BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Zmiany stylistyczne
PostNapisane: 18 lutego 2011, 23:23 
Lokalny Ekscentryk

Garaż: było: E39 525TDS, E39 528i, E46 330Ci, E39 M5
Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem E39 z 97 roku przed liftem. Powoli kończę etap niezbędnych wydatków, jakie musiałem ponieść po zakupie tego samochodu (auto miało lekko uszkodzony - pogięty od krawężnika - próg, w kilku miejscach pojawiła się rdza, która już została usunięta, do tego wymiana płynów i filtrów, klocki, błąd poduszki - mata fotela pasażera, wypranie wnętrza, rejestracja i takie tam) i zastanawiam się nad drobnymi zmianami stylistycznymi w wyglądzie samochodu. Aktualnie samochód jest typowym seryjnym E39 Shadow Line z pomarańczowymi kierunkowskazami . Zanim zacznę zmieniać pewne elementy chciałbym poradzić się Was, chociaż ostateczne decyzje pozostawiam sobie. Nie wykluczam także wariantu pozostawienia samochodu na seryjnych lampach, choć jest on raczej mało prawdopodobny. Oto kilka rzeczy, które "chodzą" mi po głowie:

1. Wymiana lamp. W przypadku przednich lamp w grę wchodzi jedynie wymiana kloszy (na takie z homologacją pod ksenon), gdyż posiadam oryginalne ksenony (zakładanie drogich lamp poliftingowych wiązałoby się raczej także z wymianą zderzaka, więc na tę chwilę tego nie rozważam). Jutro przednie reflektory zostaną wyczyszczone i mam nadzieję, że nieco zmieni to wygląd, bo obecne sprawiają ciągłe wrażenie jakby brudnych. Do tego dochodzi także wymiana kierunkowskazów bocznych i lamp tylnych. Moje wątpliwości dotyczą tego, czy zakładać lampy z białymi, czy dymionymi kierunkowskazami (wydaje mi się, że ten drugi wariant mógłby nieźle wypaść w połączeniu z shadow line). Co sądzicie o wariancie z dymionymi kierunkami z przodu, z boku i z tyłu? Jakie lampy polecacie na tył? Na allegro są lampy Depo normalne, jak i ledowe (chociaż te ledy świecące tak punktowo średnio mnie przekonują, znacznie bardziej podobają mi się te ledy świecące takimi kilkoma paskami). W poprzednim E39 miałem te zwykłe Depo, wyglądały i świeciły całkiem fajnie.
2. Halogeny. W związku z tym, że w samochodzie brakuje jednego halogenu zastanawiam się, jakie zamontować, bo i tak jestem zmuszony zakupić dwie sztuki (żeby nie różniły się w wyglądzie). Czy całkowicie seryjne, czy też może gładkie?
3. Czarny grill (aktualnie w samochodzie jest normalny grill, pomalowany na czarny matowy kolor, jednak jest to zdecydowanie rozwiązanie krótkoterminowe. Te nerki dostępne w internecie są chyba takie nachodzące nieco na maskę, co znacznie lepiej wygląda. Dobrze mi się wydaje?)
4. Przyciemnienie szyb.
5. Końcówki wydechu. Nie chcę ingerować w wydech, gdyż aktualny dźwięk bardzo mi odpowiada, jednak zastanawiam się nad zamontowaniem dwóch niezbyt dużych końcówek wydechu. Czy orientujecie się może z jakimi kosztami się to wiąże? I czy w ogóle Waszym zdaniem jest to dobry pomysł, zważywszy na fakt, że seryjnie E39 miało schowany wydech (za wyjątkiem M-Pakietu i eMki).
6. Ostatni punkt jest chyba najbardziej kontrowersyjny, gdyż dotyczy montażu ringów CCFL. W swoim poprzednim E39 przed liftem miałem zamontowane takie ringi i moim zdaniem wyglądało to ogólnie dobrze, chociaż wiadomo że ringi seryjnie montowane były dopiero po lifcie. Przyznam, że bywały jednak dni, kiedy wstawałem lewą nogą i moje ringi podobały mi się już znacznie mniej ;) Dlatego też nad tą kwestią zastanawiam się najpoważniej. Czy Waszym zdaniem montaż ringów do lamp sprzed 2001 roku jest dobrym pomysłem, złym, czy też może zależnie od gustu? Na allegro ringi CCFL dostępne są chyba tylko w białym kolorze, czy może jest możliwość kupienia gdzieś takich ringów żółtych? Bardzo proszę o wypowiedzi w tej sprawie, gdyż swoje zdanie odnośnie ringów zmieniam średnio co drugi dzień.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą rozwieję swoje liczne wątpliwości.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Zmiany stylistyczne
PostNapisane: 19 lutego 2011, 00:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46Ci SOLD!
Kod silnika: M43TU B19
Pokaż w ogóle jak to auto wygląda, będzie łatwiej.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 00:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dokładnie przede wszystkim zapodaj zdjęcia.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 13:51 
Lokalny Ekscentryk

Zdjęcia jeszcze ciepłe ;) Przepraszam, że zrobione aparatem w telefonie i samochód jest brudny, ale na tę chwilę nie mam innej możliwości. Lepsze to niż nic. Po weekendzie zrobię jakieś lepsze zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak trochę poza tematem. Po zakupie wymieniałem żarówki ksenonowe o barwie 4300K. Jeżdżę na nich od kilku dni. Czy one powinny mieć taką barwę (obawiam się, że nie). Tylko rano, kiedy odpalam samochód to jest ładna błękitna barwa przez chwilę i później się zmienia.

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lutego 2011, 14:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Za ładny błękit to będziesz miał dowodzik do oddania :P

PostNapisane: 19 lutego 2011, 15:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
kołpaki :hyhy:

PostNapisane: 19 lutego 2011, 15:09 
Lokalny Ekscentryk

No właśnie rzecz w tym, że świecą na ładny biało-błękitny przez pierwsze kilka sekund. Później ciężko określić ich barwę. Nie wiem czy się martwić, cieszyć czy płakać ;) Najważniejsze, że dają dobre światło. A co do dowodu, to raczej odcień ma mniejsze znaczenie, bo przecież wiele nowych aut wychodzi z fabryki na wręcz niebieskich ksenonach i raczej dowodów nie zabierają. Kwestia tego, aby nie oślepiały, miały samopoziomowanie i spryskiwacze. A poza tym poprzednią E39 kupiłem na dokładanych ksenonach (z samopoziomowaniem, lecz bez spryskiwaczy) i przez 3 lata nikt nie zabrał mi dowodu.

PS Jeśli chodzi o kołpaki to nie przywiązuje do nich uwagi. Tak kupiłem i nawet ich nie ściągnąłem. Ani mnie to ziębi, ani parzy. Proszę o pomoc w kwestii mojego pierwszego postu w tym temacie.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 15:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
nuhi napisał(a):
kupiłem na dokładanych ksenonach (z samopoziomowaniem, lecz bez spryskiwaczy)

Po czym wiedziałeś że jest poziomowanie? Mam nadzieje, że nie po tym że na starcie ruszały się światła góra i dół, a w kabinie było pokrętło do regulacji ? :niepewny:

Jak dla mnie pierwszym krokiem było by wywalenie wszystkich lamp zewnętrznych i zrobienie lifta, jak już bym musiał z nią coś zrobić. No ale ty chcesz tylko klosze wymienić, więc nie wiem co Ci poradzić, te pomarańczki wyglądają strasznie.

Lakier... może jakaś polerka?

No i felga, a raczej jej brak - E39 bez koła totalnie nie wygląda.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 15:58 
Lokalny Ekscentryk

Z poziomowaniem po prostu tak mi powiedziano, a że jestem laikiem to po prostu przyjąłem to do wiadomości i nawet nie sprawdzałem (nie wiem po czym się to rozpoznaje). Ale mniejsza o to, nie byłem zwolennikiem tamtych lamp, bo dawały słabe światło.

Lifting jest problematyczny. Nie dotyczy jedynie wymiany lamp, dlatego go wykluczam. Zresztą, zastanawiałem się nad zakupem modelu poliftingowego, ale skoro ostatecznie jest przed to taki zostanie (przynajmniej dopóki mi się coś nie odwidzi).

Co do lakieru... Samochód na zdjęciach jest niestety mocno brudny. Uważam, że lakier nie jest w złym stanie, ale trzeba też pamiętać, że samochód ma już sporo lat. Rozważam latem renowację lakieru. Znajomy polecił mi renowację w Tarnowskich Górach. Kosztuje to 1000 złotych, a efekt jest naprawdę dobry.

Jeśli chodzi o felgi to u mnie za oknem śnieg, więc póki co pojeżdżę na zimówkach ;) A felgi będą. Tzn. teoretycznie są w garażu, ale nie jestem do nich przekonany i rozważam zakup innych. Na to jednak jest jeszcze czas.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 16:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
nuhi napisał(a):
Te nerki dostępne w internecie są chyba takie nachodzące nieco na maskę, co znacznie lepiej wygląda. Dobrze mi się wydaje?
tu mowisz o nerkach pliftowych, do kupna sa oczywiscie rowniez nerki przedliftowe.

PostNapisane: 19 lutego 2011, 16:14 
Lokalny Ekscentryk

Mam na myśli coś takiego: http://www.v-maxzone.pl/produkty/24681, ... black.html

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:06 
Częsty bywalec

nuhi napisał(a):
Tarnowskich Górach

Skąd jesteś i gdzie w Tarnowskich Górach Ci polecili polerke?

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:14 
Lokalny Ekscentryk

Z Sosnowca. Polecono mi Auto Cosmetic Center (ACC) http://www.acc-ochronalakieru.pl/index.html Wiesz coś może o tym?

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
tak apropo ktoś miał do czynienia z tym?
http://www.v-maxzone.pl/produkty/24684, ... black.html

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:35 
Częsty bywalec

nuhi napisał(a):
Z Sosnowca. Polecono mi Auto Cosmetic Center (ACC) http://www.acc-ochronalakieru.pl/index.html Wiesz coś może o tym?

Wiem gdzie to, ale nic o nich nie wiem PinBack może bedzie coś wiedział :)

PostNapisane: 19 lutego 2011, 19:48 
Lokalny Ekscentryk

Efekt końcowy jest wart tej ceny, jednak później trzeba przestrzegać kilku wytycznych dotyczących pielęgnacji lakieru, mycia auta itd.

Będę próbował dzisiaj wyczyścić przednie reflektory (kupiłem jakiś specjalny środek do tego) i zobaczę jaki to da efekt. W razie czego może warto wymienić klosze przednie na oryginalne, pomarańczowe, tyle że nowe? Z tego co widziałem zrobił tak Piotrk w swoim 540 i efekt naprawdę imponujący.

Napisałem maila do jednej z firm zajmującej się układami wydechowymi w okolicy i dostałem odpowiedź odnośnie montażu dwóch końcówek wydechu (70mm średnicy). Cena to 300-350 złotych. Co o niej sądzicie? Jest ok?

PostNapisane: 19 lutego 2011, 20:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39, e83
Kod silnika: m57dA, m47
1. Lampy przednie jak wymienisz klosze wygląd naprawdę się zmieni ale najlepiej kupić białe bo clear są jednak słabe
2. Lampy tył zmieniasz też same klosze i nie ma żadnych problemów :)
3. Jak kupujesz nerki to tylko oryginalne bo inne odstają przez co dostaje się woda i brzydko wygląda jak się rdza pojawi :) - już znajomy to przerabiał :)
4. Szyby jak najbardziej warto przyciemnić bo dużo lepiej wygląda
5. Co co CCFL to kwestia gustu
Pierwsze 4 przerabiane były u mnie w samochodzie a co do 5 to mimo kontrowersji sam rozważam :P

PostNapisane: 19 lutego 2011, 21:18 
Zacna persona forum

focus191 napisał(a):
Jak kupujesz nerki to tylko oryginalne bo inne odstają przez co dostaje się woda
przepraszam, a gdzie ta woda sie dostaje ?? nerka przeciez to tylko kawalek plastiku ktory siedzi tam w masce na zatrzaski .... wiec o co chodzi ??

PostNapisane: 19 lutego 2011, 22:53 
Lokalny Ekscentryk

Spędziłem wieczór w garażu, samochód umyłem ;) Próbowałem też doczyścić te przednie klosze, ale niestety najwidoczniej nie da się tego zrobić. Wygląda to bardzo nieładnie, dlatego wymiana w najbliższym czasie jest obowiązkowa (jeśli na nowe pomarańczowe klosze to wtedy boki i tył zostaną bez zmian, jeśli na białe lub dymione to będzie zmiana także reszty). Jakość zdjęć ponownie jest jaka jest, ale telefonem w garażu to nic lepszego nie zrobię.

Klosz:
Obrazek

Samochód do połowy umyty ;)
Obrazek

Kawałek boku (bez wypomnianych kołpaków ;))
Obrazek

Tył
Obrazek

A tutaj ringi w mojej poprzedniej E39. Focus191, jeśli się zastanawiasz to możesz sobie zerknąć. Wyglądało to tak:
Obrazek

Ponownie zadam pytanie odnośnie końcówek wydechu. Co uważacie o kwocie 300-350 złotych za taką usługę?

PostNapisane: 20 lutego 2011, 09:01 
Zacna persona forum

nuhi napisał(a):
róbowałem też doczyścić te przednie klosze, ale niestety najwidoczniej nie da się tego zrobić. Wygląda to bardzo nieładnie, dlatego wymiana w najbliższym czasie jest obowiązkowa
z zwenatrz je tylko oczywiscie myles ..... a one sa zasyfione od srodka - trzeba wyjac lampe, zdemontowac klosz i wtedy wymyc. Wtedy bedzie efekt.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1