witam .. widze ze stary temat ale napisac zawsze mozna.. owego czasu miałem m40 1.8 i wiem ze zaniewielkie pieniadze można dopracowac ten silnik i uzyskac lepsze osiagi .
po pierwsze... inzynierownie od silników bmw lipy nie robili i wgłowie mnieli poukładane wiec niema co zabardzo ingerowac w ten wolnossący silnik chyba ze założymy turbo ale to juz mowa o modach z wyrzszej półki dla ambitnych i kasaiastych.
a wiec tak podstawowa sprawa to doprowadzenie seri do odpowiedniego stanu
- remont silnika... zawory , popychacze ewentualnie orginalny wałek jesli stary jest juz zdarty . silniki m40 maja jedna wade bociani klekot zwiazany własnie z układem zaworowym.dla wtajemniczonych to oczywista sprawa.
jezeli mamy juz ogarniety silnik to czas na drobne przeróbki :
- uszczelnienie układu dolotowego , cału układ dolotowy ma byc szczelny w 100%
polecam klej do szyb który jest bardzo elstyczny , sam uszczelniałem u siebie w aucie i była rewelacja. filtra powietrza możemy załoażyc bawełniany ale wkładka a nie stozek . uszczelniamy tez cała obudowe filtra . ja dawałem uszczelkie od okien w mniejscach łaczenia pokrywki odpinanej na blaszki .... druga rzecz to rura od puszki filtra poprowadzona do zderzaka. (silnik mam mniec wyłozone wszytsko na tacy jak to sie mówi
jezeli mamy dopracowany dolot ta nalaogicznie zajmujemy sie wylotem .. u siebie robiłem barany samodzielnie ( rurki + piasek do wyginania i było niezle)
potem wywalony i tak juz nie działający katalizator ( napoczatki silnik chodził nierowno i był mułowaty bo sąda lambda wysyłala złe dane ale pokrótkim czasie komputer sie dostosował i j było niezle ) , tłumik srodkowy przeroboiny tak jak i tylny własnorecznie przezemnie ( wiecei inforamci co do wydechu na e-mail bmw-sport) . Nastepna sprawa dobre orginalne swiece i kable a to moja słodka tajemica
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
auto miało 125 koni mechanicznych mierzonych na g-techu i miało naprawde dobrego kopa przy niewielkich modach .