Tutaj był taki sam problem ->
viewtopic.php?f=5&t=10048Opisałem tam dosyć szczegółowo, jak sobie poradzić samodzielnie

Powodzenia.
Miałem kiedyś ten sam problem. Próbowałem podkleić bez zdejmowania podsufitki, ale nic z tego nie wyszło. Pomiędzy materiałem, a dyktą miałem coś, co kiedyś było pewnie pianką. Po latach stwardniało, kruszyło się, no i materiał zaczął puszczać. Wbrew pozorom operacja jest dosyć prosta i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności.
Ja to zrobiłem tak:
1) Kupiłem klej tapicerski w spreju i cienką gąbkę (2mm?).
2) Zdjąłem podsufitkę
3) Oddzieliłem materiał od dykty
4) Zeskrobałem/wykruszyłem szczotką starą piankę, która została na dykcie i na materiale
5) Oczyściłem wszystko dokładnie
6) Opryskałem dyktę i piankę klejem tapicerskim. Poczekałem chwilę aż klej delikatnie podeschnie i zrobi się lepki. Przykleiłem jedno do drugiego
7) Analogicznie przykleiłem materiał. Tutaj trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością kleju. Generalnie klej tapicerski nawet jak przesiąknie, nie powinien zostawić plamy, ale lepiej uważać. Ponadto należy przyklejać od jednego końca do drugiego, przymierzając wcześniej, czy materiał kładziemy równo względem dykty. Żeby w połowie się nie okazało, że przyklejamy pod skosem i zabraknie nam na którymś z rogów materiału
Jeżeli już się tak bawimy, to przy okazji można zmienić po prostu materiał np. na czarny