BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] tuning silnika M30b35
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 11:31 
Forumowicz

hej
wiem ze tutaj takie tematy nie sa za bardzo akceptowane lecz bardziej krytykowane,
wiem ze najlepiej jest pisac o rozmiarze felg lub zawieszeniu gdzie na forum bylo to juz setki razy...ale do rzeczy. Kilka osob zadawalo takie pytanie jak stuningowac silnik m30b35 i kazdy pisal chip wydech barany a ze reszta jest strasznie droga zabawa..wiec troche poszukalem pozbieralem informacji i dziele sie nimi:

informacje z mojej strony to:
zmiana walka rozrzadu na ostrzejszy czyli z 264 na 272(moze byc i catcams299 ale po co??) np od m30b28 lub m30b30 ale ten sprzed 86 roku produkcji moze byc bodajze nawet od silnikow b32 b33 jezeli ktos wie lepiej niech poprawi
do tego zmiana przepustnicy z prawej strony na lewa duzych kosztow to nie pochlania a silnik odrazu lepiej reaguje bo nie dostaje cieplego powietrza, przytym wyrownanie i wypolerowanie kanalow dolotowych w ssacym. Kolektor wydechowy, nie musza byc jakies finezyjne barany ale mozna samemu uspawac kolektor z nierdzewki lub rdzewki jak kto woli pod wzor oryginalnego tylko bardziej wygladzonego i dluzszego do tego przelotowy wydech (ja mam tyl supersprinta dedykowany) bez katalizatorow!! Mozna takze podniesc stopien sprezania planowanie glowicy??lub dla bardziej zaawansowanych wymiana tlokow na te od wersji bez kata(sprzed 86r) one tez podnosza stopien sprezania. wisienka na torcie bedzie mocniejsza pompa paliwa no i moga byc wydajniejsze wtryski ale te ktore sa tez sobie poradza!! wszystko to trzeba jeszcze poukladac jakims chipem lub kupic cos z rodzaju ecu master(jezeli cos zle niech ktos poprawi) ale nie kazdy umie podpiac i wysterowac.
przy takim steupie i wystrojeniu moc ok 240-250 KM a w niektorych przypadkach 260 :br:
wszystko mozna znalezc na e30.de w zakladce motoren, m30
Ps. ja swoja przerobke planuje rozpoczac w listopadzie gdzie nie bedzie mi potrzebna tak bardzo bmka :) sugestie i dodatkowe pomysly mile widziane

maly przyklad ze silniki w n/a m30 maja duza moc
http://www.youtube.com/watch?v=_toLhM8JyT8

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: tuning silnika M30b35
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 14:08 
Przyjaciel forum

m3bawaria napisał(a):
maly przyklad ze silniki w n/a m30 maja duza moc
http://www.youtube.com/watch?v=_toLhM8JyT8

Z kazdego silnika N/A da rade zrobic konkretna moc, problem tylko, ze to kosztuje. Z tego co widze na filmie Miller nie sklada swojego silnika z tego co znajdzie na szrocie, lecz montuja przemyslane nowe specjalnie zaprojektowane badz zmodyfikowane czesci ;) Przyklad to chocby kolektor wydechowy, ktore jest na filmie - Ty chcesz robic jak wyjdzie, u nich widze, ze dlugosc kolektora i jego ksztalt jest policzony pod maksymalna moc na wysokich obrotach.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 21:44 
Forumowicz

jest policzony. w eltecu taki kolektor kosztuje od 3000zl w gore :) te czesci o ktorych napisalem nie trzeba szukac na szrotach w intercarsie maja je jeszcze w katalogu dostepnych czesci
taki walek 272 kosztuje ok 800 zl
nawet skladajac silnik na czesciach z innych modeli mozna uzyskac moc ok wlasnie 240 km
i nie beda to duze koszta tylko trzeba chciec i wlozyc w to troche pracy a nie isc na gotowe :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 22:38 
Przyjaciel forum

m3bawaria napisał(a):
jest policzony. w eltecu taki kolektor kosztuje od 3000zl w gore :) te czesci o ktorych napisalem nie trzeba szukac na szrotach w intercarsie maja je jeszcze w katalogu dostepnych czesci
taki walek 272 kosztuje ok 800 zl
nawet skladajac silnik na czesciach z innych modeli mozna uzyskac moc ok wlasnie 240 km
i nie beda to duze koszta tylko trzeba chciec i wlozyc w to troche pracy a nie isc na gotowe :)

Nie mowie, ze masz isc na gotowe, bo co - zamowisz silnik od Millera?

Czekam w takim razie z niecierpliwoscia na dalsze informacje o tym projekcie :]

Swoja droga walek 272 nic mi nie mowi, bo to tylko jeden z wielu parametrow - nie majac planu na to jaka ma byc docelowa charakterystyka silnika moim zdaniem nie ma sensu czegos takiego kupowac. Inna sprawa, ze zeby silnik krecil sie tak jak na filmie, to trzeba wzmocnic caly rozrzad.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1