BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Podrasowanie seryjnej e36 318i
PostNapisane: 10 grudnia 2013, 22:17 
Forumowicz

sam mam m40 i zastanawiam sie czy moge cos ciekawego z nim zrobic zamieniając seryjne czesci na cos lepszego np filtr powietrza wydech itd

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 grudnia 2013, 05:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Możesz :) SWAP zrobić :P

będziesz najbardziej zadowolony z wydanych pieniążków :]

PostNapisane: 11 grudnia 2013, 19:07 
Forumowicz

szczurek ale ja nie potrzebuje rakiety 300 konnej :) spalanie jak na bmw jest znośne 9/10 moc nie jest zla 113 koni. A zapytalem tak z ciekawosci co fajnego sensownego mozna zrobic za mala kase... np filtr sportowy co polecacie czy jakis wydech... jakas delikatna modyfikacja ktora cos tam poprawi... wiadomo ze myslac o większej mocy lepiej zrobic swapa. Moze kiedys tak zrobie jak uda mi sie ogarnac ruda na budzie wszystko bedzie ok jedynie silnik kleknie

PostNapisane: 11 grudnia 2013, 20:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
W każdym silniku można coś poprawić ale najpierw nalezy zadać sobie pytanie czy jest sens.
Możesz poprawić dolot, rura wentylacyjna pod maskę z czego jeden koniec do puszki filtra a drugi w zderzak aby łapała powietrze, przybędzie Ci kilka koników przy wyższych prędkościach które może nawet poczujesz, koszt takiej rurki to 20zł i trochę rzeźby aby upchać :) Ewentualnie jeszcze sportowa wkładka i przy takim dolocie też na plus.

PostNapisane: 11 grudnia 2013, 20:55 
Forumowicz

bedzie trzeba sie z tym pobawic :) teraz czeka mnie wymiana misko olejowej bo jest dziurawa do tego nowy olej valvoline 10w40 max life, filtr oleju i filtr paliwa

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 16:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Jeździłem 7 lat 316i szkoda że byłem na nie dla większych silników,kombinowałem z wydechami filtrami itd.kupa kasy poszła a efektów 0 jak bym miał ta wiedzę co teraz,to bym ani 1zł nie dołożył w poprawienie osiągów 316i taka prawda że pali to tyle co 330ci a nie jedzie w ogóle.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 18:13 
Forumowicz

Nightfox eee tam zalezy jakie kto ma podejscie.... 113 koni to nie jest sle ogólnie mówiąc.. wiadomo ze rewelacji nie ma... mi bardziej zalezy na tuningu wizualnym silnik moze byc oby nic sie nie sypalo i ladnie pracowal

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 18:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Melahiel napisał(a):
spalanie jak na bmw jest znośne 9/10 moc nie jest zla 113 koni.

Obecna 330i pali mi mniej niż 318i m43. B28 paliła więcej ale była w automacie.

Tak czy siak :gra niewarta świeczki: Lepiej kasę odłoż na swap lub zmianę auta. Nie opłaca sie tjuningowac silnika, bo przyrost będzie mizerny.

Melahiel napisał(a):
mi bardziej zalezy na tuningu wizualnym

W takim wypadku wyczyszczona fura, gleba i ładna felga lub jeżeli opłaca się coś w auto inwestować oprócz eksploatacji to M-pakiet. Masz m40 czyli jeszcze na pasku...

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 19:21 
Forumowicz

tak na pasku... mysle wlasnie o m pakiecie ladnej feldze tak jak pisalem na mocy mi nie zalezy... a jak silnik sie posypie to zrobi sie swapa... musze tylko dobrze blacharke ogarnac np progi do wymiany, Klape malowalem miesiac temu z reszta zapraszam do galerii :)

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 22:16 

Jak to się mówi jak nie jedzie to musi wyglądać :hyhy:

gdzie ta galeryjka ?

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 09:09 

"podrasowanie 318i" brzmi jak zrobienie z gorącej 16'tki... dorosłej kobiety :oczami:

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 18:30 
Forumowicz

krzychu wez nie przesadzaj... wkurza mnie takie pieprzenie chcesz miec rakiete to sobie kup i smigaj... mi na tym nie zalezy a 113 koni mi wystacza. Wazne aby byla zadbana i fajnie zrobiona seria to jest priorytetem

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 18:31 
Forumowicz

a tu moja skromna galeria ktorej nikt nie oglada i nikt nic nie komentuje viewtopic.php?f=6&t=62527&start=20

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 10:37 

Melahiel, nie spinaj się bo ci żyłka pęknie. Cały ten temat jest dla mnie zajmowaniem sie głupotami bo jakiekolwiek modzenie 1,8 nie ma prawa większego rozwoju. Przyrosty zaczynają się na turbo, którego koszta by cię zniszczyły, a zrównałbyś się może osiągami z 2,5 e36. A wrzucenie 2,5 do e36 to koszt 2-3k. Poza tym wkładanie do 1.8 - sportowych wkładek/stożków czy pseudosportowych wydechów w większości wypadków odczuwalnych przyrostów nie daje, a tworzy efekt placebo w naszych głowach poprzez efekty dzwiękowe ;)

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 14:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Melahiel napisał(a):
krzychu wez nie przesadzaj... wkurza mnie takie pieprzenie chcesz miec rakiete to sobie kup i smigaj... mi na tym nie zalezy a 113 koni mi wystacza. Wazne aby byla zadbana i fajnie zrobiona seria to jest priorytetem

Skoro nie zalezy Ci na mocy i 113 kucy Ci wystarczy to co robisz w tym temacie?
Jak dla mnie temat powinien zostac zamkniety aby unikac kolejnych "tjuningowcow" chcacych modzic swoje 4-ro cylindrowce :wstyd:

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 16:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Przesadzacie, w 318i też można się pobawić. Może akurat jego znajomy ma np civiva i objedzą go o długość maski a jakiś śmieszny mod który niby nic nie daje da długość maski ale dla 318i? Niby nic niby bez sensu ale respect na dzielni wzrasta po wygranej ;)
kszyhu, Twoim tokiem rozumowania to nie ma co modzić wizualnie e36 bo i tak na nikim nie zrobi wrażenia bo stary trup i jedyne z czym się kojarzy to dresy i buraki :) No dobra zrobi wrażenie, na 14sto latku ale dopiero wtedy jak założysz głośny wydech :rotfl:
Wg mnie też sporo lepszym rozwiązaniem jest swap na coś mocniejszego ale dopóki mody są warte max kilkadziesiąt zł jak zabawa z dolotem to czemu nie?

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 16:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: M52B20
Niech chłopak zainwestuje w program. Jakieś 250 zł czy tam więcej i jakaś różnica w osiągach się pojawi :).
z drugiej strony znajomy tak wymodził 1.6, że ma 136 koni czy tam coś koło tego i koszt zrównał się z wsadzeniem 2.8 jak nie wyższym

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 18:33 
Forumowicz

o ja p... nikt sie nie spina. Nie pojmuje waszego myslenia jedynie Adam sensownie napisal. Krzychu kazde auto mozna tuningowac w sensie poprawiać osiagi nawet malucha 126p jak napisze ze mam maluszka i chcialbym miec troche wiecej mocy i czy warto kupic sportowy wydech to co mi powiesz ? ze jestem zje... bo auto trzeba zmienic i ze nic nie osiągnę bo starszy gosc z wozkiem ze zlomem nie wyprzedzi ? a moze akurat bardzo mnie rajcuje takie autko i zamiast kupic ori wydech chce sportowy i chociaz 2 konie wiecej a nie 5000. Kolejna sprawa to piszesz tak jakby kazdy jezdzil 300 konnymi rakietami. Nie umiesz zrozumieć ze jeden chce wiecej mocy kupi 6cio cylidrowca 2gi ma 4 100 koni i mu starcza 3ci ma 60 i tez smiga cieszy sie.... bo nie o to chodzi w pasji... Piszac o zwiększeniu mocy nie mam namysli uzyskanie 200 koni i ladowaniu grubej kasy bo napisalem wyzej ze zalezy mi na zewnętrznym tuningu m pakiet mysle wstawic itd Chciales fure 300 konna zalezalo ci na tym to sobie kupiles i masz ktos moze nie patrzyl na moc i ma 113 i tez mu starcza a to ze chce cos ciekawego z tym zrobic nie znaczy ze musi ladowac swapa i taki silnik jaki ty masz.... Do e36 jest milony roznych ciekawych czesci wiadomo czesc wiejskich nic nie dających... dlatego zapytalem bo moze ktos wie co ciekawego mozna zrobic np zamiast kupowac ori filtr powietrza dolozyc 150 zl i kupic http://allegro.pl/kn-sportowy-filtr-pow ... 42424.html nie siedze w tym temacie wiec nie wiem jak to sie sprawdza. Tak samo jakis fajny wydech itp

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 20:06 

Adam_94 napisał(a):
Twoim tokiem rozumowania to nie ma co modzić wizualnie e36 bo i tak na nikim nie zrobi wrażenia

Po pierwsze auto robi sie dla siebie a nie dla innych. Po drugie czytaj ze zrozumieniem, bo nigdzie nie napisałem o modzeniu e36, w ogólnym tego słowa znaczeniu. Od początku piszę tylko i wyłącznie o silniku... m40/m43.

Melahiel, twoja cała wypowiedź to jedna wielka spina...
...począwszy od ->
Melahiel napisał(a):
o ja p... nikt sie nie spina

I nie chce mi się nawet odnosić już do twojej wypowiedzi boo .. nie ma sensu.
Rób co chcesz ze swoim 1.8, bo to twoje auto, robisz je dla siebie.
Co do filtra KN który pokazałes - nie pasuje do m40. Ale może znajdziesz jakiś "sportowy" do 1.8.
Jak kupisz i przetestujesz to daj znać czy było warto wydać 2 stówki zamiast 3 dyszek ;)

PostNapisane: 15 grudnia 2013, 12:45 

Melahiel byłeś na hamowni ? trzyma autko serię ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1