BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Co lepsze: E36 do driftu czy E30 oraz jakis silnik por
PostNapisane: 1 września 2009, 22:04 
Pierwsze kroki

Witam mam takie pytanie co lepsze do driftu E36 czy E30 ? mam zamiar przez zime zbudowac cos do poslizgania sie a ze tor mam 5km od domu to grzechem by bylo tego nie zrobic :) dla zainteresowanych zamieszczeam stronke toru http://www.rudskogen.no/asp/sider.asp?m ... 3&sideID=0 probowalem kombinowac cos z nissanem 200sx 1,8 turbo ale daje sobie spokoj chce do tego bmw :) a wiec tak auto ma byc tylko i wylacznie na tor!!! nie jestam jakims tam pro wiec myslalem zakupic E36 (moge miec bardzo tanio) albo E30(o ten model troszke trudniej u nas ) :) osobiscie wolalbym E30 no ale moze E36 jest lepszym rozwiazaniem ?? myslalem kupic jakiegos anglika lub niemca stara piatke 3,5 219km o ile sie nie myle i wrzucic wszystko do E36 albo do E30 co o tym myslicie odrazu pisze ze nie chce wywalic nie wiadomo jakiej sumy na to tak myslalem ze chce w to zainwestowac okolo 10000zl ale chetnie bym sie zamkna w 5000 :) tak wiec co o tym wszystkim myslicie ciezko bedzie wsadzic ten silnik do E 36 moze polecicie jakis inny?duzo trzeba bedzie przerabiac zeby to wszystko wsadzic ??

Ostatnio edytowano 2 września 2009, 06:37 przez mamarco, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
10000 zł w tym kupno samochodu ? To będzie na styk... Kupuj E30 i wkładaj M30B35 to najtańsza i zarazem najmocniejsza opcja.

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:09 
Pierwsze kroki

Bobby_Valentino napisał(a):
10000 zł w tym kupno samochodu ? To będzie na styk... Kupuj E30 i wkładaj M30B35 to najtańsza i zarazem najmocniejsza opcja.
10000 bez auta sam silnik itp

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:11 

Kup jakies E36 328,wywal wszystko ze srodka,zaloz gwint,wspawaj klatke i na poczatek cos masz.Jesli masz ograniczony budzet to E30 bedzie tansze.A wydaje mi sie,ze oba autka nadaja sie do driftu jednakowo

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:11 
Pierwsze kroki

a orientujesz sie jak by to wyszlo wE36 jak juz pisalem ciezko tu dostac E30 :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:13 
Pierwsze kroki

spider napisał(a):
Kup jakies E36 328,wywal wszystko ze srodka,zaloz gwint,wspawaj klatke i na poczatek cos masz.Jesli masz ograniczony budzet to E30 bedzie tansze.A wydaje mi sie,ze oba autka nadaja sie do driftu jednakowo
a czy w E30 nie bylo czasem sztywnego mostu?? czy mi sie wydaje bo to chyba lepiej jak jest sztywny?? a co do kupna 328 to odpda cena kosmiczna tutaj wiec tylko jakis swap wchodzi w gre

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:19 

mamarco napisał(a):
a co do kupna 328 to odpda cena kosmiczna tutaj wiec tylko jakis swap wchodzi w gre

Ale swapa nikt ci za darmo nie zrobi,musisz kupic auto,silnik i swap.A masz tylko 10tys.Moze byc ciezko,a przy swapie zawsze wychodza dodatkowe nieprzewidziane koszta.Moze poszukaj e36 anglika i na razie sobie polataj siedzac po prawicy :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:25 
Pierwsze kroki

spider napisał(a):
mamarco napisał(a):
a co do kupna 328 to odpda cena kosmiczna tutaj wiec tylko jakis swap wchodzi w gre

Ale swapa nikt ci za darmo nie zrobi,musisz kupic auto,silnik i swap.A masz tylko 10tys.Moze byc ciezko,a przy swapie zawsze wychodza dodatkowe nieprzewidziane koszta.Moze poszukaj e36 anglika i na razie sobie polataj siedzac po prawicy :D
wiesz myslalem o tym zeby cos takiego zrobic z jakims anglikiem tylko najpierw musze sie zorientowac ile by mnie wynioslo oplacenie cla tutaj za takie autko bo nie jest to tanie a mysle ze jednak to by byla moze (ale nie jestem pewien) tansza inwestycja tylko ze sprawa jest taka ze lubie troszke grzebac sam wiec myslalem kupic cos takiego troche padnietego przyjedzonego przez kolezanke ruda rozgrzebac w mak i poskladac do kupy z innym silnikiem wtedy czlowiek wie co ma :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:36 

A moze kup gotowca
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9516451

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:45 
Pierwsze kroki

spider napisał(a):
Co do tego gotowca to nie dziekuje :) wystarczy popatrzec na ten profesionalny tuning szczegolnie pod maska silnika :) mysle ze bede chyba meczyl wszystko powoli od podstaw mam na to cala zime wkoncu :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:48 

mamarco napisał(a):
Co do tego gotowca to nie dziekuje

To taki tylko przyklad na szybko,chodzilo mi o to ze moze poszukaj gotowe e30 po swapie.Nie akurat ten z ogloszenia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 22:53 
Pierwsze kroki

spider napisał(a):
mamarco napisał(a):
Co do tego gotowca to nie dziekuje

To taki tylko przyklad na szybko,chodzilo mi o to ze moze poszukaj gotowe e30 po swapie.Nie akurat ten z ogloszenia ;)
oki :) wiesz jednak zrobie tak jak mowie 1 dopadne jakies autko E36 lub E30 w dobrej cenie na 1 ogirn pujdzie komletne wywalenie wszystkiego i blacharka oraz zawieszenie potem silnik tylko tu jest problem jaki najlepiej?? zeby to w miare dawalo rade zeby sie nie okazalo ze sie o zapiep..am ze tak powiem a po miesiacu jazdy bede plakal ze chce cos innego bo to nie wystarcza :(

Tytuł:
PostNapisane: 1 września 2009, 23:43 
mamarco napisał(a):
a czy w E30 nie bylo czasem sztywnego mostu?? czy mi sie wydaje bo to chyba lepiej jak jest sztywny??

w e30 jest belka, do której przykręcone są wahacze, w e36 jest typowe niezależne zawieszenie, główna przekładania jest w wózku, mosty natomiast to są w polonezach i tym podobne :P

przy wyborze auta też warto zwrócić uwagę na rozkład masy- e36 R4- 51%tył 49%przód, R6 51% tył, 49% przód, w przypadku e30 znacznie więcej jest na tył, przynajmniej ze standardowymi silnikami, ale o ile, to juz musisz sprawdzic dokladnie.

Jednym zdaniem- ani e30, ani e36 nie mozna zdyskwalifikować, jeśli chodzi o drift ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 07:48 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mamarco napisał(a):
a orientujesz sie jak by to wyszlo wE36 jak juz pisalem ciezko tu dostac E30 :)

M30 da się upchnąć do E36 ale ja bym wolał ten silnik w E30 ;) Jeżeli miałbyś wybór E30 335i i E36 328i to zdecydowanie wygrywa M30. Za 10 tyś spokojnie ogarniesz swap, klatkę i zawias.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 10:00 
Pierwsze kroki

oki najpierw znajde autko potem podyskutujemy co zapodac pod maske dzieki za pomoc panowie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1