BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx]Grupowy Chip silników Diesel
PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 09:42 
Forumowicz

Moje BMW: Klekot coupe
Jeżeli jest ktoś chętny na taką zabawę, a jeździ seryjnym D od BMW to może się dopisać na :
link
brakuje jeszcze min 2 osób a można sporo zaoszczędzić bo przy grupie koszt wyniesie 1000, a normalna cena waha się w okolicach 1600zł.

Ostatnio edytowano 6 sierpnia 2011, 11:09 przez PalMac, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Chip D
PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 12:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
nazwa tego tematu kwalifikuje go do kosza....

PostNapisane: 5 sierpnia 2011, 13:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Przedstawiłeś wszystko bardzo szczegółowo w tym temacie tak jak i sam temat, nie ma co :)

PostNapisane: 6 sierpnia 2011, 11:08 
Forumowicz

A czego nie zrozumiałeś? Tu nie ma nic do opisywania podałem link i jeżeli ktoś będzie miał ochotę to skorzysta, tam jest wszystko opisane.
Jedynie mogłem inaczej zatytułować to prawda.

Tytuł: Re: [Exx]Grupowy Chip silników Diesel
PostNapisane: 6 sierpnia 2011, 15:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
poszło zgłoszenie kolejne :D
Jeszcze tylko 1 osoba i możemy startować :D

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 11:31 
Forumowicz

No to super.
Jeszcze 1 osoba i będziemy mogli startować.
Jak ktoś ma w planach albo dopiero się zastanawia to naprawdę warto. Warsztat znany i chwalony, ma za soba kilka fajnych projektów, a i cena bardzo atrakcyjna bo prawie polowe taniej.

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 18:40 
Pierwsze kroki

grupowa wszyscy dostaną tą samą mape silnika :0-

PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 13:03 
Forumowicz

Ujmująco wysoki poziom wypowiedzi thestructor, a przekaz, jakość i ilość zawartych w niej przydatnych informacji... az mnie [cenzura] zatkało.

nie masz nic do powiedzenie to się wstrzymaj od komentowania.

PS: nie bierz tego do siebie.

PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 21:18 
Częsty bywalec

Coś mi się wydaje że @thestructor może mieć troszkę racji w tym co pisze... Mapy są wgrywane nowe wraz z nowym softem, czy tworzone od nowa, czy edytowane z pamięci ECU komputera i modyfikowane niezależnie pod daną jednostkę?

Bo nie sztuka dograć nowy soft i nowe "standard" mapy...

Ale wierzę, że mapy będą poddane modyfikacji pod daną jednostkę i stan podzespołów danej jednostki napędowej...
Szkoda, że w sprawie umówienia się z "witkiem" trzeba poczekać do 20 sierpnia, bo jest na urlopie...

PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 21:33 
Forumowicz

Garaż w którym będą robione mody nie może pozwolić sobie na taki bubel.
Poczytaj trochę o jego projektach, 1 gościu już jest po modyfikacji, a wielu innych robiło tam chip dużo wcześniej.
Poza tym grupowy chip nie jest niczym nowym. Zajrzyj na fora vw a się przekonasz ilu ludzi zrobiło u nich chip i to właśnie w grupowej akcji. jest tam ich już koło 300. Myślisz że oni cały czas by mu powierzali swoje auta jeśli robił by takie numery? Przejrzyj cały post, każdy po chipie wypowiada się, wkleja wykres, a modyfikacje są komentowane od 2 lat, bo wtedy pierwsza osoba się udała do MR Motors.
Widzę że jak jest szansa zrobienia czegoś trochę taniej to każdy doszukuje się fuszerki, warto czasem zanim cokolwiek się napisze zajrzeć u źródła(link). Ja też nie mam zamiaru bronić warsztatu ale wieże w profesjonalizm gościa, a dopóki nie będę miał przesłanek że coś jest nie tak(a jak na razie sa tylko te na tak),nie zamierzam wysnuwać żadnych podejrzeń. Jedyną metodą żeby się przekonać jest udanie się do warsztatu MR Motors i poddanie auta modyfikacjom. A potem już tylko oceniać wyniki. Ja chętnie pojadę jako pierwszy i jeżeli was to uspokoi.

PS: A powracając jeszcze raz do kolegi thestructor pozwoliłem sobie przejrzeć jego posty i raczej nie zauważymy w nich konkretnych informacji, a raczej ogólnikowe posty nie wnoszące nic do tematów w których zabierał zdanie. Wypowiedzi w stylu: ''super auto" "poprostu klasyk" czy "ekstra bryka". Wiec nie widzę powodu brania jego powyższej wypowiedzi pod uwagę w procesie podejmowania decyzji o to który warsztat zrobi mi modyfikacje.

PostNapisane: 9 sierpnia 2011, 21:36 
Częsty bywalec

PalMac napisał(a):
Garaż w którym będą robione mody nie może pozwolić sobie na taki bubel.
Poczytaj trochę o jego projektach, 1 gościu już jest po modyfikacji, a wielu innych robiło tam chip dużo wcześniej.
Poza tym grupowy chip nie jest niczym nowym. Zajrzyj na fora vw a się przekonasz ilu ludzi zrobiło u nich chip i to właśnie w grupowej akcji. jest tam ich już koło 300. Myślisz że oni cały czas by mu powierzali swoje auta jeśli robił by takie numery? Przejrzyj cały post, każdy po chipie wypowiada się, wkleja wykres, a modyfikacje są komentowane od 2 lat, bo wtedy pierwsza osoba się udała do MR Motors.
Widzę że jak jest szansa zrobienia czegoś trochę taniej to każdy doszukuje się fuszerki, warto czasem zanim cokolwiek się napisze zajrzeć u źródła(link). Ja też nie mam zamiaru bronić warsztatu ale wieże w profesjonalizm gościa, a dopóki nie będę miał przesłanek że coś jest nie tak(a jak na razie sa tylko te na tak),nie zamierzam wysnuwać żadnych podejrzeń. Jedyną metodą żeby się przekonać jest udanie się do warsztatu MR Motors i poddanie auta modyfikacjom. A potem już tylko oceniać wyniki. Ja chętnie pojadę jako pierwszy i jeżeli was to uspokoi.

PS: A powracając jeszcze raz do kolegi thestructor pozwoliłem sobie przejrzeć jego posty i raczej nie zauważymy w nich konkretnych informacji, a raczej ogólnikowe posty nie wnoszące nic do tematów w których zabierał zdanie. Wypowiedzi w stylu: ''super auto" "poprostu klasyk" czy "ekstra bryka". Wiec nie widzę powodu brania jego powyższej wypowiedzi pod uwagę w procesie podejmowania decyzji o to który warsztat zrobi mi modyfikacje.

Czasem lepiej wydać trochę więcej a auto powierzyć ludziom, którzy znają się na rzeczy i wiedzą, że różne komponenty różnie się z czasem zużywają w silniku, a program to nie tylko "kopiuj/wklej" ale wgrane mapy trzeba umieć edytować i dostroić pod daną jednostkę. A uwierz mi nie wszyscy chcą pół dnia siedzieć nad strojeniem map, jak mogą "gotowca" przygotowanego pod dany silnik zarzucić każdemu ;)
Dlatego się pytam jak oni to robię, bo po telefonicznej rozmowie wiem że wgrywają swój zmodyfikowany soft...
Nie mówię że robią źle czy dobrze, bo nie wiem, ale ja płacę ciężką gotówkę i będę wymagał profesjonalizmu...

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, 10:27 

Z tego co mi wiadomo to program należy pisać pod dany silnik w danym aucie jak wiadomo jest to robione po z czytaniu oryginalnych map oraz z hamowaniu autka więc gdzie tu logika ? Wszystkie 10 aut ma takie same wykresy tak samo trzymają serie i tak samo jeżdżą ?

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, 13:14 
Forumowicz

Cytuje kolege z innego forum który już jest po "grupowym chipie":
"Witam
Panowie proszę dzwonić na mineralną i ustalajcie sobie indywidualne terminy modyfikacji powołując się przy tym na forum. Nie jest fizycznie możliwe wykonanie 10 modyfikacji jednego dnia. Jestem już po zabiegu i wiem co mówię. Modyfikacja u Pana Witka nie polega na wgraniu jakiegoś gotowca i heja do domu :nienie: Auto przed zabiegiem przechodzi pełną diagnostykę oraz pomiar serii na hamowni, następnie jeżeli autku nic nie dolega modyfikacja programu oraz jeżeli to konieczne kolejne korekty programu i pomiary na hamowni. W moim przypadku zajęło to ok 2,5 godziny :) Chciałbym tu jeszcze raz podziękować Panu Witkowi za profesjonalne podejście do sprawy ! Gość naprawdę wkłada serce w to co robi i nie ma szans że wypuści autko z warsztatu póki nie będzie wszystko tak jak być powinno. Zrobiłem po modyfikacji już ok 3000km i przez ten czas nie dostrzegłem nawet najmniejszych minusów, wręcz przeciwnie same +++ dużo płynniejsze rozwijanie mocy niż miało to miejsce w serii, mniejsze zużycie paliwa, lepsza kultura pracy silnika i co najważniejsze radość z jazdy :D :D :D Polecam każdemu !!!"

Myśle że ta wypowiedz powinna rozwiać większość wątpliwości.
Każde auto jest sprawdzane osobno i nie ma mowy o fuszerce. Myśle ze nie ma się czym martwić. Ja pojadę na pewno i wierze że będę zadowolony.

PostNapisane: 10 sierpnia 2011, 21:37 

PalMac w takim wypadku jak najbardziej ma to sens :) z Twojego opisu jednak wyglądało to troszkę inaczej, stąd nasze mieszane uczycia :P

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 13:58 
Forumowicz

Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135944
Witam was panowie czy jest jakis send poddawac takiej operacji 320d 98r 136km. No bo ciekawi mnie
o ile km I niutonkow doszlo by po zabiegu ???

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 15:34 

Spokojnym programem możesz zrobić poliftowe 150 kucy :)

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: Białasek E34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135944
czytałem że nawet mu nie zaszkodzi do 160 podkręcić a to spooora różnicca między 136 a 160. Powoli sie sumka zbiera na mapowanie silniczka.

PostNapisane: 16 sierpnia 2011, 11:47 
Forumowicz

Lista cały czas otwarta można się wpisywać. Link w 1 poście.

PostNapisane: 23 września 2011, 19:39 
Forumowicz

Jestem już po modyfikacji. W serii wyszło bardzo dobrze. Po pierwszej modyfikacji wyszło 280km i 610nm, po kilku weryfikacjach(moment zmniejszony ze względu na drżenie wału. Ten dołek pomiędzy 1800 a 2400 to właśnie stąd) moc i nm widoczne na wykresie. (jakość marna bo skaner nie działa jutro wrzucę już czytelne fotki).
http://imageshack.us/photo/my-images/820/20110923202608.jpg

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, pełen profesjonalizm, Program byl poprawiany z 5 albo 6 razy a więc naprawdę śmiało można powiedzieć że zostało zrobione to w pełni profesjonalnie a nie na odwal sie. W warsztacie spędziłem ze 4h.

PostNapisane: 23 września 2011, 20:19 
Częsty bywalec

PalMac napisał(a):
Jestem już po modyfikacji. W serii wyszło bardzo dobrze. Po pierwszej modyfikacji wyszło 280km i 610nm, po kilku weryfikacjach(moment zmniejszony ze względu na drżenie wału. Ten dołek pomiędzy 1800 a 2400 to właśnie stąd) moc i nm widoczne na wykresie. (jakość marna bo skaner nie działa jutro wrzucę już czytelne fotki).
http://imageshack.us/photo/my-images/820/20110923202608.jpg

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, pełen profesjonalizm, Program byl poprawiany z 5 albo 6 razy a więc naprawdę śmiało można powiedzieć że zostało zrobione to w pełni profesjonalnie a nie na odwal sie. W warsztacie spędziłem ze 4h.

Jakieś modyfikacje robiłeś wcześniej na autku?
Silnik seria? Czy coś poprawiałeś? Przelot jest czy na katalizatorach poszło aż tyle?

Jestem pełen podziwu że prawie 280HP wyszło...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1