Witam ostatnio chciałem wymienić filtr powietrza i okazało się że jest bardzo dużo porad jak to zrobić ale w silniku Diesel, sam posiadam silnik benzynowy o oznaczeniu N42 i trochę się namęczyłem zanim wymieniłem ten filtr i dlatego postanowiłem zamieścić tutorial jak to zrobić aby oszczędzić niepotrzebnej straty czasu. Przy okazji pokażę jak wymienić filtr kabinowy.
Zakupiłem filtr powietrza Manna 50zł oraz filtr kabinowy węglowy Harta 45zł
Na początek zacznę od łatwiejszej operacji czyli wymiany filtru kabinowego. Na poniższej ilustracji zaznaczyłem na czerwono 3 zawleczki które trzeba przekręcić aby wyjąć obudowę filtra. następnie trzeba włożyć filtr i ponownie założyć obudowę trwa to 3 minuty

.

Na deser zostawiłem sobie wymianę filtru powietrza jest ona dużo bardziej skomplikowana.
Na początek wyjmujemy dwie zawleczki które zaznaczyłem na czerwono na zdjęciu zdejmujemy osłonę,

następnie dobieramy się do obudowy filtra odkręcamy 2 śruby z boku zaznaczone na czerwono i odkręcamy je

kolejny krok to odkręcenie opaski zaciskowej która znajduje się z tyłu obudowy , następnie trzeba jeszcze wyjąć jedną zawleczkę która znajduje się między obudową filtra oraz przewodem łączącym odpływ powietrza. Można też jeszcze odłączyć bodajże przepływomierz powietrza ale ja go nie odłączałem tylko delikatnie odwróciłem obudowę filtra do góry nogami co widać na zdjęciu poniżej.

odkręciłem 7 śrubek i zdjąłem obudowę filtra. Następnie należy odkręcić 2 śrubki 10mm które trzymają przepływomierz powietrza i wtedy łatwo można zamontować nowy filtr powietrza obrazuje to zdjęcie poniżej

Nastęnie wszystko przykręcamy z powrotem i cieszymy się nowym filtrem powietrza.
Myślę że wielu osobom pomogłem w zmaganiu z wymianą filtrów

w razie uwag proszę o komentarz. Jeśli pomogłem to proszę kliknąć pomogłem