Jakie są prędkości maksymalne na poszczególnych biegach w e36 320i ??
Wczoraj wieczorem wrzucilem chip (zakupiony oczywiście u Reserveda)
i tu mała wstawka: nie każdy moduł DME jest taki sam - u mnie jest on zbudowany jakby z dwóch płyt i sporo się nagłowiłem zanim dostałem się miedzy nie do chipa - no ale się udało..
wybrałem się na jazde pródną (żeby "nauczyć" chipa, bo tak podobno trzeba - przeczytałem w jednym z postów), no ale wczoraj lało więc nie chciałem zbytnio szaleć no ale co nie znaczy że nie dałem po garach. Wrażenia: troszke wydawało mi się że auto się lepiej zbiera (no ale było ciemno - i tu nie wiem czy tylko ja ale naprawde mam wrażenie że moje auto jest bardziej mułowate w dzień niż w nocy

no ale te moje zapewne wyimaginowane spostrzeżenia pozostawmy bez komentarza). W każdym razie wczoraj troche pojeździłem, jako że było mokro to się troche kółka w miejscu pokręciły, troche zakrętów wziełem bokiem - ogólnie wydawało mi się że chip troche dał.
Przyznam się że chipa nie kupowałem z myślą o jakiś bajecznych osiągach ale zaskoczyło mnie bardzo to co napisał użytkownik szebart (posiadacz silnika 1.

: że jest miło zaskoczony i 100km/h osiąga na dwójce.
Ja zawsze miałem z tym problemy (tzn. dwójka w moim samochodzie była jakaś krótka) - no ale nigdy nie testowałem do końca. Drugim samochodem którym poruszam się najcześciej jest Citroen C5 2.0 - i choć w porównaniu z moją Betką jest naprawde dużo bardziej mułowaty to 100 na dwójce osiągnie.
W każdym razie dziś przyszedł dzień testów i... równiutkie 90km/h. Przyznam się że pierwszy raz tak żyłowałem samochód (choć akurat mam opinie że jeżdze szybko) - lubię dźwięk wysokich obrotów ale te 6500 (no moze 6600) czyli do odcinki które osiągnełem to już była katorga dla moich uszu - niczym zarzynany prosiak (serce mi się kraja jak słysze takie coś bo myślę że coś się może mojemu autu stać).
i tu moje pytanie: czy ten silnik już poprostu ma taką charakterystykę że tylko tyle jedzie na dwójce? i ile seryjnie wynosi ta prędkość - mniej niż 90km/h? bo tak się zastanawiam czy chip coś dał czy predkość pozostała bez zmian, lub być może ja mam coś uszkodzone..
aa i jeszcze: przy jakich obrotach jest seryjna odcinka ?? 6300??