomoże..:(
pozdrowionka

Zapraszam do mojego świata BMW
Galeria COUPE: viewtopic.php?f=6&t=65577
Galeria TOURING: ........

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1