BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Felgi sedan [ na orginalnym zawieszeniu ]
PostNapisane: 19 lipca 2008, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25
Witam, mam pytanko odnosnie felg z tematu. Chodzi mi o 17' caloweBBS pinnifarina z ET40.
O te felgi pytam

Czy do 'klasycznego' sedana beda pasowac i czy nie beda ocierac? [ szczegolnie jak bede jechal z rodzinka i bedzie troszeczke obciazony ] Bo dalej jezdze na klasycznych 15 z oponami 185/65. Potrzebne beda dystanse?

Moglby ktos pokazac mi jak wygladaja 17 na E36 z takim ET? Najlepiej od tylu i z boku bo nie mam pojecia

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 2 sierpnia 2008, 22:53 przez BlackEvo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2008, 18:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
felgi beda sie idealnie chować w nadkola, nic nie bedzie obcierać. miałem u siebie 17/8,5 ET35 + dystanse 2 cm i dopiero wtedy felgi były na równo z nadkolami. Te tutaj felgi są idealnie dopasowane do e36. Im miejsze et tym felga bardziej wystaje. Co do samego wzoru to jakoś nie powala. Zwykłe mało rzucające sie w oczy felgi. nawet optycznie nie wyglądaja na 17'. Za te pieniądze napewno znalazł byś coś ciekawszego.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2008, 19:20 
Forumowicz

dzieki za szybka reakcje kolego. Moze i wygladem nie powalaja ale stan techniczny tych felg wg mnie jest bardzo dobry. Ciezko cos znalesc zwlaszcza z oponami nadajacymi sie do jazdy ( chcialbym ten sezon jeszcze poganiac ), zwlaszcza do takiej ceny. Moze moglibyscie cos polecic i pomoc. Kwota to max 1800 z przesylka.

Bardzo podobaja mi sie takie wzory jak te z M-Pakiet'u

LINK

jak i cos a'la MAM W1

Moze ktos ma bez zadnych wiekszych zadrapan i ladnie zabane? ;> :hyhy:

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2008, 22:03 
Zacna persona forum

takie tez beda pasować i o wiele lepiej wygladaja od poprzednich.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lipca 2008, 22:08 
Zacna persona forum

przeba tez pamietac o datowniku opony, opona uzywana która ma wiecej niż 5-6 lat traci swoje właściwości i nie ważne ile ma bierznika, poprostu jest juz oponą starą.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 09:15 
Forumowicz

Nie no oczywiscie ze tak.... Ale jak wspomnialem, gdybym zakupil je teraz to jeszcze do konca sezonu chcialbym na nich 'polatac' bo na nastepny i tak czeka mnie wymiana z obecnych na ktorych jezdze.

Zastanawiam sie czy te od M-Pakietu nie beda czasami za szerokie. Nie modyfikuje samochodu pod jazde agresywna i nie wkladam sportowego zawieszenia. Gdzies wczesniej czytalem opinie uzytkownikow forum i wypowiadali sie na jakich oponkach [ szerokosc ] najlepiej sie jezdzi ale nie moge juz tego tematu znalesc :/

Jednym slowem, mam zamiar troszeczke upiekszyc samochod ale nie inwestujac w kola majatku, bo mam rownierz inne wydatki.

Biore tez inna opcje pod uwage, zeby w tym roku zakupic same felgi [ moze i nawet nowe ] a za rok oponki tylko ze na necie ogladac to jedno a felga zalozona opona i osadzona na samochodzie to drugie.

Generalnie moze nie dokladnie ten model felg [ bo troche kosztuja ] ale do podobnego wygladu chcialbym autko utozsamic ;)
FOTKA

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 12:57 
Zacna persona forum

co do jazdy to ogólnie na 17 sie kiepsko jeździ oraz gdy opony z przodu mają szerokość powyżej 215.
Co do felg to samochod dobrze się prowadzi na oryginalnych felgach dedykowanych do bmw, jeśli felgi są przerabiane albo jakieś niefirmowe właściwości jezdne strasznie spadają.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 13:29 
Forumowicz

A cos takiego na sedana 'wsadze' bez jakis przerobek? Sa to orginaly ale wiekszosc tych felg widze w Coupe'jkach [ szersze nadkola? ]
LINK
Hmm... dales mi do myslenia... Czyli moze jakies ladne 16'?
Np:
LINK

Tak jak wspomnialem... autko nie jest do wyscigow a normalnej eksploatacji i zalezy tez na wygodzie podruzowania. Pytam tak szczegolowo bo nigdy nie jezdzilem samochodem z felgami 17 i oponami szerszymi niz >185

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 14:50 
Zacna persona forum

te pierwsze są ładne, z tego co widzie to nic właściciel o nich przydatnego nie napisał, nie ma ani szerokości felg (wydaj mi się że maja z 9' szerokości), a z tego co pamietam to felgi są z 5 czyli et w granicach 20-22. Takie jak u mnie. przód z et20 przy 8 calach szerokości bedzie ok przy oponach 205/45 przy szerszych beda wystawać co do tyłu to et22 i felga szerokości 9 cali to trzeba zabinać rant nadkoli i wtedy na oponach 215-225/40 jest dobrze jeśli samochód nie jest za niski.
Felgi 16 zreszta jak i 17 strasznie chowają się w nadkolach i giną w e36, najodpowiedniejszą felga do e36 była by 18. Taki mam zamiar że za jakiś czas zmienie swoje 17 na 18.
Co do opon to im szersza opona tym wiekszą powierzchnią łapie asfalt wiec i jego nierówności, a patrząc na koleiny polskich dróg nietrudno sie domyśleć jak sie jeździ. Obecnie mam na przodzie 205 i jest ok wczesniej miałem 215 i 225 im szersza tym gorzej, tylnia opona nie ma mniej wiecej takiego znaczenia jeździłem na 215;225;255 wiekszej różnicy nie zauważyłem.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 15:22 
Forumowicz

No czyli wniosek jeden: ze najwygodniej byloby kupic niezaszerokie felgi z oponami 205. Jezdze na 185 i mysle ze wielkiej roznicy bym nie odczul [ na przodzie ]. Co do chowania sie felg w blotnik... to nie potrzebuje szerszych, poniewaz nie mam samochodu obnizone ani chocby zderzakow z M-pakietu.

Ten sedan[ E36] u Ciebie w podpisie to twoj? Skoro sa na nim 17 [ a wygladaja na wieksze ] to ladnie wypelniaja blotniki. Po za tym... tej opony od krawedzi felgi za wiele nie ma [ niskoprofilowka widze ] wiec musisz sie niezle napocic na naszych drogach i wszsystko odczuwasz ;>

Wracajac do 17-ek to cholernie podobaja mi sie takie orginalne:

LINK

Tylko ze tutaj w zasadzie tez bez jakiegokolwiek info o ET ale patrzac na 'odejscie' gwiazdy od srodka felgi na zewnetrzna strone mysle ze konieczne bylyby dystanse bo by obcieraly od wewnatrz. A czy wlasnie do takiej felgi na przod moznaby zalozyc opone 205/xx/17?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 15:29 
Zacna persona forum

oba samochody w podpisie są moje, felgi na e36 były założone tylko do zdjęć i później poszły na sprzedaż i były to 19 a opony na profilu 25 jak dobrze pamietam.
Jeśli chcesz jakieś 17 żeby ładnie wyglądało to najlepiej wziąć jakieś szprychowe wtedy optycznie wydają się większe, masywne felgi wydają sie mniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 15:35 
Zacna persona forum

nie koniecznie, felgi mogą być tak zbudowane że mają głębsze otwory na śruby i z drugiej strony mają grubszą powierzchnie co likwiduje potrzebe użycia dystansów, dlatego et jest tak ważne przy doborze felg.
ja na 8'' cali felge mam założoną opone 205/50 miały byc na 45 ale akurat miałem takie to założyłem. i elegancko pasuje na felge chroni rant i wogole się nie zdeformowała. Jedyna wada że przy maksymalnym skręcie lekko obciera o plastikowe nadkole. Na 17 fege na przód opony 205/45 są optymalnym rozmiarem.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 15:42 
Forumowicz

No tak, kwestia budowy felgi ale wg mnie ww felgi wcale zle nie wygladaja w sedanie:
FOTKA

Szprychowki... jesli juz, mysle ze warto by bylo zainwestowac w BBS ale 17 z tej firmy sa w cenie.
Nie myslalem ze tak trudno bedzie z wyborem :D Inna sprawa, zebym znal kogos kto jakies z ww posiada to moglbym w rzeczywistosci wszystko poogladac.

Co do jednego to jestem pewien. Bede szukal takich, na ktore zmieszcze 205/45 - dzieki wielkie
Ale co do samych felg... to czuje ze tak szybko sie nie zdecyduje bo zawsze cos ;>

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2008, 23:00 
Forumowicz

Witam, w dalszym ciagu nie znalazlem felg [ cholernie trudno ]. Mam pytanie odnosnie tego co to sa za felgi:
FOTO

Uzytkownik tej bmw [ z niemiec ] podaje: 8J R.O.D Felgen auf 225er Reifen (45 R17)

Problem w tym, ze za zadna cholere nie moge nic znalesc o tych felgach i jesli ktos ma/mial takie to czy to sa orginalne BMW czy jakies 'no name' tylko ze z dekielkiem od BMW.
LINK do calego opisu:

P.S.

Cholernie mi sie podobaja, jesli ktos chcialby "oddac" w dobre rece to jestem chetny :hyhy: :]

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2008, 23:36 
BlackEvo napisał(a):
Problem w tym, ze za zadna cholere nie moge nic znalesc o tych felgach i jesli ktos ma/mial takie to czy to sa orginalne BMW czy jakies 'no name' tylko ze z dekielkiem od BMW.

oryginalne takie były, tzn. podobny wzór i się nazywał styling 42. do tego, bbs robiło też z wiekszym rantem, ale wydaje mi się, że akurat te, to nie koniecznie muszą być ori

czesiio napisał(a):
co do jazdy to ogólnie na 17 sie kiepsko jeździ oraz gdy opony z przodu mają szerokość powyżej 215.

ja się z tym kategorycznie nie zgodzę. kiepsko ze względu na zużycie paliwa, które wzrasta, osiągi spadają nieco, oraz w koleinach, krzywych polskich drogach owszem, czuć, że jest nie fajnie....

ale to, jak przy "normalnej" drodze trzyma się auto w zakrętach, nawet na seryjnym zawieszeniu w e36.............. poezja. każdy zakręt pokonuje ze znacznie większymi prędkościami i nie buja tak, auto pewnie, przewidywalnie i stabilnie trzyma się drogi, dając duuużo frajdy z jazdy po łukach, patelniach i ostrych wynoszących zakrętach.

ps. jeżdżę na 225 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2008, 01:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
Nie są to te felgi co Zuber ma? Rondell 58? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2008, 09:21 
Forumowicz

No za szerokich opon wlasnie nie chce. Szukam felg, na ktorych MAX 225 wsadze ale chcialbym wlasnie jezdzic na 215.

..::CZARNY::.. : Tak z ciekawosci... to zajrzalem na Twoja bunie, bo kiedys ja widzialem ale nie po tych modyfikacjach. I.... zamurowalo mnie odnosnie tego, jak moze sie duzo zmienic w wygladzie gdy sie pomaluje szare zderzaki i progi na czarno. Moja wyglada dokladnie tak jak Twoja przed modyfikacjami. Orginalny sedanik ale... juz z wymienionymi kierunkami na dymione i z tylnymi lampami z M-Pakietu. [ bialy kierunek ] . Generalnie mam podobny dylemat na dzien dzisiejszy jaki miales Ty, bo z jednej strony chcialbym miec cos mocniejszego i w zasadzie za rok/poltora gdybym sprzedal swoja moglbym kupic cos mocniejszego. Z drugiej jednak strony... mam samochod w takim stanie technicznym jak i wizualnym.... ze w ASO na wymianie oleju ostatnio zlecialo sie 4 mechanikow bo nie wierzyli ze autko ma 13 lat i tak zdrowo wyglada od kazdej strony. Na podnosniku zajrzeli pod spod i... sie pytali czy ja mylem silnik, skrzynie biegow i cale podwozie :D .

Dlatego dylemat to dylemat.... To moje pierwsze WLASNE autko, jak na nia patrze to mnie w sercu sciska na mysl, ze mialbym ja sprzedac wiec... sytuacja podobna do Twojej. Ojciec mowi zeby w nia nie wkladac, dolozyc, sprzedac i kupic np. e46 a ja sie az slinie jak patrze ile daja czarne zderzaki i piekne aluski....

Cholera.... chyba dostane kota :mur:

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2008, 11:21 
tomash napisał(a):
Nie są to te felgi co Zuber ma? Rondell 58? :niepewny:

możliwe, ale na pewno więcej firm robi takie :)

BlackEvo, tak to dokładnie jest :]

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, 11:35 
Forumowicz

Czesc, ww przezemnie felgi [ te Rondell 58 ] Rozmiar 8,5x17" ET35 z oponami 225x45x17 nie beda szorowac? Tzn. z piecioma osobami. Bo mam mozliwosc zakupu samych felg a dopiero pozniej zakupie oponki.

CZARNY: mozesz podac jakie masz ringi? Ja mam lampy z zarowkami - nie soczewki . Kupiles na allegro czy jakis sklep? mozesz zapodac link?
Aha... i jeszcze jedno... Ile kosztowalo Cie "prysniecie" zderzakow i progow w kolor nadwozia? I jaka farba to zrobiles; dobrales komputerowo do swojego lakieru czy po prostu czarny?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 9 sierpnia 2008, 18:35 przez BlackEvo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, 20:43 
BlackEvo, zanim mi zaczniesz truć o ringach... spójrz do mojej galerii :oczami:

;)

a koła nie powinny obcierać, ja mam 225 na profilu 45 i jest ślicznie. tyle, że na 7 calach, ale nie powinno być problemu z 8.5 też. :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1