BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 216  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [EXX] Czy te felgi będą pasować do mojego BMW
PostNapisane: 24 lutego 2012, 17:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: ujdzie
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... it=ostmark
Sylwek_ch napisał(a):
Ostmark napisał(a):
ylwek wiem juz ktore kola chce na 100% tj ponownie styling 32 17 cali, ale z 5er czyli przod 8 cali et20 i tyl 9 cali et26 i teraz mam pytanie czy da sie wepchnac na tyl 225/40 lub /35 bo przy 215/40 jest juz naciag ktorego nie lubie wizualnie :P Tutaj na focie wlasnie takie felgi i wszystkie z oponami 215/40. Z przodu ladnie to wyglada ze wzgledu na wezsza fele, dlatego z tylu chcialbym 225/40 o ile sie da? Moge ewentualnie zrolowac ranty nadkoli :P No i jak zniwelowac roznice w otworze na piaste? Pierscienie centrujace wystarcza?

patrz tu :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=63010

Szczerze mowiac koledze z tego watku nie udalo sie upchnac tego na 215 a co dopiero 225...
Zamontuje 205/40 na wszelki wypadek ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 lutego 2012, 20:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=111532
Hej,
Czy 8j 18" ET 20 z e38 wejdą do e46 330Ci bez przeróbek ? (wszystkie 4 fele takie same)

PostNapisane: 25 lutego 2012, 22:34 
Przyjaciel forum

Wejda, z oponami 225/40R18, ale to juz bedzie na styk i przednie kola beda brudzily bok samochodu.

PostNapisane: 26 lutego 2012, 11:13 
Przyjaciel forum

225/40R18 planowałem na przód i dać lekk tradycyjnie szersze 245/40R18 na tył. Tył będzie obcierać już?
Jak się będzie brudzić to się będzie myć ;)
Obrazek

PS. Orientuje się ktoś jaka jest ich cena rynkowa w stanie do renowacji ? 4x 8j18"

PostNapisane: 26 lutego 2012, 11:42 
Przyjaciel forum

Mess napisał(a):
225/40R18 planowałem na przód i dać lekk tradycyjnie szersze 245/40R18 na tył. Tył będzie obcierać już?

245/40R18 bedzie juz obcierac, poza tym to zly rozmiar do E46, albo 235/40R18 albo 255/35R18.

Mess napisał(a):
Jak się będzie brudzić to się będzie myć ;)

Zwir spod kol tez bedzie ladowal na drzwiach i progach, a tego juz nie umyjesz.

Ostatnio edytowano 26 lutego 2012, 12:21 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lutego 2012, 12:02 
Przyjaciel forum

Ech... Dzięki Vermilion.

Wybiłeś :cisza: mi te felgi z głowy ;)
I co do tylniego rozmiaru oczywiście masz racje 255/35/R18 tak jak mam teraz :ok:

PostNapisane: 26 lutego 2012, 16:13 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Vermilion napisał(a):
Mess napisał(a):

245/40R18 bedzie juz obcierac, poza tym to zly rozmiar do E46, albo 235/40R18 albo 255/35R18.

Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego albo węższe od 245, albo szersze?

PostNapisane: 26 lutego 2012, 17:09 
Przyjaciel forum

Benyy napisał(a):
Vermilion napisał(a):
Mess napisał(a):

Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego albo węższe od 245, albo szersze?

Tak, w przypadku opon oprocz szerokosci wazna jest tez srednica toczenia, ktora wynika z szerokosci, profilu i srednicy felgi.

W przypadku E46 fabryczne opony 225/40R18 i 255/35R18 maja srednice toczenia odpowiednio 637mm i 635mm.

Opony 235/40R18 maja srednice 645mm, to 1.3% wiecej niz 225/40R18, czyli w granicach dopuszczalnego bledu. ABS, ani DSC nie odczuje tego jako wyraznej zmiany w predkosciach obrotowych kol pomiedzy osiami. 245/40R18 rozni sie juz o 3.9% to duzo (jako granice w nowych samochodach dopuszcza sie 1.5%), moga pojawic sie problemy z wyzej wymienionymi systemami, a poza przez wieksza srednice toczenia pojawia sie duzo wieksza szansa na przycierki opon o ranty blotnikow (w przypadku tego ET). Podobna sytuacja wystepuje z oponami o zbyt malej srednicy.

PostNapisane: 26 lutego 2012, 17:21 
Pierwsze kroki

Vermilion, orientujesz się może jakiej firmy opony mają zaokrąglone boczne ścianki? Chodzi mi dokładnie o rozmiar 255/30/19 do BMW E46 coupe aby uniknąć problemu obcierania.

PostNapisane: 26 lutego 2012, 17:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: ujdzie
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... it=ostmark
Pytane czy wejdzie to do E36 coupe?? tyl u mnie -35mm, przod seria ale auto posiada podwozie M (bodajze -20mm):

17 cali
przód 8j et35
tył 9,5j et30

:) Przod pewnie bez problemu, ale tyl chyba kepsko?

Ostatnio edytowano 26 lutego 2012, 19:09 przez Ostmark, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lutego 2012, 18:21 
Przyjaciel forum

Vermilion czyli 255/18/8J ET20 na tył by weszło, czy by tarlo cały czas/ na dziurach?
Bo sie nie dogadalismy ;) widze

PostNapisane: 26 lutego 2012, 23:02 
Przyjaciel forum

Mess napisał(a):
Vermilion czyli 255/18/8J ET20 na tył by weszło, czy by tarlo cały czas/ na dziurach?

Bedzie tarlo caly czas, tlumaczylem benyy'emu bardziej ogolnikowo.

PostNapisane: 26 lutego 2012, 23:07 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Mess napisał(a):

Bedzie tarlo caly czas, tlumaczylem benyy'emu bardziej ogolnikowo.

Good that we cleared that out.
A tak po naszemu dzięki za sprostowanie :ok:

PostNapisane: 27 lutego 2012, 11:19 

Vermilion napisał(a):
przednie kola beda brudzily bok samochodu.

:rotfl: uśmialem się, dzięki :padam: :ok:

w życiu bym na to nie wpadl :-k jak się chce zeby auto wygladalo to koło musi być na styk w nadkolach (albo wystawać), inaczej jest kiszka, choćby to było ferrari a felgi warte byly tyle, ile wszystkie auta forum :P

PostNapisane: 27 lutego 2012, 11:31 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
:rotfl: uśmialem się, dzięki :padam: :ok:

Super, rzeczywiscie jest to bardzo smieszne :padam:

Przy 18x8.0 ET20 w E46 kolo jest na styk z gorna krawedzia nadkola, przy ET25-28 jest na styk z dolna. Dlaczego wspomnialem, ze brudzi? Bo kiedys doradzilem pacyk'owi tak agresywne felgi i pozniej na to narzekal, skoro o tym wiem, to nie uwazam za niestosowne o tym nie napisac.

Sylwek_ch napisał(a):
w życiu bym na to nie wpadl :-k jak się chce zeby auto wygladalo to koło musi być na styk w nadkolach (albo wystawać), inaczej jest kiszka, choćby to było ferrari a felgi warte byly tyle, ile wszystkie auta forum :P

I bedzie wygladalo dobrze stojac na parkingu, nie wykorzystasz juz jego potencjalu, popatrz kiedys jak konserwatywnie dobrane sa parametry felg na tor i z czego to wynika, jezeli masz w tej kwestii jakies watpliwosci ;) Nie jest to moj wymysl, jezeli Cie to zainteresuje, certyfikat TUV na dopasowanie felg do samochodu dostaniesz tylko dla felg, ktore nie przekraczaja dolnej granicy nadkoli, jak myslisz dlaczego? Wyglad to poprostu nie wszystko, nie jest jedynym priorytetem :oczami:

PostNapisane: 27 lutego 2012, 11:48 

Vermilion napisał(a):
popatrz kiedys jak konserwatywnie dobrane sa parametry felg na tor i z czego to wynika, jezeli masz w tej kwestii jakies watpliwosci ;)

na tor to sam bym zakładał wąskie motosporty z szerokim kapciem ;)

Vermilion napisał(a):
I bedzie wygladalo dobrze stojac na parkingu, nie wykorzystasz juz jego potencjalu, popatrz kiedys jak konserwatywnie dobrane sa parametry felg na tor i z czego to wynika, jezeli masz w tej kwestii jakies watpliwosci ;) Nie jest to moj wymysl, jezeli Cie to zainteresuje, certyfikat TUV na dopasowanie felg do samochodu dostaniesz tylko dla felg, ktore nie przekraczaja dolnej granicy nadkoli, jak myslisz dlaczego? Wyglad to poprostu nie wszystko, nie jest jedynym priorytetem :oczami:

zgadza się :) wszystko jest napisane po to żeby felgi byly w 100% użytkowe i nie zdarzyla się zadna sytuacja, że coś obetrze jak ktoś zapakuje nawet więcej niż fabtyka przewidziała do samochodu, żeby nikomu nadkola nie obiła przy skręconych kołach, żeby dało się zalożyć opony przewidziane do tego modelu i nie ściealo ich o nadkola albo o lagi amorow.

Żeby jakiś "bełwan" nie kupił a potem marudził, zę mu coś się uszkodziło przez to, żeby nie narzekał , ze bardziej buja (bo większe ramię sily na amory i sprężyny).

Wszytko wiem, ale mnie to wraz nie przekonuje :rotfl:

PostNapisane: 27 lutego 2012, 12:03 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
na tor to sam bym zakładał wąskie motosporty z szerokim kapciem ;)

To akurat nie jest najlepszy pomysl, bo zdjalbys opone z felgi na szybszym zakrecie. Na tor wrzuca sie wlasnie szerokie felgi z odpowiednio dobranymi oponami, calosc jest duzo szersza niz fabryczne kola (dla przykladu 18x9.5 przod i 18x10.5 tyl w E46 M3, z niektorymi rozmiarami opon moze to byc 18x10 przod i 18x11 tyl), ale nadal konserwatywna.

Sylwek_ch napisał(a):
zgadza się :) wszystko jest napisane po to żeby felgi byly w 100% użytkowe i nie zdarzyla się zadna sytuacja, że coś obetrze jak ktoś zapakuje nawet więcej niż fabtyka przewidziała do samochodu, żeby nikomu nadkola nie obiła przy skręconych kołach, żeby dało się zalożyć opony przewidziane do tego modelu i nie ściealo ich o nadkola albo o lagi amorow.

Żeby jakiś "bełwan" nie kupił a potem marudził, zę mu coś się uszkodziło przez to, żeby nie narzekał , ze bardziej buja (bo większe ramię sily na amory i sprężyny).

Wszytko wiem, ale mnie to wraz nie przekonuje :rotfl:

Dlatego gdy ktos w tym temacie pyta o dobor felg i opon, to staram sie udzielic takiej odpowiedzi, zeby nie ograniczyc codziennej uzytecznosci samochodu ;)

PostNapisane: 27 lutego 2012, 12:18 

Vermilion napisał(a):
Dlatego gdy ktos w tym temacie pyta o dobor felg i opon, to staram sie udzielic takiej odpowiedzi, zeby nie ograniczyc codziennej uzytecznosci samochodu ;)

a ja zakladam, zę jak ktoś chce zmienić felgi na agresywniejszy fitment to już jest wszystkiego świadomy ;) :D świadomy pewnych ograniczeń i nie jest pierwszym lepszym baranem co skacze po krawężnikach czy wozi kartofle

PostNapisane: 27 lutego 2012, 12:24 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
a ja zakladam, zę jak ktoś chce zmienić felgi na agresywniejszy fitment to już jest wszystkiego świadomy ;) :D świadomy pewnych ograniczeń i nie jest pierwszym lepszym baranem co skacze po krawężnikach czy wozi kartofle

Wydaje mi sie, ze gdy ktos wie czego potrzebuje to nie prosi w tym temacie o pomoc ;)

PostNapisane: 28 lutego 2012, 13:21 

Moje BMW: E90 2.0d
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119539 BMW E39
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=164448 AUDI 80
panowie mam pytanko,czy te felgi beda pasowac do E36?mam takie cos do kupienia za 1000zl juz z oponami,co Wy na to?ET maja 35 wiec powinny wejsc bez zadnego kombinowania,szerokosc 7,5 cala wszystkie takze pewnie podroby,tj VT zrobione przez kolege HUBSON'a,swoja droga tak przy okazji,nie wiecie moze jaka firma robila podroby tego modelu felgi?
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 216  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1