Funkcja dostępna od dawna w ETK, ale nie bardzo chciała działać ze zwykły użytkownikiem. Przez chwilę korzystałem z loginu dealera i działało to bardzo dobrze.
Umożliwia rozkodowanie numeru VIN. M.in. wyświetlenie listy wyposażenia seryjnego w danym modelu.
Funkcja przydatna, bo od razu zaznacza większość opcji w samym katalogu(chodzi o pytania związane z posiadanym wyposażeniem, jeśli wchodzimy na jakiś rysunek). Nie jest w pełni idealne, ale sporo daje
Zainstalowałem kilka dni temu ETK w wersji 10/2014.
Program pobrałem stąd:
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4843325Pierwsze co się rzuca w oczy, że zmieniła się wersja programu, poprzednie były to 2.xxx, aktualna to 3.xxx.
Okazuje się, że aktualnie bez problemu da się poprzez login z webETK(na BMW ASAP) skorzystać z ETK w wersji programu.
Po kolei co musimy zrobić:
1. Uruchamiamy
ETK Admin(start->programy->ETK Lokal->ETK Admin)
2. Następnie wybieramy opcję
Komunikacja i
Do BMW AG:

3. Wybieramy
Inne sieci, a następnie na dole rozwijamy opcję i wybieramy
Logowanie użytkownika do internetu
4. Potwierdzamy i zamykamy program
5. Uruchamiamy ETK Lokal(tak jak zawsze)
6. Pojawiła się nowa opcja obok pola gdzie wpisujemy VIN: "
Wyszukiwanie wyposażenia przez: Centralny zbiór danych":

Jeśli chcemy skorzystać z ETK po staremu(np. jak nie mamy dostępu do internetu) to wystarczy ją odznaczyć
7. Wpisujemy VIN i potwierdzamy(strzałka lub po prostu klawisz "Enter")
8. Pojawia nam się okienko logowania:

Podajemy dane takie same jak BMW nam udostępnia do ASAP, czyli:
Login:
eu111111(sześć jedynek)
Hasło:
bmwetk19. Po chwili pojawia nam się znajome okno.
10. Sama lista wyposażenia jest dostępna pod menu:
Narzędzia->wyposażenie:

Możemy też korzystać standardowo z ETK, mając zaznaczone większość opcji(np. szukając nr sterownika silnika, program sam zaznaczy czy mamy automat czy manual, silnik specjalny itd.)
Nie wszystkie opcje są zaznaczone. Wiele z nich nadal pozostaje na znakach zapytania. Z reguły można założyć, że żadnej z tych opcji po prostu nie ma. Np. jeśli żaden z rodzai fotela nie został zaznaczony, bo zapewne auto ma te najuboższe