BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Klosze przednich lamp
PostNapisane: 24 marca 2011, 23:04 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
Witam,

W przeszłości co prawda pojawiały się sporadycznie tematy z zapytaniami o klosze lamp przednich do E39, ale myślę, że założenie tego tematu nie będzie nadużyciem. Otóż sprawa wiąże się z największym dylematem, jaki mam odnośnie wyglądu samochodu i bez zwątpienia potrzebuje Waszej pomocy. Problem polega na tym, że aktualne oryginalne przednie klosze, jak to już zwykle bywa, wyglądają na brudne, przez co są brzydkie. Co prawda dzisiaj po raz drugi przeszły polerkę i chwilowo jest w porządku, ale wydaje mi się, że problem i tak powróci w najbliższym czasie, tak jak powrócił po pierwszej polerce. Liczę się z wymianą przednich kloszy, będą to zamienniki. Mój problem polega na tym, że nie wiem w jaką kolorystykę kierunkowskazów pójść.

Za pomarańczowymi przemawia:
- klasyczny wygląd,
- oryginalność, bo jednak większość E39, jakie widuję na drodze ma białe kierunki (zwykle zmieniane),
- fakt, że mam tylne i boczne żółte kierunki powoduje, że wystarczyłby zakup przednich kloszy.

Na forum jest jedno E39 z wymienionymi przednimi kloszami i wygląda świetnie. Pewnie gdyby nie ten konkretny egzemplarz, miałbym znacznie mniejszy dylemat. Jako minus "pomarańczek" często przedstawia się postarzanie samochodu i coś w tym pewnie jest. Link do chyba jedynej aukcji z takimi kloszami: http://allegro.pl/bmw-5-e39-96-00-klosz ... 60278.html
Rozmawiałem już swego czasu telefonicznie ze sprzedającym, okazuje się, że klosze te posiadają homologację pod ksenon.

Za białymi przemawia:
- odświeżenie/odmłodzenie samochodu,
- święty spokój dla mnie (chyba dopóki nie zobaczę ich na swoim samochodzie to już zawsze będę się zastanawiał, jakby to wyglądało z białymi kierunkowskazami, a po takiej zmianie - może niezależnie od efektu - doszukiwałbym się już tylko pozytywów).

Delikatny minus to fakt, że musiałbym wymienić też tylne lampy (na przedliftingowe Hella z białym kierunkiem) i boczne, ale nie jest to duży wydatek, więc problem jakby nie istnieje.

Linki:
http://allegro.pl/nowe-szklo-reflektor- ... 27868.html To jedna z nielicznych chyba aukcji, w której napisane jest o tym, że te szkła nadają się pod ksenon i mają taką homologację. W wielu przypadkach sprzedający albo nie wiedzą, albo o tym nie piszą.

http://allegro.pl/reflektor-szklo-bmw-e ... 99519.html
http://allegro.pl/reflektor-szklo-bmw-e ... 40026.html

Na tych dwóch aukcjach klosze są w tańszej cenie niż w pierwszym linku, wyglądają w zasadzie identycznie. Posiadają też takie "oczko" u góry, które jest zawsze przy okazji kloszy do lamp soczewkowych. Ze sprzedającym wymieniłem dwa maile, w których napisał:

Cytuj:
homoloacje one mają jednak to sa typowe klosze pod zarówki h7, pod
ksenon nie wiem czy da sie je przerobic.

Cytuj:
nie mam pewnosci, mozna spróbowac , pan D2S + h7 a te są typowo pod h7 + h7
jak nie beda pasowac mozna odesłac.

Jako, że nie jestem specem w tych sprawach, te dwa cytaty nie do końca dają mi odpowiedź na moją wątpliwość, czy nadają się pod ksenon. Z tą homologacją w ogóle jest tak, że w czasach produkcji przedliftingowego E39 nie wybijano na kloszach homologacji DC (ksenon), bo chyba pojawiła się ona później, a klosze wydaje mi się mają identyczne oznaczenia. Różniły się wspomnianym już "oczkiem", które występuje przy soczewkach.

Bardzo liczę na Waszą pomoc i przy okazji proszę o jakieś uzasadnienia, gdyż dylemat mam spory i chciałbym już w końcu mieć z tym święty spokój. Drażni mnie to, więc muszę podjąć decyzję: albo w jedną, albo w drugą. Na chwilę obecną skłaniam się ku białym w proporcji 60-40 na ich korzyść. Jeszcze parę dni temu było 70-30 dla "pomarańczek" i pewnie jak jutro się obudzę to znowu się to wszystko odmieni. Niezdecydowany jestem strasznie, dlatego liczę na specjalistów! :)

Jeśli ktoś chciałby pomóc, może także zerknąć do mojej galerii, aby mieć pogląd samochodu. Link jest w podpisie.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Klosze przednich lamp
PostNapisane: 26 marca 2011, 22:29 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
W związku z brakiem zainteresowania tematem i brakiem odpowiedzi ze strony pozostałych użytkowników, można go zamknąć/usunąć/wysadzić w powietrze lub cokolwiek.

Od siebie dodam, że zdecydowałem się na następujące rozwiązanie: jeśli przednie klosze pozostaną w dobrym stanie i nie zajdą mgiełką, pozostanie całość na pomarańczach. Jeśli będzie inaczej, planuję zakup tylnych Hella z białym kierunkiem i sprawdzenie, jak wyglądają na samochodzie (o ile w kwestii przodu nie mam wątpliwości, że białe kierunki będą ok, o tyle na tyle nie wiem czy mi się to spodoba). Jak mi się spodobają to wtedy dokupię klosze na przód i boczne kierunki, a jeśli nie to białe hella pójdą na sprzedaż.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 28 marca 2011, 18:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Nikt nie odpowiada bo mało kto robił polerkę, sam robiłem polerkę i po tym zabiegu kładę na klosze wosk lub politurę w celu zabezpieczenia.

PostNapisane: 3 lipca 2012, 17:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Mam pytanie, gdzieś umknął mi temat, albo mi się tylko wydawało, że go kiedyś widziałem. Chciałem rozkleić klosz od przedniej lampy, gdyż widać w środku jak kurz się osadził i nie puszcza tyle światła co potrzeba. Czy ma ktoś sposób, aby zrobić to bez potrzeby niszczenia lampy?

PostNapisane: 3 lipca 2012, 18:55 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
próbuj rozgrzać klej, ale nie wiem czy to skuteczne przy lampach

PostNapisane: 3 lipca 2012, 21:41 
Zacna persona forum

Wyskubałem kawałek tego kleju i na próbę rozgrzewałem opalarką i nic się z nim nie działo :/. A przy kontakcie z lampą ta opalarka powodowała zmiękczanie plastiku na lampie

PostNapisane: 3 lipca 2012, 21:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 coupe 320Ci
Kod silnika: m54b22
Garaż: E46, SV650, DR600
Lampy motocyklowe rozkłada się poprzez wsadzenie do piekarnika :D 15min w 80-100 st. Jak chcemy złożyć znowu do piekarnika. Myślę że warto spróbować.

PostNapisane: 4 lipca 2012, 04:58 
Zacna persona forum

Trochę ryzykowne :P, tylko czy klosze motocyklowe są plastikowe czy szkło?

PostNapisane: 4 lipca 2012, 16:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 coupe 320Ci
Kod silnika: m54b22
Garaż: E46, SV650, DR600
I plastik i szkoło nie ma problemu. Jak ktoś się boi, to można wsadzić w zamknięty karton, zrobić mały otwór na suszarkę i grzać, ale około 5 min grzania:/

P.S. Jak uda Ci się wyskubać jeszcze kawałek kleju to go wsadź do piekarnika, ale jak opalarka nie działała to może być ciężko.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1