dzapan napisał(a):
Czytalem na temat kompresorow w bmw troche nie jest to glupie rozwiazanie ale jest troche rzezbienia. Ciekaw jestem jakie byłyby przyrosty po zrobieniu kompletnego wydechu + kolektory + dolot powietrza + program. Kompresor z drugiej strony da wieksze efekty ale gdzie to zrobie ? I najwazniejsze za jaka kase ?
Też się zastanawiam co moge zrobić ze swoją 330, jest problem byłem w VTG ........i jeżeli chodzi o turbo to kasowo ok 30tk aby było dobrze i Beatka jeździła, VTG stało się modne i ceny walą wysokie ale mają doświadczenie, biorąc pod uwagę taką kase to wolę zrobić swap silnika na M taniej i dużo prościej a do tego masz pewność, że fura będzie śmigać bez problemów, jeżeli chodzi o kompresor to wbrew pozorom jest prościej i taniej, największy problem z miejscem pod maską, założenie kompresora to koszt ok 10tk, oczywiście nie da takiego przyrostu mocy jak turbo ale też wystarczy, ja mam napęd 4x4 więc u mnie nie ma problemów z trakcją i przyczepnością. Najtaniej wychodzą w zasadzie dwa rozwiązania - kompletny układ wydechowy włącznie z Baranem (ale trzeba pamiętać że trzeba by wtedy przestroić trochę kompa w sam. aby maksymalnie wykorzystać nowy wydech) i drugie, którego kiedyś byłem przeciwnikiem a teraz sam się trochę zastanawiam to NX (najtańsze rozwiązanie i przy strzale 60-70 silnik nawet tego nie odczuje.
Teraz w zasazdzie najważniejsze, przed zmianą czegokolwiek jedz na hamownie i sprawdz czy czasem gdzieś ci nie ubyło kucy, wierz mi może się okazać że masz 20-30 kucy mniej. Ja po zhamowaniu uzyskałem 14 kucy mniej, wymieniłem świece przewody, wyczyściłem dolot i wylot, wymieniłem wkład na spotowy, nowy f. paliwa i......uzyskałem +2 ponad standard ale same świece+ nowe przewody to wydatek 700zł, sporowa wkładka KN ponad 200, filtr paliwa 150, czyszczenie kolektorów 300 zł,