jackolus napisał(a):
Jeśli masz fabryczne, nieswapowane 328 to nie ruszaj tłumika.
Wiem że jest cichy ale jak Ci to bardzo przeszkadza to odepnij sobie podciśnienie z klapki na tyle.
Jakakolwiek zmiana akurat w tym silniku zawsze powoduje utratę mocy. Jeśli się mylę to proszę o wykres z hamowni (jakiejkolwiek innej niż VTG gdzie masz mocy tyle ile chcesz ) przed i po customie.
Jak nie zależy Ci na mocy, powiedzmy jeśli trzyma serię to po luźnym wydechu będzie 180-185koni i chcesz żeby buczało to polecam Ulter Sport, duża puszka, niski dźwięk.
Mam swapowane ale razem z całym wydechem więc jest seria.
I zeby była jasnośc, przynajmniej w moim przypadku, nie chodzi mi o jakieś niskie buczeniem raczej o podkreślenie brzmienia 6 garów przy pełnym ogniu.
Dlatego nie ma to być mały, luźny tłumik uniwersalny. Liczyłem, że jakby zrobić coś nawet porównywalnej wielkości do seryjnego tłumika to obejdzie się bez jakiejś nadzwyczajnej straty w mocy.
Bo z tego co czytalem to straty mieli głownie ludzie którzy np. mają 2.8 z koncowym z M20 (e30) czy też jakimś uniwersalem w stylu "ala Mugen" czy inne paskudztwo.
Ale chętnie wysłucham wszystkich argumentów za i przeciw, jak i przede wszystkim może znajdzie się ktoś kto użytkuje taki tłumik? (przynajmniej wg włascicieli owych warsztatów tłumikarskich, robili oni nie jeden taki tłumik więc może komuś z forum akurat?

)
Pozdrawiam