BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 03:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] sportowy tłumik, przekroje, rysunki schematy
PostNapisane: 12 lipca 2010, 23:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50B20
Witam, przymierzam sie do przerobki tlumika koncowego w E36 2.0.
Mam pyatnie czy jest ktos moze w posiadaniu rysunkow, schematow czegokolwiek na temat orginalnych, firmowych tlumikow sportowych ??

Odrazu dodam ze nie oczekuje odpowiedzi typu " odpusc sobie poszukaj na allegro"

http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/u/zygizz/album/776414

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] sportowy tłumik, przekroje, rysunki schematy
PostNapisane: 13 lipca 2010, 15:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
na sportowy czyli jaki?? wa warczec czy raczej basowy?? .. w sumie bez roznicy bo duzo ma tu do powiedzenia silnik R6 . dzwiek pomiedzy warczeniem a basowym moze byc niewiele zroznicowana .. tym bardziej jak chcesz przerobic ori . ja w swojej przerobilem nieco i ma dzwiek jak 2.5 a 2.8 ori cos pomiedzy i najwazniejsze - mruczy ladnie ale powyzej 3300obr/min cichnie jak by nie byl przerabiany. wiec uszy niecierpia i niema przypalu u miskow na kontroli.
szczerze ?? duzo zachodu ...rozciac wiedziec co zrobic pospawac i poskladac do kupy .. a efekt nie wiadomo czy bedzie zamierzony bo przeciez nie kazdy ori tlumnik jest juz jak nowy ..sa mniej i bardziej poprzepalane wiec to jest troche loteria

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 13 lipca 2010, 16:13 
Pierwsze kroki

a moglbys wrzucic jakeis zdjecie czy schemat jak wyglada tlumik w srodku?

PostNapisane: 13 lipca 2010, 18:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36 323i SEDAN
Kod silnika: M52b25
nie warto w to sie bawic ,bo auto mozna zamulic itp lepiej kupic cos gotowego jak chcesz to cos ci moge sprzedac jakis tlumnik sportowy

PostNapisane: 13 lipca 2010, 22:37 
Pierwsze kroki

Nie dzieki, myslalem ze sie jasno wyrazilem. Chce samodzielnie przerobic seryjny tlumik, jesli bedzie gorzej to wywale i dam orginal bo mam dwie sztuki.
Mam duzo wolnego czasu, checi, sprzet i materialy.

Tazke ponawiam pytanie czy posiada ktos schematy tlumikow sportowych?

PostNapisane: 13 lipca 2010, 22:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Załóż coś dedykowanego, będzie ładny dźwięk a zarazem nie stracisz mocy.

PostNapisane: 15 lipca 2010, 21:50 
Pierwsze kroki

ehh pisalem powyzej ze nie zmaierzam nic kupowac, mam duzo wolnego czasu i po prostu z nudow chce cos wyspawac.
A co do dedykwoanych tlumikow z internetu to zakup w ciemno, skad moge wiedziec jak to bedzie chodzic i jak glosno :/

PostNapisane: 15 lipca 2010, 22:25 
Zacna persona forum

jaki masz ten tlumnik dworurka czu jedna rorka?? jak jedna to moge ci mniej wiecej rozpisac co i jak zrobilem u siebie bo dworurka chyba juz sie rozni wnetrznosciami

PostNapisane: 15 lipca 2010, 22:44 
Pierwsze kroki

jednorurka :)

PostNapisane: 16 lipca 2010, 12:08 

Jak rozumiecie pojęcie tłumik sportowy?
Taki z dupy kawałek rury, który pierdzi i osłabia silnik?
Jeśli tak, to chyba macie złą interpretacje słowa sportowy i słowa tłumik.

PostNapisane: 16 lipca 2010, 12:13 
Zacna persona forum

valdorane napisał(a):
Jak rozumiecie pojęcie tłumik sportowy?

a ty w jaki sposob rozumiesz to pojecie ..
i nie spotkalem sie jeszcze zeby np wybebeszenie tlumnika oslabilo motor ..

PostNapisane: 16 lipca 2010, 12:47 

Tłumik sportowy poprawi przepływ spalin skutkując poprawieniem osiągów silnika. Dźwięk jest drugorzędną sprawą, wręcz skutkiem ubocznym, ale wprawny inż. będzie wiedział, jak uzyskać i dźwięk i efekt.
Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, jak rynek samochodowy nie był u nas tak rozwinięty, ludzie tuningowali swoje wydechy wiercąc w nich dziury.
Teraz technologia tuningu się trochę zmieniła, ale też w dużej części jest to druciarstwo uprawiane w szopie polegające na wycinaniu katalizatorów, wstawianiu strumienic, wycinaniu tłumików końcowych, etc.

Każdy jest szpecem od tjuningu.
Widzę, że tutaj są ludzie nieco bardziej ogarnięci i nie proponują czipów z allegro z pokrętełkiem 50KM+, ale praktykuje sie zasady tjuningu pt. stożek, wypieprzenie katalizatora, pobicie kołkiem osikowym teściowej, etc. a później na hamowni wychodzi 150 kuni mocy z silnika 2.5, a bo hamownia z dupy, a bo kupiłem wydech z allegro za 300 zł i mi nie starczyło na nową przepływke, a bo obciąłem sprężyny i jakoś dziwnie przód mie pływo w zakrentach. I tak to właśnie jest.
I pytasz takiego delikwenta później, czy BMW to fajne auta, a on "Nie no, koleś dupa, gówno na 4 kółkach prowadzi się jak śmieciara i w ogóle drogie w utrzymaniu, to wiesz rozjebało się do reszty i sprzedałem chłopaczkowi ze wsi obok" i później takie autko krązy po wsiach, jeżdzą nim chłopaczki ze wsi obok, wracają w nocy z dyskoteki lekko podpici tylko kierowca trzeźwy bo wypił 3 piwa, ale rozcieńczane z wodą, to go nie kopło, a reszta waliła bimber, który rombnęli ojcu spod komody i się trochę spili więc podpuszczali kolege trzeźwego kierowcę żeby przycisnął i pokazał jak beema zapierdziela. Wiadomo, ma ten silnik 1.6, to o te 5 po przecinku większy niż ojciec w uno fiacie, dodatkowo obniżony, bo sprężyny obcięte i gumy wsadzone, wydech podrasowany z allegro mugen za 110 zł, więc i ryczy, aż panienki lekko pijane na tylnej kanapie we dwie na środku ściśnięte siedzą i wydaje im się, że jadą ferrari tylko 4 drzwiowym, no ale i tak jest szpan, bo szyby przyciemnione folią samoprzylepną jednostronną, że jak przyjadą pod dyskotekę, to wysiądą jak hollywoodzkie gwiazdy, tylko zamiast czerwonego dywanu i paparazzi przywita ich Zbyszek, rzygający w krzaki, bo się opił za dużo bimbru, o którym tam trochę wyżej wspomniałem.
No ale jadą sobie chłopaczki z dziewczynami, w sumie 6 ich było, bo wiadomo, wieś, ciemno, droga prosta do domu, policaje nie jeżdżą bo się boją, wiec śmigamy szybko, bo jutro żniwa, wstać trzeba i ziemniaki kopać. I śmigają sobie te 130, bo parownik lpg nie wyrabia i gazu szkoda, wszyscy słyszą ten diabelski dźwięk R4, no bo wydech - wiadomo, markowy z alliegro za bańkiesto, i patrzy chłopina - zakręt, taki lekki, ale myśli no, prawie gwint mam, wahacze trochę [cenzura], zawiecha stuka ale pewnie gwint poleci po tym zakręcie i te 180 w 6 osób, to beema, więc potrafi. No i jadą, zakręcik i cała ekipa ląduje na drzewie. Szczęście, bo tylko jedna osoba zginęła, reszta przeżyła i później każdy mówi, gazety piszą: "Chłopaczek zabił się z BMW" "BMW to szmelc" "BMW prowadzi się do dupy" i inne takie epitety w kierunku samochodu, a nikt nie bierze pod uwagę tego, że sobie koleżka i koleżka koleżki zaczęli tuningować autko, a jak był przegląd, to 50 zł w łapę i podbity. Mimo, że zawiecha do dupy, wydech do dupy, w sumie auto też do dupy, bo jak się okazało, miało dzwona i całe pokryte szpachlą.
I tak się kończy właśnie taki tjuning. Wszyscy lecą po kosztach, a później się dziwią, że auto do dupy.

PostNapisane: 16 lipca 2010, 16:28 
Zacna persona forum

ciekawa historia z tym zbyszkiem..ale zupelnie niepotrzebna . wiesz nie wszystkich stac na to by pojechali swoimi BMW do ''schnitzer-a'' i wywalili 15 tysiakow albo i wiecej na tuning optyczny i mechaniczny auta ktore kupili za 7 tys .. faktem jest ze obcinanie sprezyn lub kupywanie waznych podzespolow odpowiadajacych miedzyinnymi za zachowanie sie auta na zakretach z allegro jest drociarstwem np zawias za jedyne 399,99pln. ale niemniej sadze ze forum to jest dla tych ludzi ktorzy chca w przemyslany sposob cos podkrecic w swoim aucie i ktory nie spowoduje wiekszych lub nawet mniejszych uszkodzen na dluzsza mete .

PostNapisane: 16 lipca 2010, 16:49 

Wiesz, ogólnie rozmowa jest o wydechach, z tym, że ja się trochę rozpędziłem i napisałem, jak widzę półświatek tuningu w Polsce. :)

Aleee, za szybko wysłałem post.
Widzisz, nie od razu trzeba wybierać najdroższe rozwiązania. Ostatnio przeglądałem tematy o gwincie. Wiesz, ludzie się przepychali, ze tani gwint jest ok, drogi też jest ok, ale bardziej ok jest ten tani bo jest tani i w ogóle. Vermilion pisał, że tani gwint nie jest ok, bo jest zły, ale ludzie mu odpowiadali "Stary, gadasz głupoty, tani gwint jest dobry i koniec kropka!" inni ludzie pisali "Nie wkładaj gwintu, bierz progresywny zestaw, zapłacisz tyle co za tani gwint, a będziesz miał sprzęt porządnej, pewnej firmy, tyle tylko że sobie nie pokręcisz amorkami" oni odpowiadali "Dupa, takie rzeczy są dla ciot", etc.
No i to jest właśnie moim zdaniem głupota. Po pewnym czasie pojawił się temat, że tani gwint się pieprzy, bo coś tam jest nie halo ze sprężynami. O proszę, co za zonk!

Wiesz, to jest przykład rozmowy, ogólnie podejścia ludzi do niektórych spraw. Mój tekst nie jest stricte kopią słów innych, etc, jest troche wytworem mojej wyobraźni połączonej z faktem, coś jak książka "Kod Leonadra da Vinci".

I ja uważam to za głupie. Pchać się w tanie, niepewne i nie do końca bezpieczne rozwiązania, zamiast albo zostawić serie, albo dopłacić albo po prostu wybrać podobny produkt, lepszy jakościowo, ale nieco tańszy, lecz posiadający podobne właściwości. Patrz na przykład zawieszenia.

PostNapisane: 18 lipca 2010, 19:04 
Forumowicz

valdorane
masz racje w tym co piszesz ale niestety nie do końca. Każdy z nas na tym forum chciałby poprawić coś w autku tylko nie zawsze starcza siana. Polacy to jest tak rąbnięty naród że najpierw patrzy na cenę a dopiero potem na jakość/ funkcjonowanie. Oczywiście istnieje granica między produktami w cenie jaką trzeba zapłacić za towar. I pytanie czy warto płacić za markę skoro identyczne lub minimalnie gorsze właściwości możemy mieć kupując produkt nazwijmy go niemarkowy.

Znam osobiście przykład gościa który uwielbiał zabawę wydechami - taki typowy maniak z niezłą kasą. Kupił dedykowany cat back remusa do swojej e46. Bez rewelacji - w stosunku do serii 3KM więcej. Założył się po pijaku że w Polsce nikt taniej z takim przyrostem nikt nie zrobi mu wydechu. Wydech z taką samą barwą dźwięku robiony przez jednego z lokalnych specjalistów (mam wydech do niego ale nie o to lata) dał 3,5KM w stosunku do serii hamowanej w tym samym dniu, i 0,5KM w stosunku do remusa. Cena 1/3 remusa więc nie zawsze wszystko co ma bardzo fajne logo i renomę jest lepsze.
A mina kolesia - bezcenne

wreszcie wydech na swoim miejscu
Obrazek

PostNapisane: 18 lipca 2010, 19:14 

No tak, tak, dużo jest domorosłych, ogarniętych magików, i tego nie podważam - patrz Pan Nakrętka od rozpórek. Ale żeby ocenić produkt takiego człowieka trzeba go obejrzeć, sprawdzić, wiedzieć jak jest zbudowany i z czego jest zbudowany. Jeśli wszystko jest wg. naszego uznania, to jestem na tak.
Ale często spotyka się, właściwie przeważnie, produkty tanie i okrutnie, okrutnie tandetne. :)

Cytuj:
3,5KM w stosunku do serii hamowanej w tym samym dniu, i 0,5KM w stosunku do remusa.

Granica błędu pomiarowego. :)

PostNapisane: 18 lipca 2010, 22:37 
Forumowicz

wiem że granica błedu pomiarowego

co do samych produktów dostępnych tu i ówdzie - uważam że właśnie po to są fora aby pytać i się dowiadywać co się z czym je i nie popełniać błędów innych. Ja ktoś pyta to grzecznie odpowiadać a nie walić po łbie że chce coś zrobi niewielkim kosztem; dawać pytającemu wskazówki i pisać o WŁASNYCH doświadczeniach a nie jedna baba drugiej babie. Bo tak jak pisałem jest granica i bardzo często dla samego logo nie warto przepłacać - głupi przykład z tym wydechem, ale znając życie macie też własne przykłady z swojego podwórka

Obrazek

PostNapisane: 19 lipca 2010, 07:44 
Forumowicz

Moje BMW: Z3, E39 525iA
Kod silnika: M52TUB25, M54b25
a wracajac do tematu tlumika do R6 2.0 to np. tlumik od 2.8 nie poprawiłby jakos całości ?? albo od 2.5 ? Tak z ciekawości pytam :]

PostNapisane: 19 lipca 2010, 08:17 
Forumowicz

przecież w e36 w 2.0 masz pojedyńczy wydech a w e36 2,5 jest podwójny

Obrazek

PostNapisane: 19 lipca 2010, 09:56 
Zacna persona forum

morsik napisał(a):
przecież w e36 w 2.0 masz pojedyńczy wydech a w e36 2,5 jest podwójny
no to zmienic caly uklad :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1