Witam. Tak sobie kiedyś przeglądałem ogłoszenia 7er i patrzę na wyposażenie i widzę iż siódemki mają klimatyzowane schowki, no to skoro one mają to czemu i 3er nie może mieć

Dodam że dużo rzeczy nie potrzeba, do połączenia schowka z dolotem użyłem czegoś w stylu osłony amortyzatora w motorze

, następnie wiertarka, i takie coś do rozwiercania dziur (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa), śrubokręt krzyżak, i dwie nasadki 10 i 13

No więc zabrałem się do rozkręcania swojego schowka

Odkręciłem schowek, wyjąłem poduszkę i widzę rurę która prowadzi powietrze do wlotów pasażera.

Chciałem się podłączyć pod jedną z nich, prawa albo lewa, lecz nie było miejsca, myślałem też nad pociągnięciem powietrza z nawiewu nóg, ale po oględzinach wybrałem miejscem podłączenia i będzie to środek tunelu od nawiewu na twarz.

Schowek miałem zamiar czymś okryć, żeby izolować ciepło ale już fabrycznie jest czymś okrywy w stylu waty szklanej, wiec to zostawiłem.
Dziura w schowku wywiercona,

W tunelu też od spodu

Guma do połączenia była za długa wiec ja na pól przeciąłem

Guma ma taką jak by "harmoszkę" i otwory wycinałem na tę węższe oringi tak aby po włożeniu w dziurę te większe trzymały i żeby nie wypadło rzecz jasna

I teraz gumę wkładamy w tunel od nawiewu przykładamy schowek i od schowka wyciągamy jeden "zwój tej harmoszki" :p

Można tam jeszcze jakiś oring czy podkładkę dać żeby było estetyczniej oraz jakieś zamykanie zrobić - zasuwkę

I teraz włączyłem nawiew żeby zobaczyć czy od góry mi nie wypadło ta guma z tunelu. Jest wszystko ok to skręcamy.
Jest do banalnie proste i przydatne

oraz dostępne tylko w autach z klimą

Kolejne co zrobię to małe obc i czujnik temp chcę tam umieścić żeby wiedzieć jak chłodzi

Tylko jest jeden minus, schowek jest bardzo mały i za dużo tam nie wejdzie.

Pozdrawiam Iroonhide.