BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 216  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [EXX] Czy te felgi będą pasować do mojego BMW
PostNapisane: 31 grudnia 2011, 13:20 
a Ty weź człowieku odbij,wiem że jesteś specjalistą w tych sprawach :rotfl: ludzie nie takie opony zakładają i jeżdżą i jest ok,chodzi o to aby upchać koło w nadkolach bez zaginania rantów itp. i do tego trzeba rzecz jasna dobrać odpowiednią oponę,aby to wszystko zgrać...nie każdemu podobają się Twoje vermiliony :rotfl: :rotfl: gościu pyta się czy wejdzie mu 9J na tył to odpowiadam wejdzie przy odpowiedniej oponie

PostNapisane: 31 grudnia 2011, 16:40 
Przyjaciel forum

Kenny napisał(a):
a Ty weź człowieku odbij,wiem że jesteś specjalistą w tych sprawach :rotfl: ludzie nie takie opony zakładają i jeżdżą i jest ok,chodzi o to aby upchać koło w nadkolach bez zaginania rantów itp. i do tego trzeba rzecz jasna dobrać odpowiednią oponę,aby to wszystko zgrać...nie każdemu podobają się Twoje vermiliony :rotfl: :rotfl: gościu pyta się czy wejdzie mu 9J na tył to odpowiadam wejdzie przy odpowiedniej oponie

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac, mam za to dla Ciebie dwa Noworoczne zyczenia:
- zycze Ci zebys odkryl w jakich jednostkach podaje sie szerokosc felg (i podpowiadam, ze nie sa to magiczne J-oty).
- zycze Ci rowniez odkrycia co oznaczaja magiczne cyferki i literki na sciance bocznej opony, oraz jakie sa konsekwencje nie stosowania sie do nich (i podpowiadam, ze nie chodzi mi o rozmiar)

:ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 grudnia 2011, 17:17 
Vermilion napisał(a):
Kenny napisał(a):

Nie chce mi sie z Toba dyskutowac, mam za to dla Ciebie dwa Noworoczne zyczenia:
- zycze Ci zebys odkryl w jakich jednostkach podaje sie szerokosc felg (i podpowiadam, ze nie sa to magiczne J-oty).
- zycze Ci rowniez odkrycia co oznaczaja magiczne cyferki i literki na sciance bocznej opony, oraz jakie sa konsekwencje nie stosowania sie do nich (i podpowiadam, ze nie chodzi mi o rozmiar)

:ok:

dziękuję na pewno nadrobię zaległości :) proszę podeślij mi tylko te wszystkie tabelki,magiczne cyferki i literki oraz jednostki o których piszesz i z których zapewne czerpiesz swoją wiedzę(ja nie wiem gdzie tego szukać :/ ).Chciałbym po prostu dowiedzieć się jakie są konsekwencje nie stosowania się do nich :rotfl: :rotfl: pozdrawiam

PostNapisane: 31 grudnia 2011, 18:50 
Przyjaciel forum

Kenny napisał(a):
dziękuję na pewno nadrobię zaległości :) proszę podeślij mi tylko te wszystkie tabelki,magiczne cyferki i literki oraz jednostki o których piszesz i z których zapewne czerpiesz swoją wiedzę(ja nie wiem gdzie tego szukać :/ ).Chciałbym po prostu dowiedzieć się jakie są konsekwencje nie stosowania się do nich :rotfl: :rotfl: pozdrawiam

Poszukaj sam odpowiedzi, bedziesz lepiej cenil ta wiedze.

Chcesz oceniac moja i sie licytowac? Ok.

Jestem autorem tekstu w tych artykulach, napisalem je od zera, informacje tam zawarte nie sa dostepne nigdzie indziej w internecie, gdyby nie ograniczenie objetosciowe bylyby jeszcze dokladniejsze

http://www.felgi.pl/artykul/konstrukcja ... e-monoblok
http://www.felgi.pl/artykul/konstrukcja ... ub-spawane
http://www.felgi.pl/artykul/konstrukcja ... e-skrecane

a Ty?

PostNapisane: 1 stycznia 2012, 19:52 
Forumowy terrorysta

To historia, a jak sama nazwa wskazuje wyraz "historia" pochodzi od greckiego słowa ἱστορία (istoria), pierwotnie znaczącego "badanie, dochodzenie do wiedzy" oraz "wiedza zdobyta poprzez badanie". I tą wiedze zdobywali producenci aut, felg czyli firmy i osoby w nich pracujące, także nie jest to zasługa kogoś kto znane fakty kolejny raz opisał. Taka jest prawda.

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 12:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
Vermilion, wystarczy w takim raze napisac ze nalezy zerknac jakie kola wychodzily fabrycznie w danym modelu i tylko takie kupowac wtedy bedzie napewno dobrze ladnie i bezpiecznie i przy takim podejsciu ten temat nie ma racji bytu. bo jest jasno napisane jaka felga do jakiego modelu i jakie opony powinny byc. Wtedy napewno wejdzie i bedzie bezpiecznie.

A ja jezdze e36 na 9calach z tylu z et 19 z obnizeniem i bez wypychania nadkoli wiec chyba sie da

PostNapisane: 2 stycznia 2012, 14:57 
Przyjaciel forum

dulu710 napisał(a):
Vermilion, wystarczy w takim raze napisac ze nalezy zerknac jakie kola wychodzily fabrycznie w danym modelu i tylko takie kupowac wtedy bedzie napewno dobrze ladnie i bezpiecznie i przy takim podejsciu ten temat nie ma racji bytu. bo jest jasno napisane jaka felga do jakiego modelu i jakie opony powinny byc. Wtedy napewno wejdzie i bedzie bezpiecznie.

Nie popadajmy od skrajnosci do skrajnosci, do kazdego modelu samochodu masz cala game niefabrycznych felg, szerszych z lepszym ET (nie obciazonych takimi kompromisami jak kola montowane fabrycznie), to samo dotyczy opon. Kwestia doboru wszystkiego tak, aby spelnialo to normy. Wybacz ale nie bede zwolennikiem zakladania byle jakich felg, ktore nigdy nie byly pomyslane do danego modelu, bez zadnej fundamentalnej wiedzy pozwalajacej ocenic czy cos bedzie bezpieczne czy nie. Uwazasz, ze polecanie opon z indeksem nosnosci 84, do samochodu gdzie minimalny indeks nosnosci to 88 (60 kg roznicy na kolo) jest sluszne i nalezy to popierac? Podobnie jest ze srednica opon, ponad 5% mniej to potezna roznica, wplywajaca na to jak samochod zachowuje sie na drodze.

Przeczytaj ten temat viewtopic.php?f=10&t=107902&p=1308873#p1308873 , spojrz na tresc ustawy, ktora wkleil becek, jest strasznie ogolnikowa i moim zdaniem wielu rzeczy tam brakuje, niemniej jednak okresla pewne ramy doboru felg i opon, pozostawiajac przy tym naprawde duza dowolnosc.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 07:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan
Kod silnika: m57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156809
witam podejda felgi 17 8,5 cali et 13 do bmw e36 i jakie opony na to z góry dziekuje za odpowiedz pzdr

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 09:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 740xd G11
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 8#p1376538
Witam , od jakiegoś czasu wałkuje temat felg 19" lub 20" do 530d 2004 e60 bardzo mi sie podoba styling 149 od 7 , ale znalazłem co takiego http://moto.allegro.pl/20-bmw-e90-e46-n ... 31763.html nie wiem czy to oryginały i czy podpasują do 5 .Pozdrawiam Mateusz

p.s
mam -30/-30 mm zawieszenie

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 11:56 
Pierwsze kroki

Vermilion zamieniłem tył na przód, czyli Runflaty sa na przodzie teraz a continentale 225/45/17 zwykłe na tyle. Obciera tylko prawy tył ??

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 13:05 
Przyjaciel forum

n0x napisał(a):
Witam , od jakiegoś czasu wałkuje temat felg 19" lub 20" do 530d 2004 e60 bardzo mi sie podoba styling 149 od 7 , ale znalazłem co takiego http://moto.allegro.pl/20-bmw-e90-e46-n ... 31763.html nie wiem czy to oryginały i czy podpasują do 5 .Pozdrawiam Mateusz

p.s
mam -30/-30 mm zawieszenie

Watpie, aby to byly oryginalne Spirity, nie bylo felg z takimi parametrami. Do E60 da rade je zalozyc, ale z 20-25mm dystansami.

Leeruas napisał(a):
Vermilion zamieniłem tył na przód, czyli Runflaty sa na przodzie teraz a continentale 225/45/17 zwykłe na tyle. Obciera tylko prawy tył ??

Albo masz jakis problem z geometria/zawieszeniem, albo samochod mial jakies przygody blacharskie, z tymi dwoma przypadkami spotykalem sie najczesciej, gdy tylko jedna strona przycierala.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 13:28 
Pierwsze kroki

Sprzedający te felgi ma dystanse rh 23 mm do tych felg , myślę ze się zdecyduje na zakup tego sprzętu , dzieki pozdrawiam .

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 13:34 
Przyjaciel forum

n0x napisał(a):
Sprzedający te felgi ma dystanse rh 23 mm do tych felg , myślę ze się zdecyduje na zakup tego sprzętu , dzieki pozdrawiam .

Bierz pod uwage tylko fakt, ze sama srednica nie bedzie wygladac w E60, dobrze byloby gdyby tyl byl szerszy, bo 8.5" to jednak straszna bieda i nie bedzie to wygladalo.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 14:14 
Pierwsze kroki

Ale jak dam na tył szerszy dystans o 5mm i szersza oponę to będzie ok :) , bo już sam nie wiem co robić , nie chce stracić więcej ni 6000 zł wiesz szalu nie ma :(

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 14:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 sedan
Kod silnika: m57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=156809
doradzi ktoś

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 14:20 
Przyjaciel forum

n0x napisał(a):
Ale jak dam na tył szerszy dystans o 5mm i szersza oponę to będzie ok :) , bo już sam nie wiem co robić , nie chce stracić więcej ni 6000 zł wiesz szalu nie ma :(

Dystansem nie nadrobisz braku szerokosci felgi.

Tutaj tyl ma 10.5", przod 9.0", zobacz jaka jest roznica w wygladzie

Obrazek

6000 zl to dobry budzet na mieszane 19" i nowe opony.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 14:28 
Pierwsze kroki

tylko jak mam -30 mm to 10.5 + lacz 275 nie będzie obcierał ?? bo mam na oku jeszcze oryginały styling 149 , tylko znowu zostanie mi problem opony 275/25 która jest praktycznie nie do dostania

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 16:50 
Przyjaciel forum

n0x napisał(a):
tylko jak mam -30 mm to 10.5 + lacz 275 nie będzie obcierał ?? bo mam na oku jeszcze oryginały styling 149 , tylko znowu zostanie mi problem opony 275/25 która jest praktycznie nie do dostania

Kola, ktore widzisz na zdjeciu sa zalozone na E60 530d z fabrycznym M-pakiem, zawieszenie tez jest M-pakowe, tyl ma opone 285/25R20 i jest jeszcze miejsce na obnizenie.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 17:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
Witam
Czy felgi 19/9 i 19/10 et odpowiednio 48 i 45 z oponami przód 235/35 tył 245/35 podejdą do e46 touring z obniżeniem 50/30. Jeśil chodzi o przód wiem że to zagra martwię się trochę tyłem. Robiłem przymiarkę tylniej felgi (bez opony) to jest dosyć ciasno . Miał ktoś może coś takiego założone u siebie.
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 17:18 
Przyjaciel forum

jasiel napisał(a):
Witam
Czy felgi 19/9 i 19/10 et odpowiednio 48 i 45 z oponami przód 235/35 tył 245/35 podejdą do e46 touring z obniżeniem 50/30. Jeśil chodzi o przód wiem że to zagra martwię się trochę tyłem. Robiłem przymiarkę tylniej felgi (bez opony) to jest dosyć ciasno . Miał ktoś może coś takiego założone u siebie.

Zalezy od opon, jezeli wybierzesz takie z zaokraglonymi sciankami, trzymajace rozmiar katalogowy, to na pewno ryzyko przycierek bedzie mniejsze. Poza tym 245/35R19 to zly rozmiar, lepszy bylby 255/30R19 - beda nizsze, wiec ryzyko przytarc tez powinno byc mniejsze.

Nie przeszkadza Ci waga tych felg?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 216  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1