BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW E46 320d 150KM po liftingu i chiptuning
PostNapisane: 1 marca 2011, 20:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30 340Xi
Kod silnika: B58
Witam,

Jestem zainteresowany podniesieniem mocy w moim autku, E46 2.0 diesel 150KM, 330nm. Czy ktoś robił już podobny zabieg w firmie Good Hope w Pleszewie ? Mają hamowanie obciążeniową, zastanawiam się nad zrobieniem programu właśnie u nich, co o tym myślicie ? Mam do nich ok 80km, ewentualnie ECU-PERFORMANCE S.C. w Łowiczu do nich mam ok 120km, a więc również niedaleko. Obie firmy cenią za taką usługę 1200zł.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW E46 320d 150KM po liftingu i chiptuning
PostNapisane: 1 marca 2011, 20:23 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Poczytaj troszkę forum było nie mało o chipowaniu i dobrze by było abyś miał jakąś wiedzę na ten temat przed zabiegiem bo właśnie ostatnio jeden user z forum założył temat jak to pięknie zakład tunigowy mu dobił na amen turbinę...

PostNapisane: 1 marca 2011, 20:34 
Częsty bywalec

Czytałem, interesuję się tym już od około dwóch lat, chciałem zrobić już ten zabieg w A3 TDI 130KM, ale wg mnie nie pozwalało mi na to koło dwumasowe, które nie było w najlepszym stanie. BMW kupiłem miesiąc temu, wymieniłem wszystkie płyny, zrobiłem 2tyś. km i wszystko jest ok, także zdecydowałem, że warto by się pokusić o troszkę więcej mocy.

PostNapisane: 2 marca 2011, 00:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
pokuszaj sie pokuszaj, ale zglowa i u fachowcow ;)

v- tech chyba ma dobra renome- mi robili, w calym kraju jedna ekipa robi programy

PostNapisane: 2 marca 2011, 00:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Goodhope :ok:

PostNapisane: 2 marca 2011, 08:31 
Częsty bywalec

GoodHope robi prawie wszystkie auta, mieli pierwszą hamownię obciążeniową w Wielkopolsce, robią już to bardzo długo, napisałem posta, bo liczyłem na to, że ktoś napisze, że robił w GoodHope i jest tak i tak, a ktoś że robił w ECU-PERFORMANCE S.C. i również mógłby się czymś podzielić ciekawym ;) Czytałem sporo opinii GoodHope jak robili auta grupy VAGa i opinie były bardzo dobre, wiem że BMW też robią, ale myślałem, że ktoś się podzieli opinią.

PostNapisane: 2 marca 2011, 15:07 
Forumowy terrorysta

Goodhope polecał Thomas_HD, modyfikował u nich swoje E90 320d.

PostNapisane: 2 marca 2011, 15:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
dawidd3, napisz skąd jesteś wpierw.
Skoro do Łowicza blisko to przyjedz do Łodzi. Comp-sport, tam planuje robić swoją :hyhy:

PostNapisane: 3 marca 2011, 20:24 
Częsty bywalec

Jestem z Turku, z tego co słyszałem to Comp-Sport w Łodzi nie posiada hamowni obciążeniowej, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić i napisać koszt takiej modyfikacji.

PostNapisane: 3 marca 2011, 20:29 
Przyjaciel forum

Jedź tam gdzie program pisany jest na miejscu a poszczególne parametry w mapie tuner zmienia bezpośrednio na hamowni. A nie że zgrają i przyślą jeden ze swoich programów hard middle lub soft nie zagłębiając się w parametry pracy turbiny silnika itd.. Nie raz delikatne zdjęcie paliwa da efekt braku drgania dwumasy, jedź tam gdzie naprawdę pod Twój samochód zrobią optymalnie i nie wachaj się nawet jechac dodatkowo 100km. Roger-Nysa robił we wrocku gość ma bavarian technic wielki plus, goodhope to sprawdzona marka, masters, mr motors, aligator katowice etc.

PostNapisane: 3 marca 2011, 20:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
dawidd3 napisał(a):
Jestem z Turku, z tego co słyszałem to Comp-Sport w Łodzi nie posiada hamowni obciążeniowej, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić i napisać koszt takiej modyfikacji.

Sam Comp-sport nie ma, to prawda. Ale mają podpisaną umowę z "Na gaz" ( http://nagaz.pl/hamownia_podwoziowa/ ) i po każdej modyfikacji jaką dokona comp-sport jedzie sie na hamownie właśnie do nich.
Cena dla 330d jest w okolicach 1400-1500zł za program ale do silników poniżej 2.0L jest taniej z tego co wiem.

PostNapisane: 3 marca 2011, 21:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 '04
Kod silnika: M47N
Ja podziękowałem compsportowi w Łodzi bo po
A. nie mają na miejscu hamowni
a nagaz ze swoją hamownią nie jest w bramie obok
po B. dodatkowo z tego co się orientowałem u nich to modowanie zaczyna się bez pomiaru na hamowni (jak to Oni robią to nie wnikałem bo już mi to zalatywało lipą) a ogólnie jak klient chce to jedzie sobie do nagazu, bo "oni"=CS "robią" program nie na podstawie kresek :szok: tylko jak to auto jeździ :niepewny:
po C. dodatkowo program pisany na odległość z południowym oddziałem (czyli zdalnie robi to w jakimś większym lub mniejszym stopniu ktoś kto nie siedzi w aucie) przynamniej tak było jak ja chcialem zrobić sobie wirusa
Po tym ja podziękowałem na takie macanie i wybrałem zakład w którym wjechałem i na rolkach mi pisano program przez osobę która siedziała w aucie i widziała co się dzieje do optymalnej wartości i jestem zadowolony a przejechałem szczęśliwie już blisko 15kkm od tego momentu

PostNapisane: 3 marca 2011, 22:12 
Przyjaciel forum

Ranger napisał(a):
Ja podziękowałem compsportowi w Łodzi bo po
A. nie mają na miejscu hamowni
a nagaz ze swoją hamownią nie jest w bramie obok
po B. dodatkowo z tego co się orientowałem u nich to modowanie zaczyna się bez pomiaru na hamowni (jak to Oni robią to nie wnikałem bo już mi to zalatywało lipą) a ogólnie jak klient chce to jedzie sobie do nagazu, bo "oni"=CS "robią" program nie na podstawie kresek :szok: tylko jak to auto jeździ :niepewny:
po C. dodatkowo program pisany na odległość z południowym oddziałem (czyli zdalnie robi to w jakimś większym lub mniejszym stopniu ktoś kto nie siedzi w aucie) przynamniej tak było jak ja chcialem zrobić sobie wirusa
Po tym ja podziękowałem na takie macanie i wybrałem zakład w którym wjechałem i na rolkach mi pisano program przez osobę która siedziała w aucie i widziała co się dzieje do optymalnej wartości i jestem zadowolony a przejechałem szczęśliwie już blisko 15kkm od tego momentu

czyli to co pisałem wyżej.

x2

PostNapisane: 4 marca 2011, 16:11 
Częsty bywalec

Comp-Sport Łódź odpada, jak już robić modyfikację to porządnie, a więc wybieram GoodHope. Myślę, że w ciągu miesiąca uda mi się wykonać taką modyfikację, wtedy oczywiście wstawię wykresik ;)

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:34 
Przyjaciel forum

Jak będziesz robił remap to zapytaj się jakie masz ciśnienie ustawione od 2000obr do 3000obr. Nie zapomnij :ok:

PostNapisane: 4 marca 2011, 20:56 
Częsty bywalec

Najpierw zapytam jakie jest domyślne ciśnienie turbiny w momencie maksymalnego momentu obrotowego, a następnie ile chcą ustawić. Nie chciałbym, żeby autko nadmiernie dymiło oraz aby turbina była zbyt mocno wysilona. Interesuje mnie bezpieczne dla stanu mojego silnika podniesienie mocy, wolę 10KM i 20nm mniej, a pewniej niż więcej, a z problemami ;)

PostNapisane: 12 lipca 2011, 13:27 
Częsty bywalec

Witam,

Już jakiś czas temu zrobiłem program w moim aucie. Auto chodzi bardzo fajnie jednak powyżej 3750 rpm/min. zarówno na serii jak i po modyfikacji zauważalne jest tąpnięcie i spadek mocy oraz momentu. Wydaje mi się, że powodem tego może być przepływomierz zbijający w górnym zakresie obrotów.

Wykres poniżej w pliku 320D.pdf
http://www.sendspace.pl/file/eeb44639b0f8332a15ff41f

Teraz pytanie drugie, moje autko jest z 2003 roku 320d 150KM CR. Przepływomierz zamontowany w moim aucie jest o nr: 0 928 400 468 BOSCH (BMW nr 13.62 - 7 797 076)
Przeglądałem sporo tematów na ten temat i wygląda na to, że jest to przepływomierz z auta przed liftem czyli 320d 136KM na VP44. (Proszę mnie poprawić jeśli się mylę)
Przepływomierz o jakim nr powinienem kupić/podmienić, żeby sprawdzić czy to on jest powodem tego spadku mocy i momentu w górnym zakresie obrotów? Dodam tylko, że auto poza tym mankamentem jest sprawne i komputer nie zgłasza żadnych błędów.

PostNapisane: 12 lipca 2011, 18:03 
Częsty bywalec

Nr części BMW podałem w poście. Interesuje mnie nr Boscha, ponieważ są różne?

PostNapisane: 12 lipca 2011, 18:44 
Częsty bywalec

Nie zrozumieliśmy się kolego . . . Chcę kupić BOSCHa, ale nie wiem jaki nr ma mieć. Mój ma 0 928 400 468, a jak patrzę na 320d 150KM CR to wszystkie oferowane mają inny nr, czytałem kilka tematów, ale nie odnalazłem odpowiedzi. Ogólnie mój nr to już poprawiony przepływomierz dla starszej 320d na VP44. Napisałem posta, aby dowiedzieć się jaki nr powinienem teraz zastosować, aby przepływka była odpowiednia.

PostNapisane: 13 lipca 2011, 09:38 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: 328i+
A moze odezwij sie do Bagora z bmw-diesel.pl ? Chipowal naprawde duzo aut i nie slyszalem jeszcze negatywnej opinii o nim

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115013 - 318tds

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1