BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 316i na 328i: zaczepy i skrzynia pasują?
PostNapisane: 26 lipca 2009, 22:14 
Poszukaj zanim zapytasz

witam! przymierzam się do swapu silnika 1,6 z e36 na silnik 2,8 ale mam wątpliwość czy nie będzie trzeba przerabiać zaczepów silnika do karoserii (czy oba silniki od tak sobie można przełożyć) oraz czy skrzynia biegów jest taka sama dla każdego z silników? proszę o odp

Ostatnio edytowano 27 lipca 2009, 07:37 przez turkey_kebab, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2009, 22:20 
Forumowicz

Moje BMW: 316i E36
Kod silnika: M43
Skrzynia biegów i wał z tego co wiem do wymiany, do tego jeszcze układ hamulcowy... w 1,6 masz z tyłu bębny a w 2,8 tarcze. Ogólnie kupa roboty. Ale jeżeli masz czas i fundusz to jak najbardziej :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 12:07 
Pierwsze kroki

Skrzynia biegów z tego co słyszałem od człowieka który się na tym dobrze zna i zajmuje na co dzień pasuje, ale jest z nią trochę zabawy.. nie wiem dokładnie o co chodzi ale można wsadzić.. a co do zaczepów silnika to będziesz potrzebował łapy silnika.. pasują chyba wszystkie od r6 e36

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 12:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
mi wydaje się ze to już inne przełożenie ale nie jestem pewien

Bo najważniejsza jest Pasja

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2009, 13:08 
Forumowicz

Inne hamulce z przodu jak i z tyłu. Zawieszenie nie wadomo czy nie do wymiany, dyfer na pewno musisz wymienic, wal ze skrzynią nie eksperymentowałem ale ja bym zlaozyl od silnika 2.8 bo moze coś "zgrzytnąć" :hyhy: Zobacz z ktorego roku jest silnik z ktorego pochodzi jesli miał EWS, a nie masz go to masz juz mały wydatek, chlodnica do wymiany itp itd, duuuuzzzooo pracy ale da sie zrobić :) P.S ja u siebie wymieniałem silnik z m43 na m44 1.9 is caly kompletny kosztował mnie 3300 z małymi przerobkami. Dolicz do tego nieprzewidziane koszty. Mówie o samym silniku a gdzie tu wał, skrzynia, hamulce itp itd. Tak naprawde zostanie sama buda :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 06:42 
Pierwsze kroki

najlepiej kupić cały kompletny zestaw na swap.. silnik z całym osprzętem, z kompletnym ews'em, ze skrzynia, sprzęgłem, mostem, wałem, wydechem. Koszt gratów około 4,5tys można oczywiście kupić taniej... ostatnio widziałem komplet za 3,5tys także warto szukać ;) hamulce wystarczy wsadzić o jakiegoś R6 e36, chyba wszystkie miału tarcze z tyłu i wentylowany przód

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 10:48 
Kumpel miał 1.8 M40 kupił anglika 2.8 i wszystko przełożył raczej wszystko trzeba przełożyć żeby to jakos współ gralo ja też myślałem ale jak zobaczyłem ile roboty to zbastowałem wolał bym sprzedać dołożyć i kupić orginał 2.8 no ale to tylko moje zdanie :D zabawy w cholere masz to jak w banku :zawstydzony:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 14:17 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
turkey_kebab pytał tylko o układ napędowy, a nie o hamulce itp... więc odpowiadajcie na pytania koledzy!

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 15:07 
Forumowicz

BeeRTe,
Cytuj:
pytał tylko o układ napędowy, a nie o hamulce itp... więc odpowiadajcie na pytania koledzy!
Ten temat odnosi sie do wszystkich tych modyfikacji które należy zrobic. Odpowiadamy na kolegi pytania jak zrobic to poprawnie bo w koncu tez chodzi tu o bezpieczenstwo. :cisza:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2009, 16:36 
Forumowicz

Moje BMW: 2xCoupe: E30&E36
Kod silnika: M40 & M42
Garaż: www.klubbmwirlandia.czo.pl
Proszę Cię Bambu!!! :mad:
Temat brzmi "316i na 328i: zaczepy i skrzynia pasują?" - gdzie według Ciebie jest tu pytanie o wszystkie modyfikacje przy swapie????????? :cenzura:
To już chyba setny temat gdzie ktoś zadaje pytanie dotyczące swapu bo ma konkretny problem, a "fachowcy" wyskakują na dzień dobry --> zmień sobie cały układ hamulcowy, albo nie! sprzedaj ten, dołóż i kup w oryginale 328 :mur: bo nie ma sensu...

p.s. wiem, że bezpieczeństwo jest bardzo ważne, ale moja prośba to by odpowiadać konkretnie na konkretnie zadane pytania - a nie zaśmiecać temat tak ja i Ty teraz...

Peace!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1