BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Czarne felgi w białej E39
PostNapisane: 4 września 2009, 02:45 
Pierwsze kroki

Wiem że są tu na tym forum magicy od grafiki i chciałbym aby dopasowali mi ten rodzaj felg http://allegro.pl/item724712511_901_18_ ... 3_e64.html do tego auta http://blati.w.interii.pl/04.JPG Oraz prosił bym o własne propozycje jesli chodzi o felgi.

Ostatnio edytowano 4 września 2009, 06:54 przez Pruuszek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 05:43 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Moim skoromnym zdaniem 18" cali ładnie będą sie prezentowały w dodatku czarne tylko ja osobiście bym stawiał na wzór bardziej taki "pusty" coś w tym stylu http://allegro.pl/item706965917_jak_ac_ ... 9_e38.html

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 08:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B30
Garaż: e36 325i alpinweiss http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=154980 e38 740i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145154 moje byłe e36 w Dakarze http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=114724 e39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103364 moje byłe e36 GT http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=34223
Łukaszu te felgi co podałeś w linku na allegro są :ok: będą pasowały do białego auta :D
pewnie jakość tych felg nie jest najlepsza ale to jest twój wybór :D .

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 09:15 
Przyjaciel forum

bmw_e36.pawel napisał(a):
Łukaszu te felgi co podałeś w linku na allegro są :ok: będą pasowały do białego auta :D
pewnie jakość tych felg nie jest najlepsza ale to jest twój wybór :D .

Powiedzialbym, ze jakosc bedzie slaba... dobra 18" felga w cenie prawie 400 netto? Takie rzeczy, to tylko w Erze...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 09:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46, F30, F25, E70
E tam jakosc, aluminium to aluminium :P Kumpel kupil 18 do e46 "slabej jakosci" i jezdzi i jezdzi i jezdzi i nic sie niedzieje, kazdy by powiedzial ze oryginaly :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 09:37 
Przyjaciel forum

bania88 napisał(a):
E tam jakosc, aluminium to aluminium :P Kumpel kupil 18 do e46 "slabej jakosci" i jezdzi i jezdzi i jezdzi i nic sie niedzieje, kazdy by powiedzial ze oryginaly :P

Ok to kup chinska podrobke BMW X5, w koncu samochod to samochod. Aluminium nieprzetopione ze zlomu, do dobrej felgi w tym rozmiarze kosztuje ponad 200 zl netto, a gdzie koszty produkcji, gdzie zarobek sprzedawcy? :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 09:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
Vermilion napisał(a):
bania88 napisał(a):

Ok to kup chinska podrobke BMW X5, w koncu samochod to samochod. Aluminium nieprzetopione ze zlomu, do dobrej felgi w tym rozmiarze kosztuje ponad 200 zl netto, a gdzie koszty produkcji, gdzie zarobek sprzedawcy? :rotfl:

Ale chyba nie chcesz mi powiedziec ze stopien skomplikowania samochodu a felgi jest taki sam??
Pozatym cena surowca przy zakupie hurtowym (dla fabryki) raczej nie jest nawet porownywalna do tego co mozna dostac na rynku.
Pozatym niska cena produktow z Chin, oprocz ewentualnej niskiej jakosci ma tez wiele innych uzasadnien.
Nie jestem zwolennikiem chinszczyzny, ale nie dajmy sie zwariowac! Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac. Moze ich jakosc nie jest taka jak felg znanych producentow, ale chyba nie trzeba mowic ze najpopularniejsza rzecza na produktach jest napis "MADE IN CHINA".

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:08 
Przyjaciel forum

Kune napisał(a):
Ale chyba nie chcesz mi powiedziec ze stopien skomplikowania samochodu a felgi jest taki sam??

Stopien skomplikowania produkcji jest dosyc duzy, jasne nie jest tak skomplikowany jak samochodu, ale jest bardziej skomplikowany niz wydaje, sie wiekszosci ludzi.

Kune napisał(a):
Pozatym cena surowca przy zakupie hurtowym (dla fabryki) raczej nie jest nawet porownywalna do tego co mozna dostac na rynku.

Mowilem o cenach hurtowych, poszukaj biezacych cen stopu A356.2 (to stop, ktory powinien byc uzywany do produkcji wysokiej jakosci felg).

Kune napisał(a):
Pozatym niska cena produktow z Chin, oprocz ewentualnej niskiej jakosci ma tez wiele innych uzasadnien.

Sprzet i surowiec kosztuje podobnie na calym swiecie, ilosc osob potrzebnych do obslugi felg jest niewielka, jezeli chodzi Ci o to, ze tnie sie koszty na taniej sile roboczej. Koszty tnie sie na procesie, korzystajac ze stopow nizszej jakosci, tanszych maszyn, upraszczajac proces (np. felgi spedzaja mniej czasu w piecu utwardzajacym).

Kune napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem chinszczyzny, ale nie dajmy sie zwariowac! Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac.

Kto Ci powiedzial, ze przechodza TUV? Dlatego, ze jest tak napisane na aukcji?

Kune napisał(a):
Moze ich jakosc nie jest taka jak felg znanych producentow, ale chyba nie trzeba mowic ze najpopularniejsza rzecza na produktach jest napis "MADE IN CHINA".

Ok, zastanow sie czym spowodowana jest roznica w cenie pomiedzy oryginalnymi felgami AC Schnitzer produkowanymi przez BBS, a felgami z Chin, kosmiczna marza ACS?

Jasne, zebysmy niedali sie zwariowac sa rozsadnej jakosci felgi z Chin, to produkty TSW, Kosei, Enkei, ale produkuja je zupelnie inne firmy (ktore maja inne standardy), niz to co spotkasz na allegro.

Zastanow sie tez dlaczego BMW nie produkuje swoich ori felg w Chinach, skoro mozna tam wyprodukowac cos tak tanio...tylko sa nadal produkowane w Europie...a te dla M-ek sa produkowane przez BBS.

Ostatnio edytowano 4 września 2009, 10:10 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 10:54 
Forumowicz

A ja wam powiem tak: " Made in USA, Made In Germany, Made in Russia, ALL MADE IN CHINA!" :P:P:P

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 11:49 
Częsty bywalec

Obrazek

Mi tam się zawsze podobały czarne fele :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 11:55 
Częsty bywalec

Vermilion napisał(a):
Kune napisał(a):

Mowilem o cenach hurtowych, poszukaj biezacych cen stopu A356.2 (to stop, ktory powinien byc uzywany do produkcji wysokiej jakosci felg).

I uwazasz ze cena tego w europie i w chinach jest identyczna, oraz ze zaklad ktory kupuje to pewnie w tysiacach ton podlega standardowym cena ktore mozesz sobie poczytac na internecie? Chyba nigdy nie uczestniczyles/posredniczyles w negocjacjach z duza firma - czesto mozna sie zdziwic jakie otrzymują ceny.

Vermilion napisał(a):
Kune napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem chinszczyzny, ale nie dajmy sie zwariowac! Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac.

Kto Ci powiedzial, ze przechodza TUV? Dlatego, ze jest tak napisane na aukcji?

Jesli te same felgi sa sprzedawane w Niemczech to chyba logiczne ze musza miec TUV? Pozatym to mozna przeciez sprawdzic.

Vermilion napisał(a):
Kune napisał(a):
Moze ich jakosc nie jest taka jak felg znanych producentow, ale chyba nie trzeba mowic ze najpopularniejsza rzecza na produktach jest napis "MADE IN CHINA".

Ok, zastanow sie czym spowodowana jest roznica w cenie pomiedzy oryginalnymi felgami AC Schnitzer produkowanymi przez BBS, a felgami z Chin, kosmiczna marza ACS?

Jasne, zebysmy niedali sie zwariowac sa rozsadnej jakosci felgi z Chin, to produkty TSW, Kosei, Enkei, ale produkuja je zupelnie inne firmy (ktore maja inne standardy), niz to co spotkasz na allegro.

Zastanow sie tez dlaczego BMW nie produkuje swoich ori felg w Chinach, skoro mozna tam wyprodukowac cos tak tanio...tylko sa nadal produkowane w Europie...a te dla M-ek sa produkowane przez BBS.

Felgi dla duzy koncernow sa produkowane na calkowicie innych zakladach i w calkowicie innych cenach niz moze sie wydawac (znowu te cudowne negocjacje). Po czesci jest to tez renoma i jakby historia firmy, ze felgi do takiego i takiego auta dostarcza ta a nie inna firma.

Nie wiem tylko jak ty postrzegasz Chiny? Moze nigdy nie probowales sie zaglebic bardzie w handel z tymi przedsiebiorstwami, ale obstawiam ze 80% felg Chinskich ktore sa na allegro pochodzi z JEDNEJ i TEJ SAMEJ fabryki. Wcala nie zdziwilbym sie ze fabryka firmy ENKEI, TSW i NO NAME z allegro to ta sama fabryka.
Chinczycy sa bardzo przedsiebiorczy, przy zamowieniu wiekszej ilosci możesz sobie stworzyć własną marke, nawet instrukcje i oprogramowanie przetlumacza Ci na Polski. Starczy znalesc oferty firm produkujacych np. elektronike, ubrania itp zeby zobaczyc jak wielkie jest pole mozliwosci.
To samo jest z felgami, jakie zamowisz takie Ci zrobia, dekielek dostaniesz nawet ze swoim imieniem! Oczywiscie u nich napewno tez jest opcja: najtansze, drozsze, drogie, najdrozsze, ale skoro wszystkim sie oplaca kupowac w Chinach to cos musi w tym byc.
Dla nich nie ma problemu dzis robia NO NAME ala BBS, jutro Ci robia NAME NO ala OZ i jest git.
Z felgami, jak z chinskimi oponami. Przeciez wiekszosc tych opon ma bieznik jak POPULARNE Europejskie modele. Niby sa gorsze (a sa napewno), wygladaja podobnie, a jakos duzo osob jezdzi i zyje. Ciezko je wywazyc ale sobie radza. Zobacz ile chinskich felg i opon sprzedaje sie w UK na ebay? wiekszosc to chinska tandeta...
wiec to chyba daje do myslenia.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:22 
Pierwsze kroki

Dzieki za dopasowanie i za tę zbędną dyskusje przypominam tylko że ja tylko pokazałem wzór a nie powiedziałem że od razu to bedą te z allegro:) a co do chińskich własnie tych z allegro osobiście nie mam zastrzezeń jak ktos traktuje swoje auto conajmniej dobrze to nie ma prawa sie z tym nic stać. a jak w temacie zainteresował mnie jeszcze wzór od nowej m3 http://allegro.pl/item720594156_hit_bmw ... _id50.html ciekawe jak to by wyglądało?

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:24 
Częsty bywalec

tak w ogole, ile chcesz wydac na te felgi + opony?
moze uda sie cos zaproponowac.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:25 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Kune napisał(a):
Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac. Moze ich jakosc nie jest taka jak felg znanych producentow, ale chyba nie trzeba mowic ze najpopularniejsza rzecza na produktach jest napis "MADE IN CHINA".

A magnetyzery mają rekomendacje PZMotu :hihi:
http://www.topfelgi.pl/index.php?page=page&id=7
Poczytaj, czy to tak prosto zrobić dobre alufelgi. I na jak wielu etapach można zaoszczędzić (a tym samym coś spieprzyć). Ja chińskiego shitu w życiu nie kupię.
Kune napisał(a):
Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac.

Nie wiem, z czego ten wniosek wyciągasz. I nie wiem, jak Ty, ale ja nie mam najmniejszego pojęcia, co się bada w takich testach/atestach, w przypadku alu :-) Może tylko sprawdza się, żeby np. felga nie przypominała jaja albo 8?

A co do tematu - Pruuszek, myślę, że ten wzór i kolor będą elegancko pasować do białej e39 :ok:

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:29 
Pierwsze kroki

na felgi jestem w stanie wydac do 3500zł opony jestem sam w stanie załatwić po dobrej cenie więc co do opon dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:29 
Częsty bywalec

maaaad napisał(a):
Kune napisał(a):
Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac. Moze ich jakosc nie jest taka jak felg znanych producentow, ale chyba nie trzeba mowic ze najpopularniejsza rzecza na produktach jest napis "MADE IN CHINA".

A magnetyzery mają rekomendacje PZMotu :hihi:
http://www.topfelgi.pl/index.php?page=page&id=7
Poczytaj, czy to tak prosto zrobić dobre alufelgi. I na jak wielu etapach można zaoszczędzić (a tym samym coś spieprzyć). Ja chińskiego shitu w życiu nie kupię.
Kune napisał(a):
Te rzeczy przechodza TUV, maja atesty i musza sie do czegos nadawac.

Nie wiem, z czego ten wniosek wyciągasz. I nie wiem, jak Ty, ale ja nie mam najmniejszego pojęcia, co się bada w takich testach/atestach, w przypadku alu :-)

A co do tematu - Pruuszek, myślę, że ten wzór i kolor będą elegancko pasować do białej e39 :ok:

Mysle ze to nie potrzebne bicie piany, bo ja za chinszczyzna nie przepadam i nie kupuje, ale wez najpierw zobacz ile w aucie masz rzeczy made in china a potem dopiero wybrzydzaj, ze nie chcesz, nie masz, nie bierzesz...

PS. Widzisz, nawet nie wiedzialem ze magnetyzery maja jakas rekomendacje czegos, widocznie musiales sie kiedys interesowac - wiec nie wrzucaj wszystkich/wszystkiego do jednego worka. Bo podobno APAP działa na wszystko, moze na dziurawa opone tez.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:31 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
vt :rotfl:

Obrazek

Pruuszek weź powiedz ile masz kasy na felgi z oponami, jak zaproponował kolega Kune,

do białej e39 ładnie się wkomponują czarne lub grafitowe felgi z polerowanym rantem, ale co do jakości tych felg zgodze się z Vermilionem,

Panowie odpuście sobie te spory ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 12:32 
Pierwsze kroki

juz napisałem 3500zł same felgi ale to jest cena maxymalna jesli chodzi o opony jestem sam w sobie załatwić po dobrej cenie wiec dziekuje;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 13:10 
Forumowicz

DaaN, Widze ze sie bawisz w dopasowywanie :D Moglbys do mojej betki: KLIK , dopasowac felgi te fele , te fele , lub te fele ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 13:35 
Moderator

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65
Garaż: Było:
420iA+ LCI
E91 318dA+ LCI
E39 520iA LCI
Mercedes CL600 V12TT
Mercedes C 180 lift
Mercedes E 350 lift
Mini JCW
Audi A6 3.0TDI
Mercedes CLS 350
Yaris d4d
E90 335iA+
E39 530i LCI
E61 535d+
E91 325d
E46 330i
E46 330dA LCI
E46 330i LCI
E39 540iA NV
E46 330i
E34 520i
bania88, powiem tak, żadne z tych felg co pokazałeś nie zasługują na Twoje bmw :D

poza tym załóż galerie, pocykaj ładne foty i wtedy coś się pokombinuje (ale nie z tym chromem :zdziwko: )

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1