Witajcie!
Jestem Bartek, pochodzę ze Śląska i planuje, czytam, marzę od dłuższego już czasu na temat mojego pierwszego auta. Będzie to E36 i koniec kropka, zmian nie będzie. Samochód ma służyć jako podstawowy środek transportu, przedmiot hobby i od czasu, do czasu chciałbym zakręcić jakiegoś bączka na pustym parkingu, przejechać boczkiem rondo, tudzież większy zakręt nocą. Oczywiście nie ma być to driftowóz, ani samochód dla idioty do poszalenia. Po prostu raz na dłuższy czas lubię to.
Biorąc pod uwagę nasz(bo samochód kupujemy wspólnie z dziewczyną) budżet- 5-6tys zł. na sam samochód, będzie to 1.6 lub 1.8. Skłaniając się ku 1.6. Warunkuje to niższa cena ubezpieczenia, niższe spalanie no i patrząc po allegro, ogólnie cała cena samochodu(1.6-najtańsze). Być może kiedyś tam doczeka się swapa ale nie teraz, teraz zależy mi na oszczędnościach.
Czytając forum dowiedziałem się, że nie ma co pchać się w tuning mechaniczny ale bardzo fajnie byłoby mieć "piękne" auto.
I teraz tak obmyśliłem sobie wszystko ale potrzeba mi kilku rad i potwierdzenia czy to tak jest jak sobie wyobrażam. Do każdej modyfikacji, o której będzie mowa, wdzięczny byłbym gdybyście napisali czy i jak można to samemu zrobić, czy trzeba oddać "profeszjonaliście".
1. Proste progi, jakieś nakładki na nie i dokładki do zderzaka przód i tył. Warunek konieczny postawiony przez kobietę. Ja skłaniam się ku całemu m-pakietowi. A ona ku, opcji pierwsze lepsze proste progi z allegro, w miarę dobrej jakości i dokładki w tym stylu:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5354360006 (czyli okrąglejsze)
Która opcja według Was lepsza, ładniejsza?
2. Być może będzie zmiana koloru. Oklejanie? Lakiernik? Czy jeszcze coś innego, jeśli wystąpi taka konieczność?
3. Gleba! Sprężyny, zawieszenie gwintowane czy coś innego? Jak to zrobić? Jaki koszt(wraz z zamontowaniem) obu? Co lepsze? Jakie argumenty przemawiają za obiema opcjami?
4. Alufelgi BBS czy coś innego? Uważacie, że lepsze pomalowane na jakiś kolor konkretny czy tradycyjne srebro? Będzie to w zestawieniu z czarnym lub niebieskim kolorem auta.
5. Jak zrobić taki fikuśny panel radia jak na tym filmiku? Oczywiście co trzeba zrobić, poza kupnem takiego radia.
https://m.youtube.com/watch?v=3DU_0fRHvno (33s.)
6. Podświetlana gałka zmiany biegów fajny pomysł, czy raczej kicz?
7. To się już zalicza lekko do mechaniki. Short shifter będzie miał sens i racje bytu?
8. Pomalowanie zacisków hamulców jest trwałe? Czy nie robią się brudne jak ziemia po przejechaniu 2km? Nie ściera się ten lakier?
Z góry dzięki za każdą rade!
Pozdrawiam