Ten temat nie ma sensu
Zdzira 850I 300 KM z tego silnika da sie pewnie zrobic, inne pytanie czy ma to uzasadnienie finansowe? 1500 zl to za malo, 15000 zl byloby bardziej racjonalna suma na taki projekt chociaz tez nie wiem czy wystarczajaca. Tego typu projekt wymagalby zaprojektowania masy zupelnie nowych elementow, rozwiazania problemow, z ktorymi nikt jeszcze nie mial doczynienia i na pewno nie skladalbym czegos takiego z tego co znajde na szrocie.
Zdzira 850I napisał(a):
Roger poraziłeś mnie tym, że zespół inżynierów pracujących za grube kafle euro w fabryce BMW wymyśla taki silnik jego układy i osprzęty miesiacami potem sie okazuje, że silnik zostaje kilkakrotnie wybrany silnikiem roku ( 3,0d ) a Ty chcesz to poprawić w dwa dni z p"Zdziśkiem" w garażu za pomocą spawarki i wiedzy na poziomie co najwyżej technikum mechanicznego??
Zespol inzynierow za grube kafle euro ma przy projektowaniu rece zwiazane nastepujacymi rzeczami:
- koszt silnika - musi byc jak najtanszy, smutna prawda, wszystko co ori musi byc jak najtansze (co nie zawsze przeklada sie na dobra jakosc)
- spalanie - musi byc racjonalne, nikt nie kupi diesla, ktory pali 20l
- niezawodnosc - musi wytrzymac conajmniej do zakonczenia gwarancji bez wiekszych usterek
- normy ekologiczne
To ze na codzien nie widzisz naprawde mocnych diesli wynika z prostego faktu - malo firm stac na eksperymenty z tak drogimi silnikami. Gdybym zajmowal sie tego typu modyfikacjami i kupil powiedzmy 10 silnikow z 530d, tylko po to aby je zabic testujac rozne rozwiazania, to wierz mi ceny pozniejszych uslug dla klientow smieszylyby ich swoja wysokoscia. Takie prawa rynku. Zreszta popatrz na to co robi Dinan w USA z silnikami benzynowymi BMW, co potrafia zrobic z V10 w M5/M6 i jakie sa ceny tych modyfikacji (tak potrafia poprawic nawet tych inzynierow za grube kafle euro z M GmbH)
Roger ma racje, ze cos takiego jest wykonalne, nie zgodze sie jednak, z faktem, ze da rade zrobic to tak tanio na poziomie, ktory by mnie satysfakcjonowal (czyli rozsadna niezawodnosc, spalanie, charakterystyka momentu pozwalajaca na codzienna jazde).