BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Sportowe wałki
PostNapisane: 20 listopada 2008, 19:47 
Forumowicz

Witam!! Czy jest na forum ktoś kto już zamontował sportowe wałki (np. firmy Świątek) do 2,5 Vanos rok 1993 czyli M50B25?? jaki efekt takiej modyfikacji da sie jezdzic po miescie czy z dołu wogole nieciagnie??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 19:59 
Witam.

Sam też się interesowałem tym tematem, wykresy "szybkich wałków" wprawdzie mają więcej PS, ale przy wyższych obrotach. Na ostatnim biegu auto raczej będzie na 100% wolniejsze, trochę szybsze na niższych biegach, ale do końca trzeba cisnąć i do jazdy po mieście, taka charakterystyka nie jest odpowiednia. Warto też przy tym szlifować kanały dolotowe/wylotowe, splanować głowicę dla wyższego stopnia sprężania, najlepiej jeszcze z dolotem/wylotem zrobić i przeprogramować ECU, wtedy można faktycznie wykorzystać potencjał sportowego wałka rozrządu.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 20:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Dakic najlepiej przedzwon do swiatka i zapytaj czy ma walek do m50 na ulice, on na ogol ma rozne typy do wielu silnikow. Z wyczynowym walkiem mozesz nie ujechac na ulicy bo auto ciagnie dopiero powyzej 3000, gdzie mowa jest o jakimkolwiek ciagu :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 20:12 
Chyba ma, bo mają kilka typów wałków, do M50 raczej na pewno będzie :)

A jak nie, pozostaje Schrick, albo Kent :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 20:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
ja mam sportowy(na ulice) świątka do m40 i jezdzi sie normalnie,dostałem na niego 12 miesiecy gwarancji na wyczynowy nie dostaniesz w ogóle:).na samym wałku jest przyrost około 9%,z dobrym programem mozna nawet 20%.a ze sportowym kolektorem(baranem),dobrym dolotem i programem nawet 35%.ja zbieram teraz na indywidualny program w v-tech'u, aktualnie mam kolektor z kwasówki i wydech dedykowany schnitzera oraz airbox simoty.i tak jak mówi Czarny obróbka głowicy,ja przy swojej spedziłem kilkanascie nocy(rozwiercanie kanałow,potem polerka) i splanowałem o 0.9mm

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 23:43 
Forumowicz

A co ze sprezynami zaworow?? do jakich obrotow dadza rade zeby zawory nieuderzaly o tloki przy tym sportowym wa;lku w tej chwili na seryjnym krece 7800 rpm i nic sie niedzieje... i gdzie najlepiej zamowic twardsze sprezyny i mocniejsze zawory??

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 13:14 
Częsty bywalec

do m40 przy sportowym wałku nie trzeba twardszych sprezyn,musiałem tylko zamontowac nowe dzwignie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 15:45 
przy wałku "ulicznym" nie, ale wyczynowym na pewno ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 17:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Hmmm jak kręcisz do 7800RPM to zraz się coś stanie silnik umrze M40 nie ma zbyt dobrego smarowania na wysokich obrotach ale twój wybór

Moim zdaniem sportowy wałek to dobry pomysł ale tak jak pisze Czarny najl;epeij razem z dolotem wydechem i chiptunigniem a to już niezłe koszty ale pewnie ze 220KM by wyszło

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 18:13 
Forumowicz

Nie mam M40!! mam M50 co wielokrotnie juz pisalem chocby w tym temacie to napisalem...

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 18:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Upsss sorki :)

Ale nawet M50 nie przetrwa jeżdżenia do prawie 8000RPM to nie pierdziawka hondy 1,6

Radziłbym Ci nie przekraczać 7000RPM a najlepiej fabrycznych 6500RPM zreztą powyżej tych obortów moc leci na łeb na szyje w dół tracisz przyspieszenie

Swoja dorga masz chipa który zdjął odcinkę czy LPG ??

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 21:54 
Forumowicz

Mam chipa +30 KM +35Nm i odcinka przesunieta na 8tys rpm... Moc niespada na łeb na szyje po 6500 tylko w moim wypadku po okolo 7400 ale prawie do 8000 ma przyzwoity ciag
ten chip pomija odczyty z lambdy... a odnosnie trwałosci silnika to mysle jednak nad twardymi sprezynami zaworow pompa oleju z S50B32 i pokryciem panewek ceramiką z oferty firmy hipeco...

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 21:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Dakic napisał(a):
Mam chipa +30 KM +35Nm

w wolnossącej benzynie :zdziwko: jeśli masz na to wykres z hamowni przed i po to gratuluję :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 listopada 2008, 22:37 
Częsty bywalec

z tego co mi mówili to do średnio wyczynowego do m40 tez by nie trzeba było ruszac sprezyn zaworowych,sa dosc mocne (podwójne).tylko na takim wałku byłby problem z poruszaniem sie w normalnym ruchu ulicznym.w 325i tez są podwójne sprezyny.Moze Dakic ma jeszcze jakies modyfikacje które z chipem daja taki przyrost?bo 30KM i 35Nm samym chip'em jest mało realne ale nie niemożliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 01:17 
Cytuj:
Nie mam M40!! mam M50 co wielokrotnie juz pisalem chocby w tym temacie to napisalem...

No i? Się nie obrażaj, user Ci mówi na swoim przykładzie jak zrobił w M40, ale Ty widzisz wolisz teorię o M50... :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:10 
Forumowicz

Witam! niepotrzebnie dalem wykrzykniki poprostu niewyobrazam sobie zycia bez szesciu garow... owszem jest pare modow... kompletny wydech robiony w MG-Motorsport w siemianowicach, sportowa wkladka K&N...

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 22:13 
Dakic napisał(a):
sportowa wkladka K&N...

no to gruuuube mody :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:15 
Forumowicz

nie sama wkladka ale rowniez kompletyny wydech od batranow po tlumik koncowy... pozatym nietwierdze ze mam 30KM wiecej i 35Nm tylko ze zamontowalem chipa ktory teoretycznie ma o tyle moc podnosic CZYTAJ UWAZNIE... samochodu niechamowalem a jedynie mierzylem czasy elastycznoasci na roznych przedzialach obrotow silnika - jest jakies 10% lepiej w gornym zakresie dol gorzej i to by bylo tyle

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:25 
Dakic napisał(a):
CZYTAJ UWAZNIE..

doczytałem.

mimo wszystko nie wymieniłbym wkładki k&n (którą też mam) jako "mod"

Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 19:43 
Forumowicz

Aktualizacja odnosnie sprezyn w M50B25 Vanos... - NIE SA PODWOJNE - wyciagalem dzis glowice rozebralem i moge powiedziec tylko tyle - beda twarde sprezyny........ pytanie tylko o ile twardsze?? 10%? 20%? 30%?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1