BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330D 184 CHIP TUNING JAK I GDZIE?
PostNapisane: 28 marca 2008, 17:39 
Pierwsze kroki

WITAM jestem na forum nowy moze i dlatego ze od niedawna posiadam pierwsze w swojej karieze BMW:):):) jest to e46 330d 2000rok manul 184 koniki. W najblizszym czasie chciałbym podkręcic swoja maszyne do granic bezpiecznych możliwości jakie daje silnik...Czy jest ktoś na forum kto robił cos takiego w swojej maszynie z moim silnikiem?? Pozdrawiam i bardzo prosze o doradzenie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 17:45 
Częsty bywalec

Ja robilem w firmie MASTERS TUNING i goraco polecam :super: .Co do osiagow mam 228km i 509Nm.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 17:49 
Pierwsze kroki

witam mozesz cos wiecej napisac, gdzie ta firma...chyba Warszawka? wiem ze tez cos we Wrocławiu jest?? napisz cos konkretniej?? serie miałes 184 konie i jakie koszta?:)

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 17:50 
Pierwsze kroki

acha i jak do setki???sie kreci przy takich parametrach?

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 18:28 
Pierwsze kroki

jesli chodzi o diesla to na mineralnej w warszawie jest super gosc,b.dobrze robi diesle

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 330D+ M-Pak
Witam.
I ja sie zastanawiam nad podkreceniem mojej E46 330D.
Masz tu pare linków.

Link 1
Link 2
Link 3

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:23 
Częsty bywalec

Tak ja robiłem w warszawie.konkretnie na al.jerozolimskich jadac w strone pruszkowa.Nie wiem ile ma do setki bo to jest takie głupie gadanie.Robiac chipa zwieksza sie elastycznasc samochodu i kultura pracy przede wszystkim a nie osiagi 0-100.Ja jestem zadowolony z usług tej firmy i podobno diesle robi najlepiej w polsce.Słyszałem juz to od nie jednej osoby wiec cos musi w tym byc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 10:17 
Pierwsze kroki

co do v-techu i master sportu sa rozne opinie wiele slyszalem zlych,co do 2 linka to polecam chlopaki sa z audi a4 klubu,i znaja sie na zeczy,a na MINERALNEJ 26 polecam ROGALA chlopak super sie zna.polecam go bo wiekszosc audi a4 jezdzi do niego,i zadnych negatywow niema o nim.sorki ze tak pisze o a4 bo tez posiadam tak jak i bmw...

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 11:27 
Pierwsze kroki

Jest tez grupa nie wiem jak to nazwac MASTERS TUNING i są różne firmy wymienione np gegocars Poznan, JETTRONIC Wrocław...a co najepsze firmy te oferują w takzwanych "seugerowanych osiągach" po chipie rózne parametry...nie rozumiem...

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 12:36 
Pierwsze kroki

jedz do kogos kto zrobi ci program z glowa ze zmiana mapy w ECU i w gra nowy soft,zeby tylko ci programu za mocnego niezrobili bo szybko wysra sie sprzeglo i inne elementy

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 12:40 
Częsty bywalec

Z tego co wiem MASTERS TUNING ma swoje dwa lub trzy oddziały i nie wspólpracuje z innymi wiec nie rozumiem do czego zmierzasz.Kazda firma ma inny program ktory daje inne osiagi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 15:12 
Pierwsze kroki

czyli stanelismy w miejscu, kazda z firm oferuje wgranie nowego...pod dany samochod programu...skoro kolega ma 230 konikow i 500Nm to ja oczekuje bardzo podobnych osiągów, bo dlaczego mam mieć np 215 i 460Nm...tylko i wyłącznie o to mi chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 18:11 
Pierwsze kroki

a dlatego ze mozna wstawic te 230 i po miesiacu wyzylowac motor lub inne podzespoly,a te 215 jest w granicach rozsadku dla twojego silnika na seryjnych gratach.jak chcesz ciagnac wyzej np.nie samym chipsem zmieniasz koncowki wtryskow na wieksze,turbiny,1 centralny cooler itd.mozna sie bawic w nieskonczonosc.samym programem nozna podniesc moc ale w granicach rozsadku zeby inne zeczy sie szybko niesypnely..dobry chip tuner sprawdzi ci to zanim przystapi do pracy bo musi wiedziec na czym stoi i ile autko ma pociagnac,a zreszta pewnie zapyta sie ciebie czy chcesz ostry program i duzo niutkow(niezdrowo dla motoru)czy spokojny z mniejsza iloscia niutkow a dobry dla silnika i innych podzespolow.mysle ze ze zdrowego motoru ze 184ps mozna zrobic 215-220 ps na seryjnych gratach co by dla autka bylo bezpiecznie

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 20:05 
Pierwsze kroki

zgadzam sie z Tobą, ale w takim razie dlaczego tak renomowana firma jak Masters Tuning pozwoliła, a nawet zrobiła 230koników i 500Nm...Genralnie zgadzam sie z Tobą w ciągu max 3 tygodni ogarne temat i gdzies...sie zgłosze...i napisze jezeli jestescie zainteresowni jak poszło i czym aktualnie dysponuje...z czystej ciekawości jakiego wyniku można spodziewać sie przy takich parametrach od 0 do 100:) Marzy mi sie wynik poniżej 7 sekund.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 21:46 
Pierwsze kroki

niewiem jak bedzie od 0=100 to zalezy jaki program zrobia,program moze zalezec albo od ciebie o ile sie zapytaja albo od firmy,przewaznie wstawiaja podobne programy dlatego wiekszosc ma podobne osiagi.....niektore z firm niesprawdzaja w jakim stanie masz kondycje turbo itd.tylko robia program bo niechca marnowac czasu...robia to seryjnie
i to blad bo jezeli nieznasz parametrow podstawowych pracy i podzespolow silnika i reszty niejestes w stanie zrobic odpowiedniego programu

powiem ci z mojego doswiadczenia mam audi1.9TDi 110ps a z bmw rekinka starego(wiec tu o chipsie niema mowy)chips byl na MINERALNEJ pojech.tam 600km bo koles byl najbardziej polecany,schamowalismy auto i seria miala 113ps,ale byl problem z turbo zapieczone kierownice,i pojawiala sie dziura w pewnym zakresie odrotow i lapalo notfault,wsiedlismy do auta i pomasowal turbine prawa stopa a potem recznie zeby kierownice rozruszac,porobilismy logi i wedlug nich zrobil mapy nowe do ECU,WGRAL SOFT i wyszlo 138ps i 310nm,wiecej niechcialem na seryjnych gratach,sam sie mnie pytal czy robic mocny program(ale powiedzial tez ze silnik i sprzeglo wyzyluja sie szybko chyba ze bede robil nastep.mody czyli zmiana sprzegla ,turba na wieksze i FIMC WTRYSKi wieksze wtedy ten program da efekty)ja niechcialem,chcialem tylko bezpiecznego programu dla silnika bo autkiem jezdze codziennie i chcę zeby bylo bezpiecznie i w miare bezdymnie i wyszlo to co wyszlo i jestem zadowolony moze od 0-100 niema szalu,ale wyprzedzanie na 4,5 biegu niema porownania.....wykres mialem w miare plaski....jezdze juz z czipsem 30000 km i nic sie niedzieje,,a przyjechal kolo paskiem 131ps niby po progranie w v-techu na 178ps tylko niewiem ktorym miescie,na poprawki bo autko sie pierdol....i co sie okazalo ze ich hamownia przeklamywala o 15ps i mial tylko 163ps,rogal podciagnal to do 165ps i ogarnal dymienie tak zadowolonego kolesia jeszcze niewidzialem....wiec zanim wybiezesz firme poczytaj i zasiegnij opini o nich

Ostatnio edytowano 29 marca 2008, 23:11 przez krzysiek23, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
jedrzej84, a jaką masz skrzynię :?: automat czy manual :?: jeśli automat to ostrożnie z modyfikacjami

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:23 
Pierwsze kroki

autko musi byc ocenione pog względem kondycji przed modyfikacjami !!! sachamowane itp. Zastanowie sie co i jak na 100% wole zapłacic wiecej ale miec na 100% dobrze !!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:34 
Forumowicz

A co powiecie na ta oferte z allegro

Allegro 333452184

Wyglada mi to na w miare rozsadna oferte chociazby dlatego ze nie jest to tanie i wydaje mi sie (podkreslam wydaje) ze tyle mniej-wiecej powinien kosztowac chip tuning. Tak sie zastanawiam do mojej e46 320d zeby cos w granicach rozsadku podkrecic bez katowania silnika i patrzac na tabele przyrostow mocy nie bedzie to raczej zbyt duzo dla tego silnika. Co o tym sadzicie?

BMW 320d E46 136KM
Moc:
136KM - przed
164KM - po
Moment:
280Nm - przed
335Nm - po

PS. Sorry ze link przez interie ale jestem w pracy, a tu mi szwaby zablokowali takie perelki jak Ebay czy Allegro.

www.3er.pl - Forum serii 3 - Do³¹cz do nas

[you] zobacz moje dziewczynki
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:40 
Pierwsze kroki

Witam! Ja mam, miałem 184 km i podkręciłem swoje autko w Diagtronic . W efekcie jest 236km i 536Nm. Ogólnie autko fajnie lata, tylko trzeba uważać na sprzęgło, bo ostro dostaje w kość. :super: Najpierw jednak warto zapoznać się z faktycznym stanem auta, żeby później nie było kłopotów.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 22:50 
Pierwsze kroki

A wracajac do tematu zwiększania mocy, czy ktoś próbawał iść dalej? chodzi mi o modyfikacje intercoolera?? Jestem ciekawy czy cos daje?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1