BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] pytanie o bezpieczne ciśnienie doładowania
PostNapisane: 4 września 2009, 19:11 
Forumowicz

hejka pytanie czysto teoretyczne :P jakie jest bezpieczne ciśnienie doładowania w silniku m52b20? oczywiście w seryjnym bez odprężania go :P znajomy ma w crx'e 0,5 bara i lata już tyle czasu :) ktoś zna odpowiedz? czy każdy w tym dziale zajmuje się zmianą felg i zderzaków :rotfl:

Ostatnio edytowano 7 września 2009, 00:36 przez przemO7716, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 19:48 
Zacna persona forum

Cytuj:
czy każdy w tym dziale zajmuje się zmianą felg i zderzaków
tylko nalepki :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 20:06 
Zacna persona forum

przemO7716 napisał(a):
czy każdy w tym dziale zajmuje się zmianą felg i zderzaków :rotfl:

BMW to takie samochody ze myslac o poprawie osiagow z grubsza masz 2 opcje - zmienic na inne BMW lub zmienic wiekszy silnik. Turbo mozna zalozyc i chwala za to ze sa ludzie ktorzy sie tego podejmuja bo byloby nudno ale jesli bede chcial poprawic osiagi mojej e32 (a chyba powoli zaczyna mi brakowac pod noga ;) ) to po prostu pod maske wjedzie 4,0 v8 i tyle :) Dlatego watpie zebys znalazl tu odpowiedz chyba ze teoretyczna - a crx to calkiem inna bajka niz jakiekolwiek BMW. Najlepiej popytaj na forum Hondy tam ci podpowiedza (mowie powaznie, tam chlopaki co nieco o tym wiedza)

przemO7716 napisał(a):
znajomy ma w crx'e 0,5 bara i lata już tyle czasu :)

To w koncu ile tego czasu lata?? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

No i nieseryjne turbo + lpg + seryjny srodek silnika = nie widze tego zbyt dobrze...

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 20:28 
Forumowicz

ha ha ha pytanie wyłącznie czysto teoretyczne :D tak z ciekawości je zadałem :P posiadałem crx'a ed9 D16Z5 tak dla ścisłości :) fajny samochodzik he he. Wiem najlepiej zmienić silnik... czyli się nie dowiem jakie jest bezpieczne ciśnienie doładowania :P cóż trzeba myć zęby bajkę obejrzeć i iść spać :) można temat wywalić :]
wnukus ja tam nie mysle nawet nic robić z tym złomem moim. Po prostu to jest dupowóz do przemieszczania się z punktu a do punktu b. grypa mnie wzięła i tak siedzę w domu i się zastanawiam z tym doładowaniem. cóż narka

Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2009, 02:43 
Zacna persona forum

przemO7716 napisał(a):
cóż trzeba myć zęby bajkę obejrzeć i iść spać

Mysle ze to najlepsze co mozesz zrobic :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 00:53 
wnukus napisał(a):

BMW to takie samochody ze myslac o poprawie osiagow z grubsza masz 2 opcje - zmienic na inne BMW lub zmienic wiekszy silnik.

Odpowiedź bardzo na temat :wstyd:

przemO7716 napisał(a):
jakie jest bezpieczne ciśnienie doładowania w silniku m52b20?

M52 jest o tyle problem, że jak wiadomo M52 ma alu blok, zwykłe M52 ma cylindry pokryte nikasilem, M52TU ma tuleje stalowe, więc łatwiej je obrabiać, wsadzając kute tłoki, więc ogólnie M52 pod turbo to tak średnio. Tak czy inaczej, bezpieczna granica przy b20, gdzie stopień sprężania jest dość wysoki (11:1) pewnie nie będzie przekraczać 0,4bar, chociaż też zależy co dla kogo znaczy "bezpieczne".

Najlepiej byłoby po prostu odprężyć nieco, dając np. grubszą uszczelkę przy takich zabawach z turbo. To nie ETA, czy M40 ;)

Z tego co kiedyś gdzieś wyczytałem, M50b20 raczej na pewno zbyt długo 0,5 nie wytrzyma

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 16:32 
Forumowicz

no dzięki Fryderyk ;) Jesteś gość :) jako jedyny odpowiedziałeś na moje nurtujące pytanie :P he he tak myślałem że na serii długo nie pochodzi m52 gdyż ma wysoki stopień sprężania. a może wiesz jak bez blokad ustawić rozrząd w owym silniku? jestem ciekaw bardzo:P czy bez blokad nie podchodzić lepiej? he he plusik leci do Ciebie. pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 19:23 
przemO7716 napisał(a):
no dzięki Fryderyk ;) Jesteś gość :)

Takie sobie studia wybrałem, że coś tam muszę o tym wiedzieć :P

przemO7716 napisał(a):
a może wiesz jak bez blokad ustawić rozrząd w owym silniku? jestem ciekaw bardzo:P czy bez blokad nie podchodzić lepiej?

Nie wiem nic na pewno, wiem jak to jest w silniku M40, gdyż taki mam i rozbierałem rozrząd. Otóż tam wystarczy "na oko" go ustawić, chociaż w ASO do M40 też mają blokady. Mogę jedynie się domyślać, że wprawny mechanik poradziłby sobie bez blokad, jednak sam bym się tego bał podjąć, gdyż pewnie kończyłoby się to ponownym rozbieraniem rozrządu przy jakimś stukaniu itd., w M40 to proste, w M52 bawić się z vanosami, łańcuchami i dwoma wałkami- już pewnie nie tak bardzo :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 20:03 
Forumowicz

A no tak nie ma to jak 8 lub 16 na pasku :) he he sam trochę dłubię w samochodach. Niby tak ustawić te vanosy to człowiek musiałby nieźle popić żeby coś rozkminić z nimi :rotfl: kurcze w necie znalazłem blokadę na wałki tylko... nie ma żadnej do blokowania wału korbowego? czy się wsuwa np. pręt fi 8 jak w pewnych sprzętach w blok lub koło zamachowe? koło wyciągałem ale nie pamiętam już czy coś tam było :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 20:06 
przemO7716 napisał(a):
nie ma żadnej do blokowania wału korbowego?

Odpowiedź jest w TIS-ie ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1