BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 23:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Amortyzatory przod 06.92 - pasuja, nie pasuja...
PostNapisane: 1 września 2010, 11:08 
Pierwsze kroki

Witam
mam problem u siebie z dobraniem amortyzatorow.
Auto mam z lutego 1992, natomiast w czerwcu tego roku zmienione zostaly mocowania amorkow przednich.
Aktualnie mam zalozone "sportowe" Ta technix, z ktorych bylem w pelni zadowolony i chcialbym dostac takie same utwardzone. Niestety nigdzie, ale to nigdzie nie moge znalezc do wersji sprzed czerwca 1992, wszedzie tylko maja do tej drugiej. I teraz wersje jakie slyszalem, jakie sa roznice przed i po czerwcu 1992:
- roznia sie mocowaniem wahacza, czyli nic nie da sie zrobic (wszyscy twierdza, ze na 1000% nie da sie przelozyc)
- roznia sie gorna poduszka, ktora da sie przelozyc i wszystko gra (wersje niby od producenta)
- w sklepie moto w koninie powiedzieli, ze oni nie maja w katalogu wyroznionych rocznikow i ze bedzie pasowac :)

Wiec pytanie do kogos, kto zna sie na tym, czy w koncu da sie cos z tym zrobic czy nie. Dzisiaj jeszcze jeden kolo mnie dobil mowiac, ze do tamtych sprzed 92 juz nikt nie produkuje amorkow. No i co teraz zrobic, bo kolo mi bije jak cholera az strach jezdzic, a zamontowac z przodu zwykle a z tylu z kolei mam twardsze to troche lipa...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Amortyzatory przod 06.92 - pasuja, nie pasuja...
PostNapisane: 1 września 2010, 17:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: 328ci,330Cab, X6 sd
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Powiem tak ostatnio miałem ten sam problem i porostu zregenerowałem amortyzatory za 100 zł /szt. W twoim wypadku to też najlepsza opcja poszukaj dobrego warszatatu zajmującego się tym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Amortyzatory przod 06.92 - pasuja, nie pasuja...
PostNapisane: 1 września 2010, 17:29 
Właściwie to były 3 rodzaje amorków na przód, przed 92.06
1. Długi łącznik stabilizatora i stara poduszka górna
2. Krótki łącznik stabilizatora i stara poduszka górna
i po 92.06 do końca produkcji
3. Krótki łącznik stabilizatora i nowa poduszka górna

Ja u siebie też długo się zastanawiałem co kupić bo mam ta wersje 2. A bilsteny były 2 razy droższe jak te po 06.92.
Zaryzykowałem i kupiłem te nowsze, myślałem też że bede musiał zmieniać poduszkę amora na nowszą, jednak wszystko ładnie spasowało wiec tak zamontowałem, jeżdze już ponad rok na takim zetawie i jest ok.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1