Tr0n napisał(a):
Myślałem o BMW Performace ale nie znalazłem informacji żeby oferowali do e46 (jutro dopytam w serwisie). Znalazłem sporo informacji o samej wymianie tarcz i klocków ale zastanawiam się czy jeszcze dodatkowo nie doinwestować w cały lepszy komplet który będzie również wyglądał lepiej stylistycznie (mam granatowe auto więc żółte zaciski z serii Performace były atrakcyjne dla mnie).
Mam zimowe koła 17" i letnie 18"
Pomysl na BBK, masa firm produkuje cale zestawy dla Twojego samochodu: Brembo, Stoptech, Tarox, K-Sport, itd. Obejrzyj sobie ta ostatnia firme tutaj z dwoch powodow
http://k-sportpolska.com/kontakt/ , maja komplet na przednia i tylna os (tyl nie eliminuje tez hamulca recznego), dwa ich polski przedstawiciel ma teraz robic jakies wieksze zamowienie na BBK (wiec poszaleja pewnie cos z cenami).
Tr0n napisał(a):
czy może lepiej tarcze Zimmermann klocki Jurid J i ręczne malowanie zacisków (choć ta opcja średnio mi się podoba)
Zaciski mozesz zawsze pomalowac proszkowo, ale trzeba je wtedy zdemontowac i rozebrac. Bedzie to wygladalo duzo lepiej, ale nadal nie bedzie to wyglad aluminiowych monoblockow, ktore znajdziesz w BBK.
Tr0n napisał(a):
Jestem skazany na serwis BMW więc głębsze dłubanie raczej odpada.
Z montazem BBK poradza sobie w serwisie BMW.
Tr0n napisał(a):
Wykorzystanie auta - często agresywniejsza jazda, czasem wyjazdy na tor - chciałbym więc coś więcej ale nie chciałbym jednocześnie stracić komfortu użytkowania auta codziennie
Dopoki nie zamontujesz jakis ekstremalnie sportowych klockow, ktore trzeba rozgrzewac, to samymi hamulcami nie popsujesz komfortu. Oprocz zmian w ukladzie hamulcowym mozesz pomyslec tez nad jakimis zmianami zawieszenia i kupnem opon UHP na codzien i np Toyo R888 na tor, jako ze oba te czynniki pozytywnie wplyna na skrocenie drogi hamowania.
ppatryk napisał(a):
po co przepłacać za jakieś bajery, które się nie przydają lub za jakieś kolorowe zaciski, pomalujesz ewentualnie i będzie tęż ładnie wyglądać
na pewno więcej osób na tym forum się ze mną zgodzi
Szczerze mowiac to BMW ma strasznie tanie uklady hamulcowe (jezeli chodzi o elementy z jakich sa zbudowane), takze jest miejsce na poprawe.