BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: repliki felg ALPINA
PostNapisane: 9 marca 2011, 17:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
Witam. Podobaja mi sie felgi alpina dokladnie takie jak te repliki w linku http://allegro.pl/show_item.php?item=1475215110&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.. Po przeczytaniu bardzo duzej ilosci postow na roznych forach, odnosnie chinskich felg, szukalem jednej informacji. Mianowicie chodzi o to ze wiekszosc sprzedawcow twierdzi ze takie felgi posiadaja roznej masci certyfikaty itp. Tak samo dotyczy sie ludzi z alucenter. Czy jest ktos, kto moze mi powiedziec jak sprawdzic czy dana felga posiada konkretny certyfikat? Jest mozliwosc zeby dostac na papierze taki certyfikat potwierdzajacy iz dana felga ma dopuszczenie do uzytku? Czy poprostu kupujac taki chinski produkt jestesmy skazani na los? Z gory dziekuje za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: repliki felg ALPINA
PostNapisane: 9 marca 2011, 17:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW
Kod silnika: 007
Garaż: Taki tam stary rupieć.
Licz się z tym, że nawet jak przyjmą na gwarancję to będzie prawdopodobnie odsyłane do producenta i z decyzją będziesz baaaaaaaaaardzo długo czekał. Co do certyfikatu to zapytaj sprzedawcę :znudzony:

PostNapisane: 9 marca 2011, 18:06 
Zacna persona forum

miałem je brać do e90tki ale na razie odpuściłem kuszą bo nowy wzór ale replika odstrasza , podobno te dare lm (replika BBS LM) wytrzymują nasze dziurki , bardzo dobra replika to samo mówią w UK wykonał je dare motorsport

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:06 
Przyjaciel forum

tit031 napisał(a):
Mianowicie chodzi o to ze wiekszosc sprzedawcow twierdzi ze takie felgi posiadaja roznej masci certyfikaty itp. Tak samo dotyczy sie ludzi z alucenter. Czy jest ktos, kto moze mi powiedziec jak sprawdzic czy dana felga posiada konkretny certyfikat?

Jezeli chodzi o TUV to nie maja tego certyfikatu, sprzedawca moze Ci najwyzej pokazac TUV na norme ISO 9001 producenta, ktora wogole nie ma zwiazku z jakoscia produktu. Jezeli chodzi o JWL czy VIA to sprawa jest troche bardziej skomplikowana, ale tez nie posiadaja takiego certyfikatu, certyfikaty te dotycza wyposazenia laboratiorium testujacego felgi (ktore moze stac nieuzywane). To takie obejscia, zeby bardziej zamydlic oczy :)

tit031 napisał(a):
Jest mozliwosc zeby dostac na papierze taki certyfikat potwierdzajacy iz dana felga ma dopuszczenie do uzytku?

W Polsce nie ma takiego obowiazku (jak w calej Unii oprocz Niemiec)

tit031 napisał(a):
Czy poprostu kupujac taki chinski produkt jestesmy skazani na los?

Tak, repliki nigdy nie beda produktem wartym uwagi, bo zawsze sa produkowane najmniejszym kosztem, po najnizszej linii oporu.

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:12 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Skoro już jesteśmy przy felgach alpinopodobnych - Vermilion, co sądzisz o BK Racing 171? Chodzą mi po głowie od jakiegoś czasu :-k

One redline a day keeps a mechanic away.

Ostatnio edytowano 9 marca 2011, 19:21 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:14 
Pierwsze kroki

Determinator napisał(a):
Licz się z tym, że nawet jak przyjmą na gwarancję to będzie prawdopodobnie odsyłane do producenta i z decyzją będziesz baaaaaaaaaardzo długo czekał. Co do certyfikatu to zapytaj sprzedawcę :znudzony:

Pytalem o certyfikaty, to napisal ze posiadaja VIA i JWL. Gdy spytalem czy przy zakupie tych felg, dostane do reki jakiekolwiek certyfikaty, napisali ze sa one wybite na feldze. Przy pytaniu o TUV powiedzieli ze mieszkamy w polsce a nie w niemczech wiec one mi nie potrzebne :)

Vermilion napisał(a):
Jezeli chodzi o TUV to nie maja tego certyfikatu, sprzedawca moze Ci najwyzej pokazac TUV na norme ISO 9001 producenta, ktora wogole nie ma zwiazku z jakoscia produktu. Jezeli chodzi o JWL czy VIA to sprawa jest troche bardziej skomplikowana, ale tez nie posiadaja takiego certyfikatu, certyfikaty te dotycza wyposazenia laboratiorium testujacego felgi (ktore moze stac nieuzywane). To takie obejscia, zeby bardziej zamydlic oczy :)

j.w.

vermilion napisał(a):
Tak, repliki nigdy nie beda produktem wartym uwagi, bo zawsze sa produkowane najmniejszym kosztem, po najnizszej linii oporu.

Czyli najlepiej sobie odpuscic takie falgi, a szkoda bo ten wzor felgi firmy ALPINA jest naprawde kosztowny. Na ebay znalazlem takie tylko 21" za bagatela 4999$. Sadze ze 19" beda nie duzo tansze.Zaporowa cena jak dla mnie i tak.

P.S. - Vermilion, w jednym z postow podales linka do stronki z felgami. Rozumiem ze zajmujesz sie ich sprzedaza? Jak sprawa ma sie z tymi felgami ktore proponujesz? Podoba mi sie jeden wzor :) a dokladniej chodzi o Eximius - Sterling Chrome.

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:33 
Przyjaciel forum

maaaad napisał(a):
Skoro już jesteśmy przy felgach alpinopodobnych - Vermilion, co sądzisz o BK Racing 181? Chodzą mi po głowie od jakiegoś czasu :-k

BK tez sa produkowane w Chinach, wiec zbyt duzej roznicy w jakosci nie bedzie.

tit031 napisał(a):
Rozumiem ze zajmujesz sie ich sprzedaza? Jak sprawa ma sie z tymi felgami ktore proponujesz? Podoba mi sie jeden wzor :) a dokladniej chodzi o Eximius - Sterling Chrome.

Z JWL i VIA sprawa jest bardziej skomplikowana, tak jak juz napisalem. JWL wydaje w Japonii ta organizacja i certyfikat na felgi posiadaja wszyscy jej czlonkowie, wymienini tutaj http://www.jawa.jp/en/members.php (sa to zarowno producenci, jak i importerzy na rynek Japonski), Cosmic producent naszych felg tez znajduje sie na tej liscie. Przy zakupie felg na rynku japonskim nie otrzymujesz zadnego certyfikatu do reki, kazda z felg ma swoja unikatowa naklejke (cos w stylu banderoli), ktora wyglada tak

Obrazek

nasze felgi sprzedawane w Europie nie posiadaja tych naklejek, bo kazda kosztuje ok. 300 zl. Dlaczego jest to nieekomiczne i trudne w uzasadnieniu europejskiemu klientowi nie musze chyba pisac?

VIA jest wydawana przez ta organizacje http://www.jwtc.jp/open/html/index.html i aby sprawdzic czy dana felga ma taki certyfikat trzeba miec dostep do ich wewnetrznego serwisu.

Jezeli masz pytania dotyczace Eximius Sterling Chrome to chetnie na nie odpowiem.

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:44 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):

Jezeli masz pytania dotyczace Eximius Sterling Chrome to chetnie na nie odpowiem.

Chodzi mi o to jaka jest roznica miedzy tymi Eximius a tymi podrabianymi ALPINA. Juz nie chodzi mi o certyfikaty, bo widze ze musialbym kupic felgi w japoni zeby byc ich pewien :) Jesli mozesz podaj strone gdzie moglbym je dokladniej zobaczyc. No i jesli mozesz to napisz jaka cena tych Eximius w rozmiarze 19" (dla e39 97r. sedan )

PostNapisane: 9 marca 2011, 19:53 
Przyjaciel forum

tit031 napisał(a):
Chodzi mi o to jaka jest roznica miedzy tymi Eximius a tymi podrabianymi ALPINA.

To zupelnie inny wzor, sadze, ze bez problemu dostrzezesz roznice

Obrazek
Obrazek

tit031 napisał(a):
Juz nie chodzi mi o certyfikaty, bo widze ze musialbym kupic felgi w japoni zeby byc ich pewien :) Jesli mozesz podaj strone gdzie moglbym je dokladniej zobaczyc. No i jesli mozesz to napisz jaka cena tych Eximius w rozmiarze 19" (dla e39 97r. sedan )

http://www.vermilion.pl
http://www.felgi.pl/lista/pr/250,184/fe ... lion.htmlx

do E39 te felgi nie sa dostepne, alternatywnie moge Ci zaproponowac modele Virtus lub Divinus w rozmiarze 19". Ceny znajdziesz na felgi.pl . Komplet zawsze sklada sie z felg 19x8.5 na os przednia i 19x9.5 na tylna.

Swoja droga felgi z allegro nie pasuja do E39 (a przynajmniej nie z takimi parametrami jak te, ktore widnieja na aukcji).

PostNapisane: 10 marca 2011, 08:47 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
To zupelnie inny wzor, sadze, ze bez problemu dostrzezesz roznice

Roznice w wygladzie widze, bardziej chodzilo mi jednak o roznice w jakosci takich felg (Twoich - ogolnie wszystkich dostepnych na twojej stronie, a tych powiedzmy replik ALPINA lub innych replik)

PostNapisane: 10 marca 2011, 10:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
tit031, takie same felgi jak pokazales mozna zciagnac z anglii za 2000zl + shiping ;)

PostNapisane: 10 marca 2011, 11:38 
Uzależniony od forum :)

Ja mam repliki alpiny na handel,jezdzilem na nich co prawda bardzo krotko ale zlego slowa nie powiem. Co do kol na nasze drogi,to przy tych dziurach mozna rozwalic kazda felge i taka jest prawda.Ale to forum bmw sport wiec kazdy bedzie doradzal tylko dwie opcje jesli chodzi o felgi ori albo vermilion,inne felgi to zlo :D

PostNapisane: 10 marca 2011, 11:54 
Przyjaciel forum

tit031 napisał(a):
Roznice w wygladzie widze, bardziej chodzilo mi jednak o roznice w jakosci takich felg (Twoich - ogolnie wszystkich dostepnych na twojej stronie, a tych powiedzmy replik ALPINA lub innych replik)

Nasze felgi sa wykonane metoda odlewu niskocisnieniowego (z allegro sa odlane grawitacyjnie) ze stopu aluminiowo-silikonowo-magnezowego A356/AlSi 7Mg (nikt nie przyzna sie jaki stop zostal uzyty do replik, A356 to drogi stop :)) , czesci polerowane sa wykanczane diamentem (w chinskim felgach jest to noz tokarski zostawiajacy slady), felgi sa lakierowane maszynowo elektrostatycznie (te z allegro sa lakierowane recznie), sa tez hartowane i utwardzane do specyfikacji T6. Sam projekt jest optymalizowany metoda FEM zanim trafi do produkcji, pozniej dodatkowo testowany zanim zostanie podjeta decyzja o masowej produkcji, dzieki temu felga ma najnizsza mozliwa wage i najwyzsza mozliwa wytrzymalosc przy uzyciu technologii i materialu, ktory wymienilem, repliki nie sa tworzone w ten sposob, kopiuje sie caly wzor bez wnikania w to dlaczego cos ma taki wymiar, a nie inny, nie przeprojektowuje sie nic aby dostosowac do znacznie gorszej technologii odlewu.

Roznica miedzy technologiami odlewu tez jest znaczna, odlew niskocisnieniowy eliminuje pory i pecherzyki powietrza, zwieksza tez gestosc - jest to glowna przewaga nad odlewem grawitacyjnym (a kazda z rzecz, ktore wymienilem oslabia wytrzymalosc odlewu).

spider napisał(a):
Ale to forum bmw sport wiec kazdy bedzie doradzal tylko dwie opcje jesli chodzi o felgi ori albo vermilion,inne felgi to zlo :D

Repliki to bezsens, bo nigdy nie wiadomo kto to wyprodukowal i nikt za to nie odpowiada, sa zawsze produkowane najtanszm kosztem i z najgorszych jakosciowo materialow, ich jakosc nie jest stala. Obejrzyj sobie prosze inny temat, w ktorym bronilem BBS.....naszej konkurencji :rotfl:

Ostatnio edytowano 10 marca 2011, 16:35 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 marca 2011, 12:03 

Vermilion napisał(a):
Repliki to bezsens, bo nigdy nie wiadomo kto to wyprodukowal i nikt za to nie odpowiada, sa zawsze produkowane najtanszm kosztem i z najgorszych jakosciowo materialow, ich jakosc nie jest stala. Obejrzyj sobie prosze inny temat, w ktorym bronilem BBS.....naszej konkurencji

Dla mnie bezsensem jest to ciagle pisanie na forum o vermilionach,tak jak by naprawde inne felgi na swiecie nie istnialy.Faktem jest,ze posiadasz jakas tam wiedze i pracujesz w branzy ale naprawde to ciagle promowanie i reklamowanie felg tylko vermiliona jest dla mnie osobiscie nudne juz troszke.Ale mam inne problemy i tym nie bede sobie zawracal glowy,ale swoja opinie na ten temat wyrazic musze. No i ta konkurencja BBS,to tak jak by opel byl konkurencja dla hmm...bmw? :rotfl:

PostNapisane: 10 marca 2011, 16:34 
Przyjaciel forum

spider napisał(a):
Dla mnie bezsensem jest to ciagle pisanie na forum o vermilionach,tak jak by naprawde inne felgi na swiecie nie istnialy.Faktem jest,ze posiadasz jakas tam wiedze i pracujesz w branzy ale naprawde to ciagle promowanie i reklamowanie felg tylko vermiliona jest dla mnie osobiscie nudne juz troszke.Ale mam inne problemy i tym nie bede sobie zawracal glowy,ale swoja opinie na ten temat wyrazic musze.

Spoko, zapros przedstawiciela jakies innej firmy na to forum, na pewno wtedy zweryfikujesz jakosc "jakiejs tam" mojej wiedzy w porownaniu z kims innym :) Najlepiej sprzedawce replik, szczegolnie takiego, ktory wypisuje nieprawdziwe/bledne rzeczy na aukcji, zeby tylko wcisnac towar na sztuke :)

spider napisał(a):
No i ta konkurencja BBS,to tak jak by opel byl konkurencja dla hmm...bmw? :rotfl:

Widziales jedne i drugie w rzeczywistosci? Obawiam sie, ze nie. Ludzie na E46Fest mieli porownanie z nowymi BBS i Breytonami, zapytaj ich o zdanie ;) To, ze sa tansze wynika z zupelnie innego powodu (nie musimy finansowac programu sportowego ani wolnorotujacych wieloczesciowych felg).

PostNapisane: 10 marca 2011, 17:27 
Pierwsze kroki

santino napisał(a):
tit031, takie same felgi jak pokazales mozna zciagnac z anglii za 2000zl + shiping

O ktore felgi chodzi? o te repliki ALPINA?

Vermilion napisał(a):
do E39 te felgi nie sa dostepne

(przyp. chodzi o felgi Eximius)
Nie beda pasowac ze wzgledu na inny otwor centrujacy? bo jesli dobrze spojrzalem to rozstaw srub jest 5X120. Jesli tylko roznica jest w tym otworze, to chyba mozna zastosowac jakis dystans z odpowiednimi otworami? Chyba ze sie myle :) to prosze o dokladniejsze wyjasnienie.

Vermilion napisał(a):
alternatywnie moge Ci zaproponowac modele Virtus lub Divinus w rozmiarze 19"

Jesli chodzi o te 2 modele, to Virtus mi sie podobaja i powaznie sie nad nimi zastanawiam.

Spider napisał(a):
Dla mnie bezsensem jest to ciagle pisanie na forum o vermilionach,tak jak by naprawde inne felgi na swiecie nie istnialy.Faktem jest,ze posiadasz jakas tam wiedze i pracujesz w branzy ale naprawde to ciagle promowanie i reklamowanie felg tylko vermiliona jest dla mnie osobiscie nudne juz troszke.Ale mam inne problemy i tym nie bede sobie zawracal glowy,ale swoja opinie na ten temat wyrazic musze. No i ta konkurencja BBS,to tak jak by opel byl konkurencja dla hmm...bmw? :rotfl:

Prawde mowiac to osobiscie, az tak bardzo nie interesuje mnie jakiej firmy jest felga. Jedynie musi ona byc w miare dobrej jakosci (nie peknie na pierwszej lepszej dziurze przy predkosci ok 50-60 km/h, albo nie odksztalci sie jakby byla z plasteliny przejezdzajac przez np.torowisko) no i musi mi sie podobac :) A czy to bedzie BBS, DOTZ, czy jeszcze inna marka to akurat gra najmniejsza role. Jezdze naprawde powoli, wiec nie potrzebuje jakis wyczynowych felg. Autko sluzy rodzinie do przemieszczania sie z punktu A do punktu Z po drodze mijajac kolejne punkty :P A na stronce Vermilion sa naprawde ladne felgi. no i przystepne ceny co tez jest wazne.

PostNapisane: 10 marca 2011, 17:53 
Przyjaciel forum

tit031 napisał(a):
Nie beda pasowac ze wzgledu na inny otwor centrujacy? bo jesli dobrze spojrzalem to rozstaw srub jest 5X120. Jesli tylko roznica jest w tym otworze, to chyba mozna zastosowac jakis dystans z odpowiednimi otworami? Chyba ze sie myle :) to prosze o dokladniejsze wyjasnienie.

Otwor centrujacy i ET, to felgi przeznaczone dla 3er, aby zamontowac je do E39 trzeba byloby dokupic do nich dystanse 20-25mm z przejsciem na 74.1mm

Vermilion napisał(a):
Jesli chodzi o te 2 modele, to Virtus mi sie podobaja i powaznie sie nad nimi zastanawiam.

Divinus mozesz zobaczyc na E39 tutaj na forum, Boogie ma je w swojej E39, mozesz tez zapytac go o opinie i o to jak mu sluza :)

tit031 napisał(a):
Prawde mowiac to osobiscie, az tak bardzo nie interesuje mnie jakiej firmy jest felga. Jedynie musi ona byc w miare dobrej jakosci (nie peknie na pierwszej lepszej dziurze przy predkosci ok 50-60 km/h, albo nie odksztalci sie jakby byla z plasteliny przejezdzajac przez np.torowisko) no i musi mi sie podobac :) A czy to bedzie BBS, DOTZ, czy jeszcze inna marka to akurat gra najmniejsza role. Jezdze naprawde powoli, wiec nie potrzebuje jakis wyczynowych felg. Autko sluzy rodzinie do przemieszczania sie z punktu A do punktu Z po drodze mijajac kolejne punkty :P A na stronce Vermilion sa naprawde ladne felgi. no i przystepne ceny co tez jest wazne.

Dopoki bedziesz o nie prawidlowo dbal (pamietal o takich prozaicznych rzeczach jak prawidlowe cisnienie powietrza), nie zapominal o czyszczeniu, to beda sluzyc, wady produktu sa objete gwarancja. W tym segmencie cenowym moge smialo napisac, ze sa to najlzejsze i najwytrzymalsze felgi, a sa wycenione tak, abysmy mogli zdobyc uznanie i zaufanie klientow.

Przy okazji spider, polecam

Weds zrobilo test, ktory od dawna chodzil mi po glowie, postaramy sie przygotowac cos takiego w nieodleglym czasie z naszymi felgami. Dziwnym trafem komentarz pokrywa sie z tym co juz pisalem na tym forum ;)

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:11 

Vermilion napisał(a):
Przy okazji spider, polecam

Vermilion wiem,ze niektore podrobki to szajs i to nie podlega dyskusji.Chodzilo mi o cos innego i napisalem co i jak ;)

PostNapisane: 10 marca 2011, 19:27 
Przyjaciel forum

spider napisał(a):
Vermilion wiem,ze niektore podrobki to szajs i to nie podlega dyskusji.Chodzilo mi o cos innego i napisalem co i jak ;)

Napisalem Ci, nie odpowiada Ci to, zapros konkurencje, rownie dobrze przygotowana merytorycznie, tak aby mogla pomoc innym uzytkownikow, albo sam przejmij to ode mnie, jezeli uwazasz, ze masz wieksza wiedze. 90% czasu na tym forum poswiecam na odpowiedzi dotyczace dopasowania felg oryginalnych (i innych producentow) do roznych modeli BMW (skrzynka PW zapycha sie kilka razy w tygodniu :) ), posty, w ktorych polece komus cos z naszej oferty to maks. 5% tego co tutaj napisze.

A problem z podrobkami jest wlasnie taki, ze golym okiem nie odroznisz z jaka masz doczynienia i czy wyszla z fabryki jako produkt spelniajacy normy czy nie. Nikt sie pod czyms takim nie podpisuje.

PostNapisane: 10 marca 2011, 21:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
przyznam, ze kolega Vermilion, dosc czesto poleca produkt firmy w ktorej zarabia, ale wydaje mi sie wlasnie, ze dosc malo natarczywie, ja napewno bylbym bardziej natarczywy :]
np.- szukalem kol do x kwoty, moglbym miec za nia nowe vermiliony, ale kolega zauwazyl, ze szukalem uzywek bardziej znanych marek powiedzmy i NAWET NIE ZAPROPONOWAL mi nic ze swojej oferty :szok:
tym bardziej, ze kilka czy nawet nascie zawracalem gitare, pytam, zastanawialem itd- cierpliwosc jest napewno mocna strona kolegi Vermilion, - dziekuje

sadze, ze akurat tak sie zlozylo, ze na forum po prostu nie ma przedstawiciela innej firmy, to czytamy przewaznie o nowych vermilionach, ale nic na sile, mi nie przeszkadza

po za tym kolega Vermilion, pomogl i pomaga naprawde czesto i gesto, reklama firmy to naprawde niewielki, wrecz marny procent jego postow.

co do tematu- chetnie przygarne takie oryginaly za 2k+ shipping

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1