koledzy na innym forum podchodziłem pod ten temat i dowiedziałem sie sporo rzeczy na ten temat i podzile sie teraz moją wiedzą a mianowicie :
założyć kompresor jest nie problem kupuje si używke z mercedesa tylko że to musi być przynajmniej eaton 62 bo on da rade dmuchnąć tyle co nam potrzeba zamontować są dwie opcje jedna to
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... p?t=538535
a druga to zamontować takiego kompresora w miejsce sprężarki klimatyzacji i wtedy zastosować intercoler
no i oczywiście elektryka trzeba to jakoś wystroić do kompresora wystarczy smt5 -6 i bedzie gicior
silnik m50b25 taki jak mój wiem że bedzie latać na 0,6 bara bez odprężania wtedy uzyskuje on moc ok 245hp (sprawdzone) niewiem jak to jest z silnikiem M52 bo on jest delikatniejszy na takie mody (blok aluminiowy) ale myśle że dał by rade
co do kosztó to jest różnie jeżeli większość roboty robić samemu to koszt niewielki a jeżeli oddać do firmy to sporo wyjdzie
ja liczyłem koszty jak bym sam to robił i wyszło mi kompresor ok 1500zł (oczywiście używka) intercoler jeszcze niewiem jaki ale ok 500 zł orurowanie kwasówka koszt ok 500zł do tego blow off jakieś 500zł pasek klinowy 100zł własnej roboty nie licze

no i strojenie i smt ok 1500zł taki to mniej więcej koszt wiadomo że coś jeszcze może wyniknąć w czasie pracy z tym też trzeba sie liczyć