BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36]ZimmermannSport+Greenstuff(przód)Blackstuff(tył)? str.2
PostNapisane: 4 marca 2012, 23:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
co do zaciskow z 330 ci, to tak jak chłopaki piszą - 17"... czy dobrze hamują? moim zdaniem wystarczająco mocno żeby pasażer wybił sobie zęby jak nie zapnie pasów;)

jeśli chodzi o EBC Green i Red... miałem kiedyś Green z nacinanymi tarczami EBC i kilka razy mało nie wyrżnąłem o słupek, bo po przyhamowaniu ze 120 do 10km/h, później 30 sekund jazdy powolnej, a następnie jak podjezdzalem zeby zaparkowac, to pedał wciskał się tak samo jak 30 sekund wczesniej, ale auto hamowało z 10km/h przez 2 metry :D ...i nie byl to problem plynu hamulcowego, ani zapowietrzenia ukladu, wiec stawiam na klocki ;)

klocki i tarcze muszą być odpowiednio dobrane do siebie twardością... ja np w tej chwili używam tarcz nawiercanych Zimmermann i klocki mam TRW (jako że najpierw kupiłem klocki do seryjnych tarcz, a później stwierdziłem że tarcze też są do wymiany a klocków nie mogłem oddać) i moim zdaniem sprawuje się to bardzo dobrze. Ewentualnie jeszcze dobrym rozwiązaniem byłyby klocki Zimmermann'a do tarcz Zimmermanna...

Moim zdaniem nie ma sensu kupować klocków na wyścigi, bo pracują one najlepiej w zupełnie innych temperaturach... nawet jeśli mowa jest o 'szybkiej jeździe miejskiej', to klocki Green od standardowych potrzebują wyższej temperatury... jak jedziesz w korku, a za chwilę przygazujesz i będziesz hamował nagle, to lepiej wypadną zwykłe klocki od tych przystosowanych na tor... Zwróć uwagę na to żeby klocki nie były za twarde w stosunku do tarcz (jak są za twarde to lubią piszczeć przy hamowaniu) i zaopatrz się w dobre tarcze, tudzież w lepsze klocki, ale przystosowane do normalnej jazdy. Również pozostaje jeszcze opcja wymiany zacisków na większe... ale nie wiem czy jest to niezbędne, bo E46 mają to do siebie że w każdym modelu hamują bardzo dobrze ;) ...pamiętaj że nie tylko od wielkości zacisków, rodzaju tarcz i klocków zależy droga hamowania, ale także od stanu bieżnika Twoich opon... więc zwróć też uwagę na opony

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 13:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323 Ti
Kod silnika: M52B25
Po kupnie mojej Bmw mialem tarcze BREMBO+GREENSTUFF....Totalna porazka....Tarcze pogiely sie po 15tys.Co do klockow to nawet pjeszcze przy prostych tarczach pierwsze nacisniecie pedalu hamulca dawalo efekt ale z kazdym kolejnym hamulce nie dawaly rady...Zamienilem tarcze na zimmermany +FerrodoDSP....Efekt byl taki ze kazdy bez pasow obijal sie o polke z przodu...Polecam

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 15:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
grandefurbo napisał(a):
Po kupnie mojej Bmw mialem tarcze BREMBO+GREENSTUFF....Totalna porazka....Tarcze pogiely sie po 15tys.Co do klockow to nawet pjeszcze przy prostych tarczach pierwsze nacisniecie pedalu hamulca dawalo efekt ale z kazdym kolejnym hamulce nie dawaly rady...Zamienilem tarcze na zimmermany +FerrodoDSP....Efekt byl taki ze kazdy bez pasow obijal sie o polke z przodu...Polecam

Zimmery Sporty ?

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 16:30 
Zacna persona forum

grandefurbo napisał(a):
Po kupnie mojej Bmw mialem tarcze BREMBO+GREENSTUFF....Totalna porazka....Tarcze pogiely sie po 15tys.Co do klockow to nawet pjeszcze przy prostych tarczach pierwsze nacisniecie pedalu hamulca dawalo efekt ale z kazdym kolejnym hamulce nie dawaly rady...

ja w poprzedniej beemce na nacinanych tarczach od EBC i klockach EBC Green Stuff miałem dokładnie tak samo jak piszesz - co prawda tarcze się nie pogięły, ale jak zahamowałem raz mocniej, to kilka sekund później w ogóle auto nie hamowało... trza było przewietrzyć klocki i tarcze to dopiero wtedy była jakaś reakcja :]

...fakt faktem - Zimmermanny Sport są o wiele lepsze moim zdaniem - jeżdżę na nich od roku i nie narzekam, a dość dużo przyspieszam i gwałtownie hamuje w mieście

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 20:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320i e36 330i
Kod silnika: M57-M52-M54
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1116823
Nie wiem co chcecie od green stuff ostatnio miałem ostre hamowanie na autostradzie z 215 km/h na 90 km/h potem gaz do dechy i znowu hamowanie tym razem do zera i mój zestaw spisał się rewelacyjnie a mam Green stuff + zimmermann sport.
Odnośnie piszczenia klocków to zauważyłem że czasem piszczą ale tylko przy delikatnym wyhamowywaniu. Nie jest to regułom i nie mam pojęcia od czego jest to zależne, przyznam że jest to irytujące.

To co zauważyłem ostatnio to tarcze nierówno się ścierają tworząc drobne fałdki , przy najbliższej okazji sprawdzę to jeszcze raz i jak będzie coś nie tak to dam foty .

!!!!!! KUPIĘ SPOJLER TRZYCZĘŚCIOWY AC SCHNITZER !!!!!!

PostNapisane: 3 kwietnia 2012, 22:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: LowX5 MINIstatic
Jestem właśnie w trakcie zakupu Tarcz + klocki Zimerman Sport cena 800zł z dostawą

Ale znalazłem jeszcze coś takiego:

http://moto.allegro.pl/sport-tarcze-klo ... 82860.html

Co o tym myślicie??

PostNapisane: 4 kwietnia 2012, 01:56 
Zacna persona forum

maniak1985 napisał(a):
To co zauważyłem ostatnio to tarcze nierówno się ścierają tworząc drobne fałdki , przy najbliższej okazji sprawdzę to jeszcze raz i jak będzie coś nie tak to dam foty .

chodzi Ci o takie rowki w tarczy? ...to zazwyczaj wina klocków - jeśli w klockach znajdzie się jakiś większy kawałek metalu o innej twardości to wyżyna okrąg o stałym promieniu w tarczy... na to chyba rady nie ma...

maniak1985 napisał(a):
mam Green stuff + zimmermann sport

dużo zależy w jakości hamowania od doboru twardości klocka do tarczy, tak więc takie same klocki na innych tarczach mogą się różnie zachowywać...

mlmlody napisał(a):
Jestem właśnie w trakcie zakupu Tarcz + klocki Zimerman Sport cena 800zł z dostawą

to na jedną oś komplet? ...ja płaciłem bodajze 1200 zł z dostawą za komplet 4 tarcz samych, bez klocków... i dodam że było to najtaniej jak udało mi się znaleźć, a szukałem długo :] ...upewnij się czy to na pewno oryginał jeśli to komplet na 4 koła...

mlmlody napisał(a):
Ale znalazłem jeszcze coś takiego:

http://moto.allegro.pl/sport-tarcze-klo ... 82860.html

Co o tym myślicie??

klocki są ok - ogólnie jest to odpowiednik seryjnych klocków hamulcowych... jeśli chodzi o cenę tych klocków to do 330Ci kosztują około 250-300 zł na obie osie (chyba około 140 zł przód i 120 zł tył), jakościowo nie są złe, są miękkie więc nie powinny piszczeć... co do tarcz to nie mam pojęcia co to jest i jak się sprawuje... widzę tylko jedno - to jakiś noname... więc jakość może być wątpliwa... o ile klocki jak są gorsze to będą po prostu gorzej hamować, lub szybciej się ścierać, to w przypadku tarcz jeśli będą kiepskiej jakości mogą się pogiąć przy ostrzejszym hamowaniu, lub popękać w kontakcie z wodą jak będą rozgrzane...

ja w moim przypadku jako ze najpierw kupilem klocki, a pozniej okazalo sie ze musze wymienic tarcze, to zostalem do tarcz Zimmermannów Sport z klockami od TRW i jest ok - aczkolwiek przy wymianie klocków kupię też Zimmermanny ;)

PostNapisane: 4 kwietnia 2012, 14:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: LowX5 MINIstatic
Wiekie dzięki za opinię.

W takim razie wybiorę sprawdzone tarcze Zimerman sport + klocki też Zimer.

Zestaw na przednią oś 800zł z paczka pobraniową.

Komplet z tyłem 1500zł z wysyłka z Allegro.

PostNapisane: 4 kwietnia 2012, 17:27 
Jak pisałem wczesniej mam tarcze zimmermann sport i klocki ebc zielone (przód) oraz zimmermann (tył). To co zauważyłem, to klocki zimmermann strasznie pylą, mam brudniejsze felgi z tyły niż z przodu, więc te klocki chyba są dość miękkie w stosunku do tej tarczy (nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale też pewnie będą się szybko zuzywały). Jak jeszcze miałem z tyłu klocki ebc zielone, to na feldze prawie nie było pyłu. Natomiast jeśli chodzi o skuteczność hamowania to po zmianie klocków z tyłu nie zauważyłem różnicy, no ale wiadomo, przód robi większą robotę.

PostNapisane: 5 kwietnia 2012, 02:38 
Zacna persona forum

smietnik napisał(a):
Jak pisałem wczesniej mam tarcze zimmermann sport i klocki ebc zielone (przód) oraz zimmermann (tył). To co zauważyłem, to klocki zimmermann strasznie pylą, mam brudniejsze felgi z tyły niż z przodu, więc te klocki chyba są dość miękkie w stosunku do tej tarczy (nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale też pewnie będą się szybko zuzywały). Jak jeszcze miałem z tyłu klocki ebc zielone, to na feldze prawie nie było pyłu. Natomiast jeśli chodzi o skuteczność hamowania to po zmianie klocków z tyłu nie zauważyłem różnicy, no ale wiadomo, przód robi większą robotę.

moim zdaniem miekkie klocki sa lepsze - szybciej sie zuzywaja, ale za to nie niszcza i nie zuzywaja tarcz tak mocno... taniej zmienic 2x klocki niz 2x tarcze :] ...ze skutecznoscia hamowania to w sumie nie wiem jak wypadaja jedne i drugie, ale mysle ze do codziennej jazdy na zimmermannach sport, miekkie klocki sa bardziej odpowiednie... przede wszystkim oba materialy musza ze soba wspolgrac i mysle ze tarcze i klocki z tej samej serii są do siebie idealnie zgrane ;)

PostNapisane: 14 lipca 2013, 21:19 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M50B20
Garaż: Na działce :)
siema, używał może ktoś tarcz textar pro z EBC green lub ate ceramic? bo sie zastanawiam co kupić czy Zimmermany pelne +ebc/ate czy może textar pro +któreś klocki. co o tym myślicie?

PostNapisane: 14 lipca 2013, 22:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=54536
Na Zimmermanny złego słowa nie dam powiedzieć. Mam zwykłe tarcze Zimmermann plus klocki Zimmermann i sprawuje się taki zestaw bardzo dobrze. Nawet przy hamowaniu z dużych prędkosci. Moje tarcze tak samo jak któregoś z kolegów co pisał pokryte były taką jakby szarą matową farbą.

PostNapisane: 16 lipca 2013, 13:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Kamilekbmw napisał(a):
bo sie zastanawiam co kupić czy Zimmermany pelne +ebc/ate czy może textar pro +któreś klocki. co o tym myślicie?

Kup jakieś dobre tarcze i do tego klocki Ferodo ds performance. Konkurentem jest niby Ebc green ale DS'y są lepsze. Trzeba to powoli i spokojnie dotrzeć i dobre tarcze bić nie będą.

PostNapisane: 16 lipca 2013, 18:16 
Forumowicz

hmm... jednak wole swoje typy za niższą trochę cene. Ktoś coś jeszcze dopowie?

PostNapisane: 16 lipca 2013, 19:54 
Przyjaciel forum

Z tarczami to bywa różnie. Zależy jak jeździsz ? w jakim rozmiarze tarcza ? Jak upalasz hamulce na pojeżdżawkach to każda tarcza typu ATE PD/gładka, dziurkowane Brembo Maxy czy EBC Turbo( te są juz dość drogie a podobno zero rewelacji) Zimmerman itp. się po prostu pogną.

Zakładam, że chcesz dobry zestaw do miasta, na codzien, kóry czasami dostanie w kość ale nie tak by się to gotowało. Taki, który zahamuje lepiej niż OEM. Zimmerman Sport + klocki Ferodo DS Per. będzie idealnym zestawem, który sporo wytrzyma przy założeniu, że dobrze i z głową to dotrzesz.

Najlepsze co można dostać to tarcze Brembo ORO i klocek jak wyżej lub jeszcze lepszy jak DS 2500 lub EBC yellow (ostatni raczej do sportu bo bardzo szybko się kończy). Ale to bardzo duża kasa.

Ferodo DS Perf jest niewiele droższe od EBC Green a miałem te klocki i poprawa hamowania jest bardzo wyraźnie odczuwalna w stosunku do zwykłych. EBC green nie miałem ale nie polecam za specjalnie bo naczytałem się wiele jak chłopakom po ostrzejszych jazdach się kruszyły itp. i jestem w stanie w to uwierzyć bo miałem zwykłe kloce EBC black i po 1kkm jeden z nich zaczynał się kruszyć.

PostNapisane: 16 lipca 2013, 20:11 
Forumowicz

tarcze chcę pełne jak już, wentylowanym jakoś nie ufam za dużo opinii o pająkach, a co do klocków ate ceramic cena ok 260zl ebc 290zl a ds ciężko znaleźne i cena ok 400zl, i z tego co wiem to ds'y pylą i popiskuja, a ja chcę mało pylące klocki, bo teraz mam pewnie najtańszy zestaw z przodu i całkiem nieźle hamuje, tylko bardzo pyli czyli miękki klocek

PostNapisane: 16 lipca 2013, 20:39 
Przyjaciel forum

Mylisz pojęcia tarcz wentylowanych z nawiercanymi/nacinanymi (chociaz takie sa oczywiscie wentylowane tak samo jak i gładkie).

Tarcze wentylowane to takie:
Obrazek

Tarcze NIEwentylowane to takie:
Obrazek

Niewentylowane wystepują zazwyczaj z tyłu w autach z dośc małą mocą. BMW chyba tylko w małych pojemnościach 1.6 i 1.8 miało takie tarcze z tyłu bo tak to 4x wentylowane (w 320d CR były juz chyba wentylowane na obu osiach).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1