Ja wam powiem panowie,że nie ma się co kłócić.
Jeździłem różnymi samochodami ostatnio ponieważ szukałem jakiejś alternatywy dla BMW. Dostrzegałem wady w BMW i szukałem czegoś lepszego niestety do czego kolwiek poza BMW nadaje się tylko AUDI.
Roczniki różne między 1995-2006 i powiem szczerze,że żaden japończyk (honda prelude 2000, civic 2001, Avensis 2004, Accord 2000r) itd nie ma najmniejszego porównania do audi i bmw nawet z roczników 96.
Poprostu jak dla mnie nie ma lepszych lepiej zrobionych samochodów. Mogą być mniej awaryjne ale jakość wykonania wygląd wnętrza i materiały zostawiają wszystkie włoskie (alfa 156 2001r) czy francuskie (laguna 2004r, citroen berlingo, C4) samochody daleko w tyle. Japończyki wnętrza to mają już w ogóle fatalne. We wszystkich tych samochodach pełno jest plastiku skrzypienia i tandety a na to najbardziej zwracam uwagę.
Muszę też przyznać,że Audi jest lepiej wykonane w środku roczniki 1995-2002 porównując (audi a4 96r - E-46 99r) (audi a6 1995r - e39 98r) (audi A8 96r - Bmw z tej klasy nie jeździłem tylko mogę polegać na zasłyszanych opiniach) Nowszych porównywać nie było mi dane bo nie miałem okazji jeździć więc nie wiem jak wygląda porównanie roczników 2006 Bmw-Audi.
Audi ma lepsze materiały i wykonanie wnętrza to jest fakt 100%.
Blacha E-39 też potrafi zardzewieć co w Audi nie zdarza się w ogóle.
Pod względem blacharskim Audi jest nr.1 bezdyskusyjnie.
Skrzypiące szyby i boczki w E-46 E-39 itd to trochę porażka. (jeździłem jedną E-46 i 3szt E-39 535i , 525td i 525d) i w każdej na dużych dziurach było to słyszalne. Akurat mnie takie coś strasznie wkurza. Natomiast BMW zostawia wszystkie Alfy 156 Laguny,Accordy itd daleko w tyle. Wysiadamy z E-46 wsiadamy do Laguny czy Alfy 156 to po prostu jak by się wsiadało do jakiegoś koreańskiego szitu. Zwracając uwagę na solidność drążka zmiany biegów, precyzji jego działania, pedałów, deski rozdzielczej to jest panowie przepaść aczkolwiek audi dorównuje tutaj bmw a nawet przewyższa bo w audi jest poprostu kompletna cisza.
Druga sprawa to stylistyka Audi a4 czy to 1995-2000 czy nawet 2000-2004? nie ma porównania stylistycznie do E-46. Ten samochód jest piękny od nikogo nigdy nie usłyszałem negatywnej opinii oba modela A4 wyglądają przy nim staro. A6 OD 97r jest ładniejsze od E-39 ale tylko z przodu tył to tragedia. BMW 5 2006 i AUDI A6 2006 są porównywalne jednak na korzyść BMW wypada agresywniejsza stylistyka zewnętrzna. Wnętrze ładniejsze ma audi.
A8 2005 bmw 7-er 2005 zdecydowanie wybrał bym A8 dużo ładniejsze i zewnętrznie i wewnątrz. Podsumowując dla mnie Audi zaczyna prześcigać BMW pod względem stylistyki . Wnętrza od czasu wprowadzenia prostej deski w BMW zdecydowanie na korzyść AUDI a od roczników 2006 i zewnętrznie zaczyna być ładniejsze. Co by nie mówić oba te samochody są jak dla mnie najsolidniejsze i bezkonkurencyjne (lexus IS -jaguar XJ?-saab 95 też odpadają) i tylko je biorę pod uwagę szukając następcy dla swojego E-36 a reszta to już indywidualna decyzja audi ma gówniane aluminiowe zawieszenia bmw skrzypiące drzwi i gorszą blachę nie ma samochodów bez wad
Podsumowując na następny samochód wybrał bym E-46 bo takiej wielkości samochód mnie interesuje.
Za te pieniądze miał bym brzydsze Audi bo akurat A4 z tych lat jest brzydsze.
W bmw będą skrzypieć drzwi a Audi wymieniał bym zawieszenia non stop

.
Problem zacznie się za kilka lat jak będzie mnie stać na roczniki 2005 i nowsze wtedy będę miał dylemat bardzo duży Audi VS BMW ale zostają tylko te dwie marki.
Ktoś sobie kupi Honde i się będzie cieszył,że mu się nie psuje ale co to za jazda
Wole czasem coś wymienić w zawieszeniu niż te szlifierki plastikowe.
Biegi wchodzą sztywno jak w czołgu szum z opon strasznie słychać w kabinie szkoda gadać.
Przesiadając się z Preludy 2000r do E-36 92r czułem się jak bym wsiadł do 10lat młodszego samochodu wyższej klasy.