BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E32] M60 Jak podnieść moc do 500-550KM ?
PostNapisane: 9 stycznia 2014, 21:37 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Kod silnika: M52
Garaż: E39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136654

moje byłe E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102975
osobiście jak by mnie naszła ochota i miał $$$ to poszedł bym na Twoim miejscu w lsy :hyhy: , zgodnie z powiedzeniem " albo grubo albo wcale"

- piec z M-ki s62----> pytanie jaki trafisz? :/ przecież każdy pare ładnych latek ma i zapewne rocznik 1924 nim nie jeździł , kupno samego silnika to loteria :(
- ls złożony przez konkret firmę (linki dał Vermilion) ----> pewniejszy ,bardziej rozwojowy,
- piec z Viper-a-----> raczej ekstrawagancja , problem z manualna skrzynia, mega rzeźba :(

podsumowując:
jak masz ochotę wsadzić "troszkę " PLN-ó to kilka więcej chyba nie zrobi różnicy? a nie później żałować i czuć niedosyt , kompresory ,turbo moze i dobre ale dla warsztatowych magików i z dużą ilością nerwów a Ty chcesz jak najwięcej " niezawodności" . pakuj LS-a i zastanów się nad dobrą skrzynią , przełożeniem dyfra i oponami :hyhy:

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 22:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Zdzira 850I napisał(a):
hehehe wiedziałem, że zareagujesz :rotfl: :rotfl:

Skoro było do mnie to musiałem :hyhy: Strona jest szwedzka i chyba nikt nie jest tak ogarnięty w te klocki co oni, przeglądałem resztę ich kitów i to co deklarują dla np m54, m52 czy s54 pokrywa się z tym co ludzie wyciskają z tych silników więc najprędzej to co piszą o m60 też jest prawdą. Tyle tylko, że ceny mają astronomiczne bo normalnie da się to dużo taniej poskładać :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 stycznia 2014, 23:35 
Przyjaciel forum

Zdzira 850I napisał(a):
Vermilion ok hamulce będa lepsze ale nie sądzisz, że 7k starczy na ich wzmocnienie??? Bo na razie mówimy o hamulcach z aut supersportowych jak porsche czy gtr a ja się osiągami do nich nie zbliże mimo podobnej mocy bo mam dupna aerodynamike i masę jak lokomotywa :)

Ok, zrob po swojemu, ja Ci tylko delikatnie sugeruje, ze przy tej masie, wszystkie tansze alternatywy nie beda ani skuteczne, ani trwale (zobaczysz w jakim tempie znikna Ci przednie tarcze).

deejeys napisał(a):
Słuchaj wiem, przecież przyznałem Ci wtedy rację i na forum i na PW :)

Nie chodzi o przyznawanie mi racji, ale o korzystanie z doswiadczenia, jezeli pisze, ze wyrzucisz kase w bloto, to i tak zrobisz po swojemu - a efekt jest taki, ze nadal zamiast porzadnego wydechu, masz i kombinujesz z jakas rzezba. Prawda jest taka, ze 3-4 druciarskie rozwiazania zwykle zblizaja sie do kosztu dobrze zaprojektowanej czesci, wiec zamiast napalac sie i robic jak najtaniej, poprostu uczulam Cie, ze w 100% przypadkow lepiej jest uzbroic sie w cierpliwosc, odlozyc i miec porzadny produkt.

deejeys napisał(a):
mam zamiar wsadzić cos na wzór cherry bomb vortex bo cholernie mnie ciekawi jak się zachowa ten tłumik. Lubie robić niepotrzebne rzeczy, no co poradzę... :(

Powodzenia, oczywiscie konstrukcja bedzie poparta szczegolowymi wyliczeniami? :D

Adam_94 napisał(a):
Zbyt dokładnie nie przeglądałem ale deklarują 520KM a w zestawie nie widzę nic o kutych tłokach i innych modach które miałyby wzmocnić silnik. Jeśli faktycznie ma taką wytrzymałość a chyba ma skoro sprzedają takie kity to nic tylko doładować obecny silnik.

M60 z tego co wiem kute tloki juz ma (Mahle), problem nie lezy jednak w tym jak sa wykonane, tylko w stopniu sprezania.

Jezeli mamy szukac alternatywy dla LSa, to S62 ma sens, ale tak przygotowany

http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... S-Raceware

jedyna zmiana moga byc odprezajace tloki i kompresor.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 00:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Vermilion napisał(a):
Nie chodzi o przyznawanie mi racji, ale o korzystanie z doswiadczenia, jezeli pisze, ze wyrzucisz kase w bloto, to i tak zrobisz po swojemu - a efekt jest taki, ze nadal zamiast porzadnego wydechu, masz i kombinujesz z jakas rzezba. Prawda jest taka, ze 3-4 druciarskie rozwiazania zwykle zblizaja sie do kosztu dobrze zaprojektowanej czesci, wiec zamiast napalac sie i robic jak najtaniej, poprostu uczulam Cie, ze w 100% przypadkow lepiej jest uzbroic sie w cierpliwosc, odlozyc i miec porzadny produkt.

Szczerze ? Z wydechem M3 wyszedłem wtedy OK. Kupiłem kompletny, sprzedałem xpipe, sprzedałem środkowe tłumiki (żałuję !!! :/ ) sprzedałem katalizatory, założyłem końcowy, który kupił Mateusz z forum i jest zadowolony. Ja wyszedłem w sumie na zero, bo za dobrą kasę poszły katalizatory, więc doświdczenie zdobyłem za darmo :) Teraz mam dobry wydech, bo ogrom ludzi się nim jara (dzwiek, wyglad), ALE ja lubię się bawić wydechami, zesztą dużo ludzi właśnie pisze do mnie co i jak zrobić na PW czy też z moich okolic na żywo. Takie hobby :)

Vermilion napisał(a):
Powodzenia, oczywiscie konstrukcja bedzie poparta szczegolowymi wyliczeniami?

Nie wiem, wysłałem zdjęcie do RM-Motors, za 700zł zrobią mi taki z kwasówki. Myślę, że szczegółowe wyliczenia nie mają tu zbytniego znaczenia, a jak wyjdzie ? Zobaczymy. Mocy mi tak czy siak ten wydech ani nie doda ani nie zabierze :) Więc po co się nad nim spuszczać ? :)

Cytuj:
http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1660617-My-Completed-Twin-Forged-S62-build-CP-Carrillo-Darton-Manley-VAC-AMS-Raceware

fap fap fap...

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 10:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
powiem tak na zmianę zawiasu planuję Bilstein B6 + eibach pro kit juz postanowiłem

natomiast co do wzmocnienia będę mógł przeznaczyć 20 000zł w sumie na zmiane i chce uzyskac koło 400KM i chyba w tym przypadku skończy sie na S62 lub doładowaniu tylko S62 jest bardziej rozwojowe na przyszłość i na ten rok bo chcę to zrobic jednak w tym roku ze znanych mi powodów. Także jak doradzicie coś w tej kwocie rozsądnego to zaczynamy działac juz niedługo.

Co do tej strony Adam 94 to myslałem, że to czeska korona ale jak to szewdzi to ten kompres kosztuje 45 tysięcy złotych to ja dziękuję za taką moc ( 420KM ) za taką cenę :)

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 10:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
b6 to chyba odpowiednik m-technika. Czy to nie będzie za miękkie?

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 11:30 
Forumowicz

Moje BMW: Alpina B10 V8
Kod silnika: M62B46
20 tys Ci nie starczy na zakup S62 i SWAP do Twojej budy.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 11:32 
Przyjaciel forum

tak ale po za tym mam jeszcze na zycviu wtedy moje M60B40 po remoncie i 6ganga oryginalnego myślę, że smiało 10k za taki zestaw mogę żadąc 9nówka sprzegło w skrzyni za 1400zł )

Także w sumie będe miał koło 28k na zamontowanie S62 do mojej budy na zawias mam inna kaskę

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
U mnie w mieście gość ma bmw serii 8 z takim sercem :)moc ok 500-600km nie pamiętam dokładnie, wiem że robił to sam , ogólnie ma dużą wiedze ( handluje częściami do bmw) ma nie jeden gruby projekt za sobą. Jak byś był zainteresowany kontaktem pisz na pw. A tak to wygląda :]
Obrazek

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:22 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
Zdzira 850I napisał(a):
tak ale po za tym mam jeszcze na zycviu wtedy moje M60B40 po remoncie i 6ganga oryginalnego myślę, że smiało 10k za taki zestaw mogę żadąc 9nówka sprzegło w skrzyni za 1400zł )

Tylko czy łatwo będzie znaleźć kupca, lepiej już wystaw ogłoszenie ;)

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:28 
Forumowicz

killer23 owszem robił sam, tylko ma wiedzę, umiejętności, warsztat i praktycznie nieograniczony dostęp do części bo rozbierał Mki w dużych ilościach. Jeśli skończył ten projekt to poszło lekko 80-100 tys. zł

W pierwszym S62 po zamontowaniu kompresora podczas pierwszego hamowania uszkodzeniu uległ blok silnika. Skończyło się na drugim motorze i wysłaniu nowego bloku do US na tulejowanie. Kupił gotowy zestaw kompresora z ESS Tuning (ponad 20 tys zł), do tego kompletny wydech ściągany chyba z USA i sporo części do silnika by przygotować go pod kompresor.

Widziałem ten uszkodzony blok jak byłem kiedyś u niego. Nie wiem czy ten projekt został w 100% skończony. W pierwszej wersji było wrzucenie S85 z E60 M5 ale zrezygnował w trakcie wkładania silnika

To jest świetny przykład na to że nie warto się porywać na tego typu projekty. Bo za te pieniądze można kupić gotowy, zdecydowanie mocniejszy samochód, który z pewnością nie będzie sprawiał tylu problemów. Jeśli dłubiesz sam, masz tak jak on dostęp do gratów w śmiesznej cenie, to można się jeszcze pokusić, ale zlecanie wszystkiego innym nie ma sensu.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:41 
Przyjaciel forum

320Cd @ 2.5 M50Turbo.
dray napisał(a):
killer23 owszem robił sam, tylko ma wiedzę, umiejętności, warsztat i jeśli skończył ten projekt to poszło lekko 80-100 tys. złW pierwszym S62 po zamontowaniu kompresora podczas pierwszego hamowania uszkodzeniu uległ blok silnika. Skończyło się na drugim motorze i wysłaniu bloku do US na tulejowanie. Kupił gotowy zestaw kompresora z ESS Tuning (ponad 20 tys zł), do tego kompletny wydech ściągany chyba z USA itd itdWidziałem ten uszkodzony blok jak byłem kiedyś u niego. I tak naprawdę nie wiem czy ten projekt został skończony. W pierwszej wersji było wrzucenie S85 ale zrezygnował w trakcie wkładania silnika

czyli taniej było by iść w LS-a + doładowanie... lol... To jest właśnie to, kupując używany silnik kupuje się kota w worku...

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:51 
Przyjaciel forum

a po co ls doładowanie przy jego mocy N/A około 500-550KM??? :hyhy:

Zawsze kupujesz kota w worku bo to nowe rzeczy sie nie psują?????

Chyba skończy sie na S62 bo ma wiekszy potencjał do dalszych modów a M60B40 jak wyciagnę na te 500Km bedzxie juz mocno wyżyłowane a dla S62 nie powinno to byc jakims mega problemem. Po drugie najpierw kupię S62 to zobacze na jak długo mi to styknie ta nowa moc. Napisałem maila do klinikibmw do Radka czy podjąłby sie zabiegu zaszczepienia nowego serca zobaczymy co odpisze.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 15:56 
Forumowicz

Szczerze wątpię aby się podjął, za dużo przy tym roboty. To się nie kalkuluje, zdecydowanie lepiej naprawić jedno czy 2 sztuki V8 i ta sama kasa.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 16:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 335d
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=56077
U Puza Ci to zrobia najlepiej. Napisz do nich

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 18:59 
Forumowicz

SWAP do driftowozu to nie to samo co SWAP do cywilnego samochodu. Pamiętajcie że e32 i S62 dzieli przepaść technologiczna i kompletnie inna wiązka. Samo włożenie silnika i uruchomienie to banał. Schody zaczynają się później, tu trzeba walczyć z każdą pierdoła wyposażenia. Np o to by nadal chodziło ASC/DSC, zrobić gniazdo diagnostyczne tak by można było diagnozować zarówno nowy silnik jak i systemy ze starego e32, nawet z klimą będą kombinacje.

Popatrz np na skrzynię biegów którą ma w tej chwili Zdzira w M60, niby identyczna jak w e39, ale z powodu braku głupiego otworu na czujnik już nie podejdzie do S62 czy M62.

Zlecanie komuś kto nie zrobi tego kompleksowo (czyli SWAP i ogarnięcia całej elektryki/elektroniki) nie ma sensu, bo wyjdzie Never Ending Story. WIęc jeśli będziesz gdzieś dzwonił to mów od razu że interesuje CIę kompletny SWAP łącznie z uruchomieniem wszystkich systemów, licznika, gniazda diagnostycznego itd.

Ostatnio edytowano 10 stycznia 2014, 19:21 przez dray, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 19:20 
Przyjaciel forum

kontroli trakcji nie mam także ten ból odpada.

Natomiast dzięki za resztę uwag będe o tym pamiętał orzmawiając z finalnym wykonawcą nie ważne kim będzie.

Co do skrzyni moją sprzedam razem z silnikiem a s62 kupię w komplecie ze skrzynią.

Myslę, że wał i półosie oraz oryginalna szpera 25% z e32 powinny dać radę???

W zasadzie najtaniej wyszłoby zakupić M5 e39 ale jak mi sie ta buda nie widzi :kwasny:

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 19:25 
Forumowicz

Skrzynia jest wymiarowo identyczna więc elementy o których piszesz będą pasować.

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 20:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
Vermilion napisał(a):
M60 z tego co wiem kute tloki juz ma (Mahle), problem nie lezy jednak w tym jak sa wykonane, tylko w stopniu sprezania.

Stopień sprężania nie jest taki zły jak dla mnie, zresztą to nie problem bo można odprężyć przekładką, na mocowanie ssącego chyba nie powinno to wpłynąć negatywnie a do 400 paru nawet nie trzeba nic kombinować.
Na turbobmw rozgryzali ten silnik i wychodziło, że korby to jakaś namiastka kucizny spiekane czy coś takiego ale tłoki miały być zwykłe.
Zdzira 850I napisał(a):
Co do tej strony Adam 94 to myslałem, że to czeska korona ale jak to szewdzi to ten kompres kosztuje 45 tysięcy złotych to ja dziękuję za taką moc ( 420KM ) za taką cenę :)

Dlatego napisałem, że nie chodzi mi o sam kit ale to ile wg nich wytrzymuje silnik, nie mam pojęcia skąd oni tam naliczyli 45tyś :znudzony: Jak podejdziesz do tego z głową to na lajcie zmieścisz się w 15k czy to z biturbo czy z kompresorem ;)

PostNapisane: 10 stycznia 2014, 22:00 
Przyjaciel forum

a brak kontroli nie utrudni sprawy silnikowi w zasadzie??? bo w m5 każda wersja miałą kontrolę z tego co pamiętam.

dlatego chciałem, żeby to był Radek Dray bo on by to ogarnął z należytą dbałością o szczegóły

I w zasadzie jak ktoś zna dobrych fachowców od takich swapów prosze podawajcie namiary tu lub na pw

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1